самозатягане на болтовете на джантите
Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори
27 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
самозатягане на болтовете на джантите
здравеите колеги наскоро трябваше да сменям накладки и стана интересно на предните джанти едвам отвих болтовете дори скъсах един удължител за камък. сега си мисля да ги намажа с грес или масло да не се спичат. някои ако е имал подобен проблем може да сподели. то е ясно ,че не се натягат с лоста ама тез гумаджии 

Re: самозатягане на болтовете на джантите
чак джантата взе да скърца като се отвиваха
егати натягането

Аз с болтове нямах проблеми, ама когато свалях зимните имах ядове! Предните 2 метални/които всъщност са алуминиева сплав/така се бяха заварили за главините, че просто не питай как съм млатил по каучука да ги избутам. Задните 2 изляхоха със съвсем леко подбутване с длан. Напръсках всичко около главината с ВД40 и след час почистих с шкурка повърхностната ръждичка и намазах със съвсем лек слой грес. Направи същото с резбите с някакъв ръждопреобразовател, спирачна течност или каквото имаш под ръка. Но не те съветвам да буташ мазило вътре в тях. Да не почнат да се развиват и да се претрепеш някъде.
Мъжът струва точно толкова,
колкото неговата дадена дума.
колкото неговата дадена дума.
- hacker4eto1
- ентусиаст
-
- Кара: Сива Бима
- Мечтае да кара: Черна Голяма Бима
- Детайли за колата: Лачена
Гуми се стягат само на ръка аз така знам
те сами си се самонавиват и затягат.. не давам никой да ми слага болтовете с пистолети.. от както пред мен се скъса един болт на една Хонда на главината и майстора само каза .. а ми те на хондата така се късат .. не мерси после с 3 метра рамо няма да мога да го отвия.. а и Гюнтер щом е сложил малко рамо значи болтовете не се стягат много... а именно на ръка колкото може... моя логила 

- Boyadjiev
- старши ентусиаст
-
- Кара: е36 Турбо?! любима, е39 28-ца бате
- Мечтае да кара: е36 с осмак
- Детайли за колата: Най-много върви 28мицата от всичко.
Wanna be 1.5 bar.
Главината се чисти с шкурка и гресира. Джантата се чисти (където ляга на главината) с шкурка и се гресира (това е най-доброто което може да се направи)... И на пролет пак мааш като откачен... С тая луга която хвърлят всяка есен правя едно и също и никога не падат лесно 

Уважавай другия, независимо каква кола кара.
- ивчо
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е34 с ... ръжда
Ачо сподели нещо, дето помага
Отвива леко болтовете и прави обиколка на блока ...
Те сами падали после

Отвива леко болтовете и прави обиколка на блока ...
Те сами падали после

Механджията написа:е, пример, аз снощи клатих здраво мойта, сутринта с кеф станах, кафенце, после вместо обичайните 15мин до бачкането пътувах близо 25... лежерно така, кефаджийско.... а тия дет бързат, дали са ебали?
The night is dark and full of lo6o

- edimen
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 3 литра.. компот
hacker4eto1 написа:Гуми се стягат само на ръка аз така знамте сами си се самонавиват и затягат.. не давам никой да ми слага болтовете с пистолети.. от както пред мен се скъса един болт на една Хонда на главината и майстора само каза .. а ми те на хондата така се късат .. не мерси после с 3 метра рамо няма да мога да го отвия.. а и Гюнтер щом е сложил малко рамо значи болтовете не се стягат много... а именно на ръка колкото може... моя логила
Off topic:
Да бе на Хондите се късали.. На чичо ми на Цедката 01-ва, колата е гаражна и се поддържа в топ форма. Същото преди година-две му се случи, пренатегнали болтовете в сервиза глупаците, при положение, че той е усетил, че нещо му потропва и я закарал на оглед в сервиза, те качили на стенда огледали малко, без да свалят гумите и казали нищо и няма.. Та той обикаля няколко дни магистрално каране тн, в един момент със братовчед ми и внука му в колата, на път към вилата се късат болтовете, за късмет колата се спира защото тогава са катерили баира. Ама ако беше навръщане станало там са обратни завои и отвесни скали 300 метра+.. от тогава преди тръгване го гледам как ги проверява и затяга наръка развива/завива

Към колегата qnko_rr ти резбите на болтовете как са? Иначе аз си стягам гумите само с оригиналния ключ и на ръка.
- Dirty M5 driveR
- старши ентусиаст
-
- Кара: the real 5er
- Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe
Истината е, че когато гайковертите по гумаджийниците са нагласени на правилния въртящ момент, то ядовете идват единствено когато конусите на гайките/болтовете са такива, че заклинват яко дори и да се стегнат на ръка. Аз съм си стягал моите болтове с гайковерта и преди да пътувам реших да опитам как се развиват на ръка - без никакви проблеми. На зимните ми джанти - style 5, на ръка не можах... Дори с гайковерта се усеща съпротивлението, което оказват при развиване. А са стягани с еднакъв момент. Тъй че нищо не пречи да помолите да ви стегнат джантите с кръстачката. Мен като ме молят не отказвам.
- pgv64
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: BMW850 5,7 ALPINA
Болтовете може да се прикарат на гайковерт ,но се притягят на ръка. И както сподели един колега по горе главината където се центрова джантата се маже тънко с медна смазка .същото важи и за резбовата част на болта.От години го правя и нямам проблем. И не се притеснявайте за саморазвиване!То се получава ,ако си забравил да затегнеш болта на ръка!
- Stoqnov_1979
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: тази
- Мечтае да кара: онази
Пресен случай от вчера! Тръгвам на път,колата е добре,по нея няма чук,хлоп! Минавам около 10 км и нещо почва да тресе,усеща се във волана! Викам паднал е някой баланс на предна гума! Спирам на отбивка,гледам,оглеждам,но нищо визуално не откривам като проблем! Тръгвам отново,но с едно на ум. Не харесвам нещо да се разхлопа и да не знам долу горе какво е! Минавам около 5 км още,но това тресене ме притеснява вече и решавам да се върна. Преди да се прибера реших направо да отида в един сервиз. Мислех за кормилен накрайник или шарнир,но познайте какво се оказа
развити болтове на предните гуми,на едната много леко,но на предна лява след като я дигнахме колата, джантата играеше
. Не ми се беше случвало до сега такива работи,от време на време си проверявам болтовете
Майсторите викат-имаш душмани. Незнам,дали от само себе си нещо са се развили,дали някой им е помогнал,не знам! Колата е36 от 6 години си я карам и такова нещо не съм виждал! Така че,проверявайте си болтовете,че могат да станат страшни неща! 

- ~Мишо~
- старши ентусиаст
-
- Кара: видимо доволен
- Мечтае да кара: само за удоволствие...
- Детайли за колата: E36 318i - Вярната!
E30 316i - Непокорната
ML 400 CDI - Мецанко
Boyadjiev написа:Главината се чисти с шкурка и гресира. Джантата се чисти (където ляга на главината) с шкурка и се гресира (това е най-доброто което може да се направи)... И на пролет пак мааш като откачен... С тая луга която хвърлят всяка есен правя едно и също и никога не падат лесно
И аз ги мажа, и главините, и резбата на болтовете, и конусите... на алуминиеви джанти на сухо нито имат стягане, нито развиване после.
- Вот такая жизнь, эх, несправедливая!... Я вам обещаю, проживу её красиво я!
Чукане в рейката - отстраняване
Семерина на коляновия вал (предна) - подмяна
Отстраняване теч на масло от филтърната кутия + смяна лагери на генератор
Стартер М43 малко снимки как излиза на светло...
Резервоар и бензиномери - общо устройство
Чукане в рейката - отстраняване
Семерина на коляновия вал (предна) - подмяна
Отстраняване теч на масло от филтърната кутия + смяна лагери на генератор
Стартер М43 малко снимки как излиза на светло...
Резервоар и бензиномери - общо устройство
- metodi80
- старши ентусиаст
-
Самите болтове ги стягам на ръка с ключа за джантите -оригиналния (не мажа болтовете с нищо ) ... после се отвиват с леко натискане с крак ....
- hacker4eto1
- ентусиаст
-
- Кара: Сива Бима
- Мечтае да кара: Черна Голяма Бима
- Детайли за колата: Лачена
Днес много пресен сулей колеги стоя на светофара и потеглям колата пред мен ФОрд мондео си загуби един от болтовете... ,че спрях казах на човека той един дядо вече привидно на години.. спряхме да му кажа и после като тръгнах да му слагам болта .. всички се затягаха и отягаха на ръка...
незнам дали и 100 метра щеше да мине човека преди да потроши колата...

- Dirty M5 driveR
- старши ентусиаст
-
- Кара: the real 5er
- Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe
Ами има разни "гумаджии", дето като работят по 2-3ма по една кола и някой забравя да затегне нещо
Мен затова ми стана навик преди да сваля колата да проверя всички гуми дали са затегнати. Даже веднъж правих диагностика на предница заради клатеща се предна гума 

27 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2