самозатягане на болтовете на джантите

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар

самозатягане на болтовете на джантите

Мнение от qnko_rr » 09 Авг 2013, 14:52

здравеите колеги наскоро трябваше да сменям накладки и стана интересно на предните джанти едвам отвих болтовете дори скъсах един удължител за камък. сега си мисля да ги намажа с грес или масло да не се спичат. някои ако е имал подобен проблем може да сподели. то е ясно ,че не се натягат с лоста ама тез гумаджии :shock:

кандидат ентусиаст
Аватар

Re: самозатягане на болтовете на джантите

Мнение от qnko_rr » 09 Авг 2013, 14:53

чак джантата взе да скърца като се отвиваха :( егати натягането

ентусиаст
Аватар

Мнение от kagebista » 09 Авг 2013, 15:15

Аз с болтове нямах проблеми, ама когато свалях зимните имах ядове! Предните 2 метални/които всъщност са алуминиева сплав/така се бяха заварили за главините, че просто не питай как съм млатил по каучука да ги избутам. Задните 2 изляхоха със съвсем леко подбутване с длан. Напръсках всичко около главината с ВД40 и след час почистих с шкурка повърхностната ръждичка и намазах със съвсем лек слой грес. Направи същото с резбите с някакъв ръждопреобразовател, спирачна течност или каквото имаш под ръка. Но не те съветвам да буташ мазило вътре в тях. Да не почнат да се развиват и да се претрепеш някъде.
Мъжът струва точно толкова,
колкото неговата дадена дума.

ентусиаст
Аватар
Кара: Сива Бима
Мечтае да кара: Черна Голяма Бима
Детайли за колата: Лачена

Мнение от hacker4eto1 » 09 Авг 2013, 15:50

Гуми се стягат само на ръка аз така знам :) те сами си се самонавиват и затягат.. не давам никой да ми слага болтовете с пистолети.. от както пред мен се скъса един болт на една Хонда на главината и майстора само каза .. а ми те на хондата така се късат .. не мерси после с 3 метра рамо няма да мога да го отвия.. а и Гюнтер щом е сложил малко рамо значи болтовете не се стягат много... а именно на ръка колкото може... моя логила :ok:
Изображение
Последен проект https://youtu.be/oRvrTuwa_Rg

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от qnko_rr » 09 Авг 2013, 16:36

да със неговия ключ наи добре маи

старши ентусиаст
Аватар
Кара: е36 Турбо?! любима, е39 28-ца бате
Мечтае да кара: е36 с осмак
Детайли за колата: Най-много върви 28мицата от всичко.
Wanna be 1.5 bar.

Мнение от Boyadjiev » 09 Авг 2013, 17:31

Главината се чисти с шкурка и гресира. Джантата се чисти (където ляга на главината) с шкурка и се гресира (това е най-доброто което може да се направи)... И на пролет пак мааш като откачен... С тая луга която хвърлят всяка есен правя едно и също и никога не падат лесно :no:
Изображение Изображение Изображение
Уважавай другия, независимо каква кола кара.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е34 с ... ръжда

Мнение от ивчо » 09 Авг 2013, 17:45

Ачо сподели нещо, дето помага :mhihi:
Отвива леко болтовете и прави обиколка на блока ...
Те сами падали после :D
Механджията написа:е, пример, аз снощи клатих здраво мойта, сутринта с кеф станах, кафенце, после вместо обичайните 15мин до бачкането пътувах близо 25... лежерно така, кефаджийско.... а тия дет бързат, дали са ебали? :mhihi:

The night is dark and full of lo6o :mhihi: :paranoid:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 3 литра.. компот

Мнение от edimen » 09 Авг 2013, 18:18

hacker4eto1 написа:Гуми се стягат само на ръка аз така знам :) те сами си се самонавиват и затягат.. не давам никой да ми слага болтовете с пистолети.. от както пред мен се скъса един болт на една Хонда на главината и майстора само каза .. а ми те на хондата така се късат .. не мерси после с 3 метра рамо няма да мога да го отвия.. а и Гюнтер щом е сложил малко рамо значи болтовете не се стягат много... а именно на ръка колкото може... моя логила :ok:

Off topic:
Да бе на Хондите се късали.. На чичо ми на Цедката 01-ва, колата е гаражна и се поддържа в топ форма. Същото преди година-две му се случи, пренатегнали болтовете в сервиза глупаците, при положение, че той е усетил, че нещо му потропва и я закарал на оглед в сервиза, те качили на стенда огледали малко, без да свалят гумите и казали нищо и няма.. Та той обикаля няколко дни магистрално каране тн, в един момент със братовчед ми и внука му в колата, на път към вилата се късат болтовете, за късмет колата се спира защото тогава са катерили баира. Ама ако беше навръщане станало там са обратни завои и отвесни скали 300 метра+.. от тогава преди тръгване го гледам как ги проверява и затяга наръка развива/завива :mhihi:

Към колегата qnko_rr ти резбите на болтовете как са? Иначе аз си стягам гумите само с оригиналния ключ и на ръка.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: the real 5er
Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe

Мнение от Dirty M5 driveR » 09 Авг 2013, 18:28

Истината е, че когато гайковертите по гумаджийниците са нагласени на правилния въртящ момент, то ядовете идват единствено когато конусите на гайките/болтовете са такива, че заклинват яко дори и да се стегнат на ръка. Аз съм си стягал моите болтове с гайковерта и преди да пътувам реших да опитам как се развиват на ръка - без никакви проблеми. На зимните ми джанти - style 5, на ръка не можах... Дори с гайковерта се усеща съпротивлението, което оказват при развиване. А са стягани с еднакъв момент. Тъй че нищо не пречи да помолите да ви стегнат джантите с кръстачката. Мен като ме молят не отказвам.

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: BMW850 5,7 ALPINA

Мнение от pgv64 » 09 Авг 2013, 19:17

Болтовете може да се прикарат на гайковерт ,но се притягят на ръка. И както сподели един колега по горе главината където се центрова джантата се маже тънко с медна смазка .същото важи и за резбовата част на болта.От години го правя и нямам проблем. И не се притеснявайте за саморазвиване!То се получава ,ако си забравил да затегнеш болта на ръка!
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: тази
Мечтае да кара: онази

Мнение от Stoqnov_1979 » 09 Авг 2013, 21:49

Пресен случай от вчера! Тръгвам на път,колата е добре,по нея няма чук,хлоп! Минавам около 10 км и нещо почва да тресе,усеща се във волана! Викам паднал е някой баланс на предна гума! Спирам на отбивка,гледам,оглеждам,но нищо визуално не откривам като проблем! Тръгвам отново,но с едно на ум. Не харесвам нещо да се разхлопа и да не знам долу горе какво е! Минавам около 5 км още,но това тресене ме притеснява вече и решавам да се върна. Преди да се прибера реших направо да отида в един сервиз. Мислех за кормилен накрайник или шарнир,но познайте какво се оказа :shock: развити болтове на предните гуми,на едната много леко,но на предна лява след като я дигнахме колата, джантата играеше :dunno: . Не ми се беше случвало до сега такива работи,от време на време си проверявам болтовете :paranoid: Майсторите викат-имаш душмани. Незнам,дали от само себе си нещо са се развили,дали някой им е помогнал,не знам! Колата е36 от 6 години си я карам и такова нещо не съм виждал! Така че,проверявайте си болтовете,че могат да станат страшни неща! :bchug:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: видимо доволен
Мечтае да кара: само за удоволствие...
Детайли за колата: E36 318i - Вярната!
E30 316i - Непокорната
ML 400 CDI - Мецанко

Мнение от ~Мишо~ » 09 Авг 2013, 23:09

Boyadjiev написа:Главината се чисти с шкурка и гресира. Джантата се чисти (където ляга на главината) с шкурка и се гресира (това е най-доброто което може да се направи)... И на пролет пак мааш като откачен... С тая луга която хвърлят всяка есен правя едно и също и никога не падат лесно :no:

И аз ги мажа, и главините, и резбата на болтовете, и конусите... на алуминиеви джанти на сухо нито имат стягане, нито развиване после.

ентусиаст
Аватар
Кара: Сива Бима
Мечтае да кара: Черна Голяма Бима
Детайли за колата: Лачена

Мнение от hacker4eto1 » 11 Авг 2013, 12:29

Днес много пресен сулей колеги стоя на светофара и потеглям колата пред мен ФОрд мондео си загуби един от болтовете... ,че спрях казах на човека той един дядо вече привидно на години.. спряхме да му кажа и после като тръгнах да му слагам болта .. всички се затягаха и отягаха на ръка... :) незнам дали и 100 метра щеше да мине човека преди да потроши колата...
Изображение
Последен проект https://youtu.be/oRvrTuwa_Rg

старши ентусиаст
Аватар
Кара: the real 5er
Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe

Мнение от Dirty M5 driveR » 11 Авг 2013, 13:03

Ами има разни "гумаджии", дето като работят по 2-3ма по една кола и някой забравя да затегне нещо :mhihi: Мен затова ми стана навик преди да сваля колата да проверя всички гуми дали са затегнати. Даже веднъж правих диагностика на предница заради клатеща се предна гума :mhihi:

Следваща

Назад към E36