Означения (маркировка) на пружините?

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

Потребител
Аватар
Кара: мързеливо Е90
Мечтае да кара: BMW 507

Означения (маркировка) на пружините?

Мнение от Ethereal » 23 Май 2006, 9:52

Колеги, интересува ме дали някой може да даде компетентно мнение относно значението на маркировката на пружините за Е36...

Карам Е36 М52 (320i) от 96г.

Пружините, които трябва да сменя са с бяла маркировка.
Но не мога да си намеря същите, а намирам най различни други..

Т.е. интересува ме каква е разликата между тези маркирани със следните цветове:

бяло
синьо
зелено
кафяво
червено
(може би има и други цветове, но за сега попадам само на тези)

И съответно с какво е удачно да сменя моите при положение че не искам колата да пада твърде ниско, а и трябва да мога да качвам 4ма човека + багаж без риск да ми опират гумите в калницете...
Уморен съм!

Слави
Аватар

Мнение от © » 23 Май 2006, 12:22

ако можеш купувай в комплект с амортисьорите и няма да имаш никакви проблеми. Най-много 3-4см по къси от стандартните. Не знам как си решил, че точно пружините ти са за смяна...

Ценко изложбения
Аватар
Кара: дългия да си плати входа !!!

Мнение от rtzankov » 23 Май 2006, 17:02

И на мен ми се видя невероятно, но оня ден зансох на ХАОС-а пружини ... и той вика ма и тая счупена и аз :shock: викак как счупена ве ... и гледаме верно 1/2 от последната намотка я нема ... не знаех че пружините се чупят така, от самосебе си :roll:
Изображение
Изображение
R.I.P Landikar

Потребител
Аватар

Мнение от Ethereal » 26 Май 2006, 19:54

Реших, защото са омекнали
особено едната... когато в колата има повече от 2ма човека (и без багаж) и на всяка неравност гумите ми трият в калниците... а в завой става страшно, тогава съответната прушина поема дори повече натоварване.
А иначе амортисьорите са чисто нови Билщайн и са в ред...

Та има ли някой компетентен да каже коя маркировка какво значи?
Уморен съм!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от kal » 26 Май 2006, 21:24

Гледай като ги сменяш да намериш същите като старите ти, защото колата няма да бъде стабилна после, ако не намериш по добре смени и четирите. Иначе по твърдост- най меки са жълтите, после зелени, сини, червени... след това мисля че са белите. Има и пружини с по няколко ленти, общо взето са ужасно много видове и се монтират в завода според екстрите на колата. Наскоро сменях и аз и се видях в чудо, накрая си купих нови (страшна цифра са)

Потребител
Аватар

Мнение от Ethereal » 26 Май 2006, 21:56

Абе, новите не са кой знае каква цифра, стига да не са оригинални... :о)

Оригиналните от магазин на BMW са около 400 лв (зависи от кой магазин)
А иначе могат да се намерят някакви стандартни за 200-250 лв
Уморен съм!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от kal » 26 Май 2006, 22:47

Аз за оригинални говоря. 400 лв струва комплекта задни пружини... поръчват се по ЕТК за съответната кола. Иначе има много компромисни варианти на доста приемлива цена

Слави
Аватар

Мнение от © » 26 Май 2006, 23:04

ако е наистина така - сменяй бързо, защото може в скоро време да купуваш и амортисьори, нищо че са нови

Потребител
Аватар

Мнение от Ethereal » 27 Май 2006, 17:22

Мда, май наистина ще стъпя на вариант нови...
Уморен съм!

ентусиаст
Аватар
Кара: Е36 320i и E39 535i без ваноси
Мечтае да кара: М5
Детайли за колата: много синя и много черна

Мнение от Hristo » 10 Юни 2006, 16:02

предните и задните пружини с еднаква лента ли са? предните ги видях, че са с червена, но задните не се мяркат :) и наистина ли червените са едни от най-твърдите, ако е така да си избивам от главата да ги сменям ;) учуди ме също че като търнах прахуляка пружината светна като нова-лъскаво черно без грам корозия(а колата не е първа младост) :roll:
10х

младши ентусиаст
Аватар
Кара: F31

Мнение от stoni » 11 Юни 2006, 17:38

видих едни жълти амортисьори с червени прожини Сач хубaвили са, и заслужавали се да ги взема

ентусиаст
Аватар
Кара: E34

Мнение от Breyton » 11 Юни 2006, 23:58

Крайно време е да разберете че цвета не е критерий за качествата на една пружина. ;)

Потребител
Аватар

Мнение от Ethereal » 12 Юни 2006, 15:03

Положението е следното:

Маркировката по пружините е много и най-различна... общо взето до момента съм попадал на поне 10 цвята или комбинации от цветове.
като дори на един и същ модел може да има разлика в маркировката.
Никой не можа да ми обясни какво точно значи конкретната маркировка, но разбрах че формирането и зависи освен от модела и от екстрите.

Т.е. когато решите да си сменяте пружините и отидете в оторизиран магазин на BMW там със съответния търговски софтуер ще ви направят характеристика на колата (кой модел, кое шаси, дали има климатик или климатроник, с/без шибидах, с кой бордови компютър е, има ли вграден телефон, дали е с кожена или платнена тапицерия и. т.н.) от всичко това зависи колко ви тежи колата и съответно софтуера сам определя точно кои пружини да поръча. Всички пружини за конкретен модел са еднакви като брой навивки, но се различават във вида на материала (твърдостта) и сечението.

Неоргиналните са осреднени като стойности, и значително по-евтини, но пък е вероятно колата ви да се окаже нестабилна при определени обстоятелства, тъй като ще нарушите балансът и.
Уморен съм!

U.S. MARINES
Аватар
Кара: '13 BMW S1000RR, '09 Е71 4.0d
Мечтае да кара: ///M6, E31 k55 Racing Dynamics, '13-'14 BMW S1000RR

...........

Мнение от Тоо Cool » 12 Юни 2006, 17:20

Слушайте колегата Kal какво ви говори, че той в кви приключения се видя с тия пружини :roll:
In memory of CPL Jason Dunham,
United States Marine Corps,
who gave his life in order to keep his brothers alive.
You will never be forgotten!
10-10-81 - 07-12-2006

THAT IS NOTHING ON THIS GREEN EARTH THAT IS STRONGER THAN THE UNITED STATES MARINE CORPS,
BECAUSE THERE IS NOTHING ON THIS GREEN EARTH THAT IS STRONGER THAN A UNITED STATES MARINE!
https://www.youtube.com/watch?v=Z-y0aeXwbMc
SEMPER FI!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от kal » 12 Юни 2006, 21:36

Наистина не е шега работа с тия пружини, определено е важно да са точния модел за колата. Ако пък не, то да са комплект четирите. Виждам че автора на темата е минал по моя път, съгласен съм с него с малко изключение че тежестта на колата няма никакво значение(все пак шибидах и кожен салон не могат да повлиаят на тежеста а и е факт, че гамата от меки и твърди пружини се предлага при по4ти всички двигатели били те 316 или 320), твърдостта и комфорта са причината за толкова много разновидности

Следваща

Назад към E36