Смяна антифриз

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E36 Coupe b20 sold, E85 Z4 Cabrio

Смяна антифриз

Мнение от ////Alpine » 19 Окт 2011, 23:54

Колко литра побира м50б20 кой е най добрия и подходящо ли е времето за смяна
Изображение
Изображение
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: м си...

Re: Смяна антифриз

Мнение от plradev » 19 Окт 2011, 23:59

10.5л ,къвто и да сложиш няма проблем за М50,времето е баш за тая работа ...
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: '03 330xd M57N Sedan

Мнение от Mpower84 » 20 Окт 2011, 0:05

Количеството антифриз е 10,5 литра. Горещо ти препоръчвам да си купиш оригинален син антифриз. Страхотен е и е антикорозьонен което всъщност е най-важното, но има смисъл само ако го разредиш с дестилирана вода. Fuchs също е добра марка антифриз. Оригиналния антифриз можеш да го намериш тук във форума на цена около 15 лева 1,5 литра концентрат, а Fuchs го има в Ауто+, но цената не си я спомням. Дестилираната вода е много важна!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е30Е36Е39E34<---E63E65

Мнение от ares2 » 20 Окт 2011, 0:08

Mpower84 написа:Количеството антифриз е 10,5 литра. Горещо ти препоръчвам да си купиш оригинален син антифриз. Страхотен е и е антикорозьонен което всъщност е най-важното, но има смисъл само ако го разредиш с дестилирана вода. Fuchs също е добра марка антифриз. Оригиналния антифриз можеш да го намериш тук във форума на цена около 15 лева 1,5 литра концентрат, а Fuchs го има в Ауто+, но цената не си я спомням. Дестилираната вода е много важна!

много е прав колегата..
а я дайте някаква идея как да промия системата
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от Mpower84 » 20 Окт 2011, 0:50

Има някакви добавки за промиване, но мене ме достраша да ги пробвам и промих два пъти само с вода. Източваш антифриза, пълниш вода, загряваш хубаво мотора, източваш, пълниш.... и така докато не спре да излиза боклук. Предполагам ако не е много зле положението ще свърши работа.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Много коли
Мечтае да кара: M4

Мнение от kiky_7 » 20 Окт 2011, 1:24

Да попитам, че за първи път ще сменям антифриз. Колко литра побира m42b18, колко дестилирана вода и колко антифриз трябва да смеся за да стане. :mhihi: Малко тъп въпрос, но трябва да се науча :D
Изображение Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от Mpower84 » 20 Окт 2011, 1:33

kiky_7 написа:Да попитам, че за първи път ще сменям антифриз. Колко литра побира m42b18, колко дестилирана вода и колко антифриз трябва да смеся за да стане. :mhihi: Малко тъп въпрос, но трябва да се науча :D

6.5 литра побира. Като си купиш антифриза му прочети етикета и прецени как да го разредиш. Строго индивидуално е според антифриза и желанието ти. Ако антифриза е 1,5 литра концентрат на минус 60 градуса и му сипеш 1,5 литра вода се получава 3 литра течност на минус 30 градуса (т.е. съотношението е 1:1 ) Чети етикета внимателно!!! Или пък си вземи готов за употреба, но не те съветвам да го правиш.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: бавара

Мнение от Игнатов » 20 Окт 2011, 8:53

Mpower84 написа:
kiky_7 написа:Да попитам, че за първи път ще сменям антифриз. Колко литра побира m42b18, колко дестилирана вода и колко антифриз трябва да смеся за да стане. :mhihi: Малко тъп въпрос, но трябва да се науча :D

6.5 литра побира. Като си купиш антифриза му прочети етикета и прецени как да го разредиш. Строго индивидуално е според антифриза и желанието ти. Ако антифриза е 1,5 литра концентрат на минус 60 градуса и му сипеш 1,5 литра вода се получава 3 литра течност на минус 30 градуса (т.е. съотношението е 1:1 ) Чети етикета внимателно!!! Или пък си вземи готов за употреба, но не те съветвам да го правиш.

хубаво е да се замери след като го смениш, пък дори и оригинален да е,
щото аз миналата година го сменях - ориг.антириз, 80лв. дадох за три туби, по-етикета съм гледал 1:1.5 за -27градуса и след две седмици като я закарах колата за техн.преглед в оторизиран сервиз - антифриза "показа" -20градуса :mhihi:.......... и заради това вече разреждам 1:1 и не се занимавам с етикети

ентусиаст
Аватар
Кара: e46 M54 '01

Мнение от jbankov » 20 Окт 2011, 9:14

Mpower84 написа:Количеството антифриз е 10,5 литра. Горещо ти препоръчвам да си купиш оригинален син антифриз. Страхотен е и е антикорозьонен което всъщност е най-важното, но има смисъл само ако го разредиш с дестилирана вода. Fuchs също е добра марка антифриз. Оригиналния антифриз можеш да го намериш тук във форума на цена около 15 лева 1,5 литра концентрат, а Fuchs го има в Ауто+, но цената не си я спомням. Дестилираната вода е много важна!

Можеш ли да ми обясниш защо е важна дестилиранта вода? Досега не съм слагал дестилирана , а само обикновена :oops:
По-какво съдиш ,че антифриза за неговия мотор трябва да е син , а не червен?
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от plradev » 20 Окт 2011, 9:45

jbankov написа:Можеш ли да ми обясниш защо е важна дестилиранта вода? Досега не съм слагал дестилирана , а само обикновена :oops:
По-какво съдиш ,че антифриза за неговия мотор трябва да е син , а не червен?
Дестилирана вода се слага,за да се избегне натрупването на котлен камък в охладителната система . Малко хора го правят принципно едно от незнание,друго ,че не карат колите си по 15 години ,за да усетят негативния ефект от това и им дреме ква вода ще сложат. А това антифриза да се определя по цвета е такава глупост,че няма на къде . Антифриза е органичен (синия или зеления ,както го наричат) и синтетичен (червен или розов) . И тук идва момента ,че и то двата вида го има във всички цветове + жълт,бембен и т.н. просто ,защото цвета се определя от оцветител. А конкретно за м50 и м42 ,няма никакъв проблем да се сипе най-обикновен органичен антифриз защото са с чугунени блокове ,с условието да се смени максимум след 3 години . Пректически се сменя на 2 години. Синтетичните се сменят на 4 години и тва е.
Има толкова много инаформация за тия антифризи в нета,че неправо се очудвам защо ги дискутираме в момента :mhihi:
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: e46 M54 '01

Мнение от jbankov » 20 Окт 2011, 9:54

За водата при мен е от незнание :oops:
А за цвета-точно това исках да попитам и аз колегата :yes:
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: всичко що е с гуми

Мнение от anton mutafchiev » 20 Окт 2011, 10:07

аз пък си карам само с концентрат и него разреждам два пъти съм го сменял за 6-т години и няма ядове

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от plradev » 20 Окт 2011, 10:24

anton mutafchiev написа:аз пък си карам само с концентрат и него разреждам два пъти съм го сменял за 6-т години и няма ядове

То има и хора ,които си карат с бистра водица и преди да тръгнат наливат и при спиране на колата източват водата,ама тва е една друга крйност от която нема смисъл :mhihi:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: на детето БМВ-то :)

Мнение от ElizabetS » 20 Окт 2011, 10:31

Колега, аз пък съм сложила само антифриз- концетрат. Малко ме объркахте,трябва ли да слагам и дестилирана вода или мога да си карам само с концентрата? :oops:
I don't know where the Limit is But I know where is Not!!!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от plradev » 20 Окт 2011, 10:44

Бе как ще слагате само концентрат бе ?! :shock: :kuku:
Вие водната помпа за нищо я нямате ? Според вас дали и добре да го върти тоя сироп като знаето колко е гъст антифриза . И дали циркулира с нормална скорост през ризите и останалите компоненти на охладителната система ? И това е по-малкия проблем всъщност ,като основната причина да се разрежда антивриза с вода ,че така се подобрява значително топлоотваването ,респективно охлаждането на двигателя. Това па са некви основни и елементарни неща,които трябва да ги знае всеки шофьор преди да предпиема каквито и да било интервенции по автомобила си .
Изображение

Следваща

Назад към E36