Нов член на клуба с е36 М40Б18 и няколко въпроса
Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори
20 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
- Wardog
- Потребител
-
- Кара: BMW e65 745i
- Мечтае да кара: хората да бъдат по-добри...
Нов член на клуба с е36 М40Б18 и няколко въпроса
Здравейте,
от скоро (има няма 2 седмици) съм собственик на е36 318и (М40Б18) седан автоматик (купих го за приятелката ми) и ГИ. За кола на тези години (19) е горе-долу запазена - има дребни външни забележки и някоя друга по интериора, но като цяло е добре за парите, които платих за нея. След смяна на маслото започна а трака - докато е студена повече, като позагрее - по-малко. Зачетох темите из форума и разбрах, че това е нещо нормално за този двигател - нормално в смисъл на до болка познат проблем (за който може би и ГИ е допринесъл). Поразгледах и обявите за части... като цяло май ще е по-добре да взема някой двигател с верига (М43Б18 или М50/52Б20). Въпросът ми е кой вариянт е най-удачен? Да сменя двигателя и ако да - кога (когато този тотално се предаде или сега, докато още крета)?! С кой двигател да го сменя (кой ще е най-добрият вариянт с най-малко проблеми при смяната)!? Ако е М43Б18 само с двигателя ли ще мина или ще трябва да сменям и друго (компютър, инсталация, скорости - държа да остане с автоматични, нещо по окачването, диференциал)?! Предпочитам да е нещо по-малко като кубици и съответно по-икономично. Колата се кара предимно от приятелката ми и к.с./ускорението нямат абсолютно никакво значение, даже колкото по-малко и по-икономично толкова по-добре.
Благодаря на всички за отделеното време и внимание
от скоро (има няма 2 седмици) съм собственик на е36 318и (М40Б18) седан автоматик (купих го за приятелката ми) и ГИ. За кола на тези години (19) е горе-долу запазена - има дребни външни забележки и някоя друга по интериора, но като цяло е добре за парите, които платих за нея. След смяна на маслото започна а трака - докато е студена повече, като позагрее - по-малко. Зачетох темите из форума и разбрах, че това е нещо нормално за този двигател - нормално в смисъл на до болка познат проблем (за който може би и ГИ е допринесъл). Поразгледах и обявите за части... като цяло май ще е по-добре да взема някой двигател с верига (М43Б18 или М50/52Б20). Въпросът ми е кой вариянт е най-удачен? Да сменя двигателя и ако да - кога (когато този тотално се предаде или сега, докато още крета)?! С кой двигател да го сменя (кой ще е най-добрият вариянт с най-малко проблеми при смяната)!? Ако е М43Б18 само с двигателя ли ще мина или ще трябва да сменям и друго (компютър, инсталация, скорости - държа да остане с автоматични, нещо по окачването, диференциал)?! Предпочитам да е нещо по-малко като кубици и съответно по-икономично. Колата се кара предимно от приятелката ми и к.с./ускорението нямат абсолютно никакво значение, даже колкото по-малко и по-икономично толкова по-добре.
Благодаря на всички за отделеното време и внимание
- Don_Mandragon
- младши ентусиаст
-
- Кара: M40B18 '93
Re: Нов член на клуба с е36 М40Б18 и няколко въпроса
Първо....Честито:)
Сега по темата... Трябва да отвориш капака на главата и да видиш състоянието на вала и кобилиците. Гледай за надирания, ръбове... Ако всичко е наред в което се съмнявам свали почдигачите и ги почисти. Има тема в полезни. Ако за много износени и си намериш читав комплект на старо.... сменяй. Нови вал, повдигачи и кобилици са колкото един мотор. Ако сменяш мотора с М43, който е хубав мотор и на старо е евтин трябва да го купиш оборудван(инсталация с бобини, стартер, генератор, дебитомер, ЕКУ) Твоите не стават. Скоростните са еднакви. Ако решиш да сложиш М42Б18 или М50Б20 ще трябва да смениш всички тези неща + ЕВС модула от донора(ако има). Тук обаче има друг проблем, че заводско са с дискове отзад и на пререгистрацията при смяна на мотора може да ти се заядат... така че може да ги смениш и тях. Пък и аз лично не бих рискувал здравето си. Все пак трябва и да спира тая кола
Сега по темата... Трябва да отвориш капака на главата и да видиш състоянието на вала и кобилиците. Гледай за надирания, ръбове... Ако всичко е наред в което се съмнявам свали почдигачите и ги почисти. Има тема в полезни. Ако за много износени и си намериш читав комплект на старо.... сменяй. Нови вал, повдигачи и кобилици са колкото един мотор. Ако сменяш мотора с М43, който е хубав мотор и на старо е евтин трябва да го купиш оборудван(инсталация с бобини, стартер, генератор, дебитомер, ЕКУ) Твоите не стават. Скоростните са еднакви. Ако решиш да сложиш М42Б18 или М50Б20 ще трябва да смениш всички тези неща + ЕВС модула от донора(ако има). Тук обаче има друг проблем, че заводско са с дискове отзад и на пререгистрацията при смяна на мотора може да ти се заядат... така че може да ги смениш и тях. Пък и аз лично не бих рискувал здравето си. Все пак трябва и да спира тая кола

- Le Transporteur
- старши ентусиаст
-
Добре дошъл!
М43Б18 е едно добро решение в твоя случай. Три години карах е36 с такъв двигател, само добри впечатления ми останаха. Ще можеш да си прехвърлиш и ГИ.
М43Б18 е едно добро решение в твоя случай. Три години карах е36 с такъв двигател, само добри впечатления ми останаха. Ще можеш да си прехвърлиш и ГИ.
"Башак": ...еее БМВ караш, а ти е скъпо!
- vladi_a_i
- костинбродчанин
-
- Кара: е60 530д
- Мечтае да кара: М3 Компакт
- Детайли за колата: Няма много...
Честито....я сподели какво масло си и сипал,че се е отракала,а преди това е нямала ядове..
БМВ и пак БМВ и пак БМВ...БМВ
- Wardog
- Потребител
-
Първо искам да благодаря на всички за бързите отговори и топлото посрещане 
Много благодаря за изчерпателният отговор. Това, че скоростите са еднакви с на М43 е чудесно. Мисля, да си я оставя Б18, тъй като все пак приятелката ми я кара, пък на нея си й тежи десния крак, а и ще е по икономична (колко по икономична не е ясно). Още един плюс е, че ще мога да запазя и ГИ, както каза колегата Le Transporteur (може би и при Б20 ще може... не знам). Иначе моята не е с барабани, а с дискове отзад. Човека, който ми я продаде каза, че е така защото била автоматик, но дали е така вие ще кажете. Днес пробвах колата дали ще успее да мине 5000 оборота, тъй като четох че това е сигурен белег за скапан двигател. Резултата е - от 800-900 до 5200-5300 ускорението е едно и също. Няма чудене, не се мъчи и си вдига оборотите еднакво, но не успях да продължа, тъй като следващият светофар беше червен.
Като се замисля, може и да си прав. След като минава критичните в случая 5000 оборота и преди това не тракаше може проблема да е маслото... но тук пак ще се наложи да помогнете вие. Маслото, което са ми сипали е Репсол 10/40.
П.С. - още веднъж едно "Благодаря" за бързите, точни и приветливи отговори!!!

Don_Mandragon написа:Първо....Честито:)
Много благодаря за изчерпателният отговор. Това, че скоростите са еднакви с на М43 е чудесно. Мисля, да си я оставя Б18, тъй като все пак приятелката ми я кара, пък на нея си й тежи десния крак, а и ще е по икономична (колко по икономична не е ясно). Още един плюс е, че ще мога да запазя и ГИ, както каза колегата Le Transporteur (може би и при Б20 ще може... не знам). Иначе моята не е с барабани, а с дискове отзад. Човека, който ми я продаде каза, че е така защото била автоматик, но дали е така вие ще кажете. Днес пробвах колата дали ще успее да мине 5000 оборота, тъй като четох че това е сигурен белег за скапан двигател. Резултата е - от 800-900 до 5200-5300 ускорението е едно и също. Няма чудене, не се мъчи и си вдига оборотите еднакво, но не успях да продължа, тъй като следващият светофар беше червен.
vladi_a_i написа:Честито....я сподели какво масло си и сипал,че се е отракала,а преди това е нямала ядове..
Като се замисля, може и да си прав. След като минава критичните в случая 5000 оборота и преди това не тракаше може проблема да е маслото... но тук пак ще се наложи да помогнете вие. Маслото, което са ми сипали е Репсол 10/40.
П.С. - още веднъж едно "Благодаря" за бързите, точни и приветливи отговори!!!
- vladi_a_i
- костинбродчанин
-
- Кара: е60 530д
- Мечтае да кара: М3 Компакт
- Детайли за колата: Няма много...
Тръгнал е вала да заминава най вероятно,но това ще си покаже в последствие....явно е карана с добавка,имай го напредвид,но ще сменяш мотора с м43б18 така,че не го мисли повече този мотор
/после на чассти
/.

БМВ и пак БМВ и пак БМВ...БМВ
- Wardog
- Потребител
-
Мисля, че ще е най-добрият вариянт... ако греша, моля поправете ме 

- Radoslav318i
- младши ентусиаст
-
- Кара: М50+++
Колега и моя от някой масла е тракал доста м40-ките са си капризни доста
Сложи едно лики моли 10в40 с молибден ако не се оправи пак тогава мисли за евентуален ремонт или смяна на двигател 

По принцип не псувам! Майкаму да ебаа , кара ми се ново BMW,. а не втора употреба!
- Wardog
- Потребител
-
А ще има ли някакви по-сериозни последствия за двигателя ако сменя с такова масло на следващата смяна, т.е. след около 7000км, а не веднага?!
- dangerous
- младши ентусиаст
-
а случайно предишния собственик да е знаел за тракането и да е натикал в маслото
новите инДЖинерни чудеса наречени добавки за уплътняване.
причината лично мен ме съмнява да е от новото масло
има тема в viewtopic.php?f=8&t=11820 за почистване на повдигачи viewtopic.php?f=8&t=202529 и ако кобилиците и вала са в добро състояние ще се разминеш само с почистването на повдигачите мога да кажа че мотора е доста икономичен и поддръжката му е сравнително евтина
м43 е по-новия и е с верига някои подобрения по газоразпределението и някои други дребни изменения но като цяло е брат на м40
ако сложиш м50/52 на седана на приятелката си ще трябва да сложиш трупче под педала за газта поради обясними причини
има тема в viewtopic.php?f=8&t=11820 за почистване на повдигачи viewtopic.php?f=8&t=202529 и ако кобилиците и вала са в добро състояние ще се разминеш само с почистването на повдигачите мога да кажа че мотора е доста икономичен и поддръжката му е сравнително евтина
м43 е по-новия и е с верига някои подобрения по газоразпределението и някои други дребни изменения но като цяло е брат на м40
ако сложиш м50/52 на седана на приятелката си ще трябва да сложиш трупче под педала за газта поради обясними причини

Колко BMW-та изпих в тея кръчми!!!
-Колко "Nm" налягане са нужни за стягането на болтовете на капака за винтилите?
-Колко "Nm" налягане са нужни за стягането на болтовете на капака за винтилите?
- Wardog
- Потребител
-
Именно за това ако се стигне до смяна на двигател искам да е М43Б18... някой има ли представа колко ще излезе едно евентуално почистване на повдигачите и къде може да се направи!? Май ще трябва и да си намеря някой свестен майстор от София, който се занимава само или предимно с БМВ... ще се ориентирам май и към темата за сервизите 
Благодаря Ви за мненията!

Благодаря Ви за мненията!
- Radoslav318i
- младши ентусиаст
-
- Кара: М50+++
dangerous написа:а случайно предишния собственик да е знаел за тракането и да е натикал в маслото
Колега та ти е дал най-точния отговор от всички най-добре си отвори главата и виш как е. Мойта и смених само кубилиците и вече 40 50 хил. км яко каране няма никви проблеми -разхода също е идеален

По принцип не псувам! Майкаму да ебаа , кара ми се ново BMW,. а не втора употреба!
- anton mutafchiev
- ентусиаст
-
- Кара: всичко що е с гуми
начи и аз да кажа тва лики моли няма да ти помогне с тракането пробвах го на моя преди ремонта аз като почна да трака я карах така около 2-е години и нямах ядове и после и смених всичко и сега е 6 обаче ако ако ме питаш дали си заслужава не щото ми легна колкото друг двигател цял и сега ако бях на тази дилема щях да сложа адин м43 или м42 които са сто пати по добри от м40 и несе занимаваш с ремъци и ролки
- Wardog
- Потребител
-
А нещо по окачването или задвижването ще трябва ли да сменям при слагане на М43? Полуоски, карета и т.н.!?
- Dirty M5 driveR
- старши ентусиаст
-
- Кара: the real 5er
- Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe
Честито, колега! Със здраве да си я караш. Мен ако питаш по-добре едно М42 да сложиш. С тоя автомат М43 съвсем ще умре
(колегите да не се обиждат, ма моторчето си е слабо). Съотношението разход/вървеж също ще е по-добро. Щом и ГИ-то ще прехвърляш ще се радваш на добър разход. За транспланатцията се порови из форума, има тонове материал
Успех с начинанието!

20 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2