проблем с жегите
Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори
16 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
проблем с жегите
колеги имам проблем с това топло време. колата е 318 И от 1991 г с климатроник. та да си кажа проблема 1.перката на климатроника липсва и незнам дали тои може да работи без нея? 2.днес един ми каза че тая перка се активирала и когато мотора достигна 92 градоса дири и без да е пуснат климатроника (помагала за охлайдането на мотора)това така ли е ? 3. акто четох жъж форума разбрах че тая вапросната перка (на климатроника) имала 2 степени но не разбрах кога трябва да работи на 1 и кога на 2 степен ? а днес в тия жеги и градско каране колата загря госта наближаваше червеното ! вапросат ми е какво да направя че да не загрява и да ми работи климатроника ?
благодаря предварително 

- vld
- Старши ентусиаст
-
- Кара: F11 535d, E84 2.3d
- nelim
- младши ентусиаст
-
- Кара: ше: '95 E36 M43B18 Lim
- Мечтае да кара: //M Power :)
Re: проблем с жегите
vld написа:Сложи си работеща ел. перка.

Аз не знам какво друго очакваш като отговор като още в началото сам си написал какъв ти е проблема...
това е като да кажеш че нямаш бензин в резервоара и да питаш защо не пали колата и какво да правиш...
Иначе всичко което си написал за перката е вярно, тя не е само за климатроника и не е сложена там случайно, зимата може да си караш и без нея ама лятото

интересуваше ме дали тая перка помага на другата за мотора и разбрах че явно помага ок благодяра . а проблем ли ще е ако сложа перка с една степен не със две както е оригинално ?
- vld
- Старши ентусиаст
-
Проблем ще е ако не ти е читаво виското.
Ел. перката за климата се включва на 1ва степен когато пуснеш климатика, и понеже климатика допълнително товари мотора когато градусите на охладителната течност в радятора достихнат 88градуса перката включва 2ра степен за да помага на виското.
Ако не ползваш климатика и виското ти е читаво можеш да караш и без тази перка.
Ел. перката за климата се включва на 1ва степен когато пуснеш климатика, и понеже климатика допълнително товари мотора когато градусите на охладителната течност в радятора достихнат 88градуса перката включва 2ра степен за да помага на виското.

- daka1972
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW отново серия 3 бенз
- Мечтае да кара: волска каручка
- Детайли за колата: събира много и малко, според повода
а работещо виско имаш ли ? и изобщо имаш ли такова
- Skip_209
- младши ентусиаст
-
- Кара: e46 328ti
- Мечтае да кара: лястовица с рамка
vld написа:Проблем ще е ако не ти е читаво виското.
не е точно такава системата на климатика,за да има студено в купето външния климатичен радиатор е топъл и затова са ел. перките
www.Steroid-X.com
0887 474 880
Автосервиз SDP
Sofia DRIFT port
гр. София ул. акад. Дмитрий Лихачов 33
0887 474 880
Автосервиз SDP
Sofia DRIFT port
- vld
- Старши ентусиаст
-
Skip_209 написа:vld написа:Проблем ще е ако не ти е читаво виското.
не е точно такава системата на климатика,за да има студено в купето външния климатичен радиатор е топъл и затова са ел. перките
Kолега прочети ми пак поста внимателно и ми кажи някъде да съм написал че не му трябва перка?
Човека пита може ли да кара без нея(явно става въпрос за известно време преди да я оправи) и аз му отговарям, то е ясно че няма да има студено в купето бе охлаждане на кондензатора.

- Skip_209
- младши ентусиаст
-
vld написа: ...и понеже климатика допълнително товари мотора когато градусите на охладителната течност в радятора достихнат 88градуса перката включва 2ра степен за да помага на виското.
главно ето за това ми е коментара,а не дали му трябва перка или не
www.Steroid-X.com
0887 474 880
Автосервиз SDP
Sofia DRIFT port
0887 474 880
Автосервиз SDP
Sofia DRIFT port
- vld
- Старши ентусиаст
-
Skip_209 написа:vld написа: ...и понеже климатика допълнително товари мотора когато градусите на охладителната течност в радятора достихнат 88градуса перката включва 2ра степен за да помага на виското.
главно ето за това ми е коментара,а не дали му трябва перка или не
И кое не е така?
първа степен е на 80, втора на 88 такива са стойностите на датчика на радятора, при положение, че не се ползва климатика тръгва на такива градуси, а когато пуснеш климатика пресостата подава сигнал на перката да върти на 1ва степен винаги когато върти компресора и на 2ра когато достигне тези градуси на водния радятор.

- Skip_209
- младши ентусиаст
-
аз па все си мислех че тия ел перки които ги има само на колите с климатици са за да охлаждат климатичния радиатор не водния,но явно съм се объркал,нищо че и на климатика вкъщи като го пусна да духа студено,на външното тяло му се пуска перката,явно и той има скрит воден радиатор 
както и да е не ми се спори за глупости

както и да е не ми се спори за глупости
www.Steroid-X.com
0887 474 880
Автосервиз SDP
Sofia DRIFT port
0887 474 880
Автосервиз SDP
Sofia DRIFT port
Нещо се объркахте всички по малко и чоляка ще се ококори. Та първо е вярно това че климатичната перка е затова да охлажда климатичния радиатор и получава сигнал от пресостата ( или датчик налагане във клима-системата ) ама е вярно и че помага за охлаждането на водния радиатор ( факт ) получавайки сигнал за това от двоен датчик в горната част на радиатора . Обаче не е вярно че това става при 80 и 88 градуса ( това е кола 91-ва ) , а датчика е на 91/99 градуса http://bmwfans.info/parts/catalog/E36/S ... /radiator/. Колегата пуснал темата не е писал има ли читаво виско ама май не щом му ходи стрелката толкоз вдясно освен ако няма и други аномалии по охладителната система ( например запушване ) и клима без клима-перка не може . А другото което ме съмнява е че се командва първата степен ( демек пуска се ) от ниските градуси на датчика щото пък термостата отваря на 92градуса и е малко безмислено след като все още и виското не се е видяло дали ще насмогне , може би ниските градуси са за зелена светлина за пускане въобще на климата мисле го бях чел някъде но не 100% сигурен.А както колегите по-горе споменаха първата степен се включва при сигнал от пресостата , а втората или за да насмогне на охлаждането на климатичния радиатор ( при зададена ниска темп. в купето , а много жега отвън ) или от датчика на радиатора при 99градуса( дори при изключен климатик ) като последна мярка за спомагане на обдухването на водния радиатор .
- daka1972
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW отново серия 3 бенз
- Мечтае да кара: волска каручка
- Детайли за колата: събира много и малко, според повода
колегата явно не е огледал подробностите , а какъв е климатика , оригинален на БМВ или италиански -Диавиа или ...
....... с климатроник
..... 91г
....... с климатроник

климатроника е тоя с двете врътки и колата е 1991 година 318 I със ремак незнам как точно се води мотора .а за виското то явно не работи както трябва както каза колегата щом се пак загрява . днес си поиграх малко да изчистя малко пепела от радияторите сега са по добре и монтирах ел.пека същата като оригиналната но само с една степен утре ще монтирам и копче от което да задеиствам перката и ще карам така докато намеря оригинална ел.перка каквато трябва 

- GKuzmanov
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Е36
- Мечтае да кара: по хубави пътища
16 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2