[Решен проблем] Датчик на колянов вал (318tds, M41D17)

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36, E87, F25

[Решен проблем] Датчик на колянов вал (318tds, M41D17)

Мнение от xts » 28 Май 2011, 9:21

Здравейте колеги,

Имам някои конкретни въпроси към хората, които са сменяли и/или ремонтирали датчика на коляновия вал на 318tds, двигател M41D17.

Накратко проблемът ми е в това, че понякога при палене светва лампата на дюзата и съответно не подава гориво. При връщане на ключа една позиция назад и повторно палене, всичко минава нормално.

След диагностика, проверка отново дали помпата не тече и т.н. се стигна до датчика на коляновия вал.

Търсих конкретна тема в раздела по този въпрос, но това което намерих е доста кратко и недостатъчно за мен като информация.
За това сега въпросите са ми следните:

- къде точно се намира този датчик, не успях да го намеря на схемите тук:
http://bmwfans.info/parts/catalog/E36/T ... ly/browse/

- как се сменя, по-конкретно къде е закачен и до къде стигат буксите, ако мога да ги напръскам с контактен спрей?

- каква е цената и има ли добри after market решения?

Мерси за отделеното време :)))

EDIT (16-03-2012): Проблемът е решен. След ремонт на стартера колата пали прекрасно. Стигнете ли и Вие до диагностика, която показва проблем с датчик на колянов вал, проверете си стартера дори да върти мощно. Много по-евтино излиза от самия датчик.
Последна промяна xts на 16 Мар 2012, 21:31, променена общо 2 пъти

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 318тдс комби

Re: Датчик на колянов вал (318tds, M41D17)

Мнение от mgate » 28 Май 2011, 10:19

така датчика се намира долу до стартера ,монтиран е към корпуса на блока сочещ към маховика захванат е с 6 мм болтче (10 ключ) и една планка ,а кабелът му влиза там където влиза кабела за умната дюза там са две женски букси едната е за умнта а другата за датчика на вала ,ако не греша :roll: щото скоро сменях двигателя и точно там влизаше кабела провери :yes:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от xts » 28 Май 2011, 12:31

Мерси, колега :) ще погледна до къде мога да стигна в локализирането на този датчик.

Знаеш ли дали това ли му е номера 13 62 2 243 560?
Номенклатурен номер: 13622243560
Описание: ДАТЧИК ОБОРОТИ
Ед.цена (с ДДС): 200.35 BGN

Също така ми е интересно, ако откача буксата и няма никакви данни от датчика към компютъра, дали той ще влезе в авариен режим и ще пренебрегне липсата на резултати или ще откаже да пали?
Струва ми се, че повторното палене при мен е аварийно палене пренебрегвайки датчика, който не работи, за да мога да стигна до сервиз и да отстраня проблема.

ПП. Така карам от няколко месеца, но колкото по-топло става, толкова по-често ми се случва да запаля от втори, трети опит. За това най-накрая искам да отстраня и този проблем по колата и да съм сигурен за летните разходки извън града.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от mgate » 28 Май 2011, 23:23

значи това което го мислиш не съм го пробвал на този двигател ,но на е34 2.4тд като го откачихме вдигаше ненормални обороти :roll: ,а иначе това е номера :yes:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от xts » 29 Май 2011, 0:12

Странно, защото двигателят след като запали работи добре. Или тогава този датчик не играе роля, или проблемът с паленето е от нещо друго, може би комбинация от няколко фактора.
Ще търся такава част (и кабела й) и ще бягам някъде да я сменят, дано да мине леко този път ;)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 29 Май 2011, 0:20

На мен ми е светкал от това, че вкарах 1-ва с малко по-голяма скорост. После от време на време светкаше и трябваше рестарт да се оправи :mhihi: След като го изчистиха на диагностика не се появи повече.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от xts » 29 Май 2011, 0:51

При мен за първи път светна с този проблем, случваше се само при повторен и топъл старт viewtopic.php?f=8&t=253877
След решаването му няколко месеца нямаше грижи, после започна да светва чат-пат при първи старт, а при втори беше ок. Точно обратното на предишната ситуация, което ме устройва да карам спокойно из града.
Сега обаче по-интересното е, че ако е студено пали веднага, но ако е работили или е била на слънце и топло, дори при първо палене светва и иска да върна поне веднъж ключа, докато запали. Така не ми дава нужното спокойствие да я изкарам някъде далече от цивилизацията.

Колата мина почти през всички ремонти по двигателя, със сигурност има и много записани грешки покрай тях. Но въпреки това след последното чистене (не съм го правил аз) не се промени нищо.
Бих пробвал сам да сменя датчика и с такъв втора употреба, но още не мога да го локализирам къде е и ми се струва, че няма да се справя. Това ме кара да я оставям пак по сервизи, което не ми се иска точно в момента, когато ми е нужна.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 29 Май 2011, 1:38

Не съм гледал на тдс-а къде е, но трябва да е някъде около демферната шайба (вероятно в горната и лява част) както на бензиновите. Свалянето му е доста тегава работа. Ако стигнеш до там да го сваляш може да пробваш да му смениш само кабелите в частта преди да влязат в него, защото се случва да се опекат там и да прекъсват, а самият датчик си е здрав.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от mgate » 29 Май 2011, 11:25

xts написа:При мен за първи път светна с този проблем, случваше се само при повторен и топъл старт viewtopic.php?f=8&t=253877
След решаването му няколко месеца нямаше грижи, после започна да светва чат-пат при първи старт, а при втори беше ок. Точно обратното на предишната ситуация, което ме устройва да карам спокойно из града.
Сега обаче по-интересното е, че ако е студено пали веднага, но ако е работили или е била на слънце и топло, дори при първо палене светва и иска да върна поне веднъж ключа, докато запали. Така не ми дава нужното спокойствие да я изкарам някъде далече от цивилизацията.

Колата мина почти през всички ремонти по двигателя, със сигурност има и много записани грешки покрай тях. Но въпреки това след последното чистене (не съм го правил аз) не се промени нищо.
Бих пробвал сам да сменя датчика и с такъв втора употреба, но още не мога да го локализирам къде е и ми се струва, че няма да се справя. Това ме кара да я оставям пак по сервизи, което не ми се иска точно в момента, когато ми е нужна.

mgate написа:така датчика се намира долу до стартера ,монтиран е към корпуса на блока сочещ към маховика захванат е с 6 мм болтче (10 ключ) и една планка ,а кабелът му влиза там където влиза кабела за умната дюза там са две женски букси едната е за умнта а другата за датчика на вала ,ако не греша :roll: щото скоро сменях двигателя и точно там влизаше кабела провери :yes:

дори ако искаш мога да сляза до мазата и да го снимам къде се намира
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от xts » 29 Май 2011, 19:55

Ако можеш ще съм много благодарен :bchug:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vladobate » 29 Май 2011, 22:01

bum_bum написа:Не съм гледал на тдс-а къде е, но трябва да е някъде около демферната шайба (вероятно в горната и лява част) както на бензиновите. Свалянето му е доста тегава работа. Ако стигнеш до там да го сваляш може да пробваш да му смениш само кабелите в частта преди да влязат в него, защото се случва да се опекат там и да прекъсват, а самият датчик си е здрав.

:yes: От кабели и лоща връзка страдат иначе вътре си е проста работа и няма кво камо ли ремонт. Почисти буксата горе дет влиза в кутията с контактен спрей или смени кабела ( ако може ) и наистина се влияе от температурата при загряване почва да си показва магариите ама е по-скоро ел. проблем с недобра проводимост . Иначе наистина се намира под стартера насочен успоредно на надлъжната ос на колата и перпендикулярно на повърхнината на маховика откъдето чете реперите . Както е обяснил колегата е закрепен чрез една метална планка за двигателя и към планката с болче 6мм с глава с вътршрн щестостен май 5мм беше. Та идеята е ако го махаш по една или друга причина за нищо на света не размонтирай планката от двигателя ( чрез нея се регулира разстоянието на датчика до махивика и после няма нагласяне изпитал съм го лично ) , а размонтираш само датчика от планката и нея не бараш. Аз имах подобен проблем и с третиране с контактен спрей на буксата се оправи дефекта, това от опита ама ако трябва да сменяш нов и то само заради въпросните кабели които се изпичат от темп. и правят гелета след време.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от mgate » 29 Май 2011, 22:28

вал м41.JPG
ето го и него
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от xts » 30 Май 2011, 13:21

Благодаря много колеги за помощта, ще проследя кабела и ще напръскам буксата с контактен спрей. Ако няма успях вече знам къде да търся датчика и да го намеря в някоя морга.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от xts » 31 Май 2011, 16:29

Пичове, само си дадох парите за датчик, а проблемът остава нерешен. Стария датчик бе леко изтрит в края, допирал се е до нещо явно. Казаха ми, че не се регулирал от планката, на която е закачен и проблемът сигурно бил накъде вътре в четеца при коляновия вал.
Правилно ли е това според Вас и от какво друго може да излиза тази грешка при диагностика?
Забравих може би да кажа, че стрелката на оборотите докато върти стартера, когато се появява проблема играе доста безразборно, а не се задържа както обикновено на около 2-3К оборота. Стига и до 5-6К, а очевидно двигателя не е развъртял толкова много.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от mgate » 31 Май 2011, 17:46

така и двете неща които са ти казали не са верни ,то този датчик е четеца, а това което ти се случва вече ме навежда на мисълта ,че проблема е в умнта дюза има слаба връзка или е заминала замери я с мултицет трябва да е около 100 ома ако не греша и провери още нещо дали подгрева не продължава да работи след запалването -примерно след минута
Изображение

Следваща

Назад към E36