Питане свързано с вдигане на температура...

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е65

Питане свързано с вдигане на температура...

Мнение от b2d » 30 Окт 2010, 3:20

Конретно питане, ако виското, термостата и обезвъздушаването са наред, а маркучите топли и твърди към гърнитура ли може да се ориентира приятел или? И евентуално, ако е да ориентировачни цени да го подготвя някой да даде... Мерси предарително... (Трябва само водната помпа да се провери, но ако вдига температура и след смяната й... пак към гарнитура или?)

Потребител
Аватар

Re: Питане свързано с вдигане на температура...

Мнение от <<Nasko>> » 30 Окт 2010, 20:54

Колега кажи на приятеля ти, ако е проверил виското(перката), водната помпа и термостата и продължава да му загрява и разбира се не я е карал в червеното ПЪРВО да вземе от някой радиатор на заем само да пробва дали ще спре да загрява. Аз имах същия проблем и направих основен ремонт на двигателя напразно. И накрая се оказа само запушен радиатор, а първо него го носех да го проверят дали е здрав и майсторите(казвам майсторите защото го носих на двама за всеки случай)казаха, че е ОК. Ама не беше :banghead:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от b2d » 31 Окт 2010, 18:32

А как разбра в крайна сметка, че е запушен? В смисъл сега ще се слага антифриз някаква процедура за да си го провери? Сега пък от както паднали температурите не загрявала шах с пешката :)

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: BMW850 5,7 ALPINA

Мнение от pgv64 » 31 Окт 2010, 20:32

[quote="<<Nasko>>"]Колега кажи на приятеля ти, ако е проверил виското(перката), водната помпа и термостата и продължава да му загрява и разбира се не я е карал в червеното ПЪРВО да вземе от някой радиатор на заем само да пробва дали ще спре да загрява. Аз имах същия проблем и направих основен ремонт на двигателя напразно. И накрая се оказа само запушен радиатор, а първо него го носех да го проверят дали е здрав и майсторите(казвам майсторите защото го носих на двама за всеки случай)казаха, че е ОК. Ама не беше :banghead:[/quot
:winky: Ми те само са го надули и кото не изпуска са ти казали , че е в ред... абе "майстори" да ги ... ....!
Колегата е прав виж радиатора и евентуално помпата. А дали новият ти термостат отваря навреме!?!
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от b2d » 03 Ное 2010, 11:48

Какво ще рече на време как точно трябва да го проследи и какво стана с вариянта за проверка на радиатора, а ако и двата са мръсни в смисъл набила се е мръсотия м/у уребренията им, с Меглио примерно и вода под налягане но не пароструйка, че съм чувал, че може да ги повреди (изкриви ламелите)

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: BMW850 5,7 ALPINA

Мнение от pgv64 » 03 Ное 2010, 14:04

b2d написа:Какво ще рече на време как точно трябва да го проследи и какво стана с вариянта за проверка на радиатора, а ако и двата са мръсни в смисъл набила се е мръсотия м/у уребренията им, с Меглио примерно и вода под налягане но не пароструйка, че съм чувал, че може да ги повреди (изкриви ламелите)

Термостата се проверява в тенджера с термометър до150 и повече гр. на нониуса.Слагаш тенджерата на котлона и го включваш и термостата в тенджерата .Потапящ и края на термометъра и следиш на колко градуса е когато термостата отвори.Не трябва да е над85-90 градуса.
А за радиатора там е по-сложно :На авто мивките имат специални препарати които разтварят всякаква мърсотия. После го измиват с по -ниско налягане и нищо няма да му стане освен че ще е като нов външно.Ако и след това има проблеми сваляш радиатора и махаш страничните пластмасови колектори и с дълга стоманена тел внимателно прочистваш всяка магистралка , измиваш го и го издухваш на компресор и преглеждаш дали всички магистралки светят( дали са почистени добре) и по обратния ред затваряш пластмасите , като може да сложиш и на тънко маслоустойчив силикон на съединяващите се части за добро уплътнение!
Ако и изброените операции не помогнат тогава тъси проблема в главата, абе тогава ти трябва майстор! :yes:
Изображение

Потребител
Аватар
Кара: е36 320i 97г.

Мнение от Sen7inel » 04 Ное 2010, 2:02

Аз както го чета ми се струва че няма да е главата защото щеше да е по сериозно щом с падането на външните температури и то не чак толкова чувствително колата не загрява си мисля че си е купил някав калпав термостат или виското не върти хубаво или помпата се е износила особено ако е от тези с пластмасовите витла или радиатора както казват колегите това са все неща които можеш да си ги провериш сам. Нищо не споменахте за загуба на течност което определено ми говори че няма да са глави и гарнитури... Лично мое мнение базирано върху главоболията с моята кола

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 318is, 1995 м42

Мнение от ивчо3 » 04 Ное 2010, 10:12

Водната помпа може да се разбере дали работи от малкия отвор в горната част на казанчето. С отвита капачка на радиатора, на празен ход трябва леко да изтича вода оттам, над 1000 оборота струята да бъде достатъчно силна, и да бие в гърловината на казанчено. Радиаторът вероятно е читав, щом и долният маркуч стопля, запушеният радиатор няма да пропуска необходимото количество течност през него и маркуча ще бъде студен. Твърдостта на маркучите от радиатора може да се дължи на повреден клапан на капачката, както и на духнала гарнитура, последното се проверява с манометър в специализиран сервиз.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ивчо3 » 04 Ное 2010, 10:13

Sen7inel написа:Аз както го чета ми се струва че няма да е главата защото щеше да е по сериозно щом с падането на външните температури и то не чак толкова чувствително колата не загрява си мисля че си е купил някав калпав термостат или виското не върти хубаво или помпата се е износила особено ако е от тези с пластмасовите витла или радиатора както казват колегите това са все неща които можеш да си ги провериш сам. Нищо не споменахте за загуба на течност което определено ми говори че няма да са глави и гарнитури... Лично мое мнение базирано върху главоболията с моята кола

Щом не е имало прегряване на двигателя, почти невъзможно е да бъде гарнитура на главата. С падането на външните температури и нормална работна температура на двигателя се ориентирайте към виско. Термостатът независимо от външната температура, може да е причина за прегряване, разликата е във времето.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от b2d » 05 Апр 2011, 14:12

ивчо3 написа:
Sen7inel написа:Аз както го чета ми се струва че няма да е главата защото щеше да е по сериозно щом с падането на външните температури и то не чак толкова чувствително колата не загрява си мисля че си е купил някав калпав термостат или виското не върти хубаво или помпата се е износила особено ако е от тези с пластмасовите витла или радиатора както казват колегите това са все неща които можеш да си ги провериш сам. Нищо не споменахте за загуба на течност което определено ми говори че няма да са глави и гарнитури... Лично мое мнение базирано върху главоболията с моята кола

Щом не е имало прегряване на двигателя, почти невъзможно е да бъде гарнитура на главата. С падането на външните температури и нормална работна температура на двигателя се ориентирайте към виско. Термостатът независимо от външната температура, може да е причина за прегряване, разликата е във времето.

Разликата е във времето имаш предвид във времето за което ще загрее колата или, и понеже сега със затоплянето пак почна да вдига темп. пробвах с др виско оказа, се че и с него същата работа тествах ги понеже ми казаха, че не би трябвало да мога да го спра със списание примерно, като е стигнала 90 градуса колата, но уви и на 328 тествахме, която няма проблем със загряването и неговото виско спираме със списание при 90градуса, така че не е виското, защото при 328 е загрявала преди да сложи дифузер на радиатора, аз такъв нямам и сега ще опитам с него... и ако не ще взема и един нов термостат макар, че този е уж добре еднакво загрели маркучи има парно знам ли... :shock:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е36 320
Мечтае да кара: м3

Мнение от bavar4o.70 » 05 Апр 2011, 19:37

Виското зацепва при темп. > от 90 г.При 90 г. само увлича но можеш да го спреш и с ръка.Ако не се оправи с дифузьор ,значи радиатора е натрупал от вътре котлен камък.Аз един път го давах да го шомполират,и се оправи,загряването.Само,че се разтече ,понеже при тая процедура ,освен котления камък, се изтъняват тръбичките.Освен това е хубаво да се накисне с подходящ препарат 24 ч. :yes:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ивчо3 » 06 Апр 2011, 9:51

Темата е от 30 октомври 2010 г., не я ли оправихте тази кола? :shock: Щом причината не е във виското, може да бъде от термостата, водната помпа, или радиатор, а в някои случаи от липса на антифриз в казанчето :mhihi: . Когато двигателя започне да прегрява, най-напред се гледа дали водната помпа работи. Отваря се капачката на радиатора на работещ двигател и при обороти не по-ниски от 1500, в някои случаи и на празен ход, трябва да изтича вода от горната част на казанчето- отворчето на преливника. Колкото повече се увеличават оборотите, толкова по-силна трябва да бъде струята. Ако не изтича вода оттам, при обезвъздушена система със сигурност водната помпа е за смяна. Заводските водни помпи са консуматив и се сменят след определен пробег. Турбинката е от твърда пластмаса и витлата почват да се ронят, имаше постнати снимки на парче, извадено от маркуч на радиатора на парното. Намалената циркулация в големия кръг, или пълната липса на такава може да е от термостата- не отваря (забележка: почти няма случаи на блокирал термостат в затворено положение, обикновено се изкривява оста и остава цепнатина между клапата на термостата и допирната повърхност, тогава двигателя бавно загрява и в режим на движение по инерция или принудителен празен ход се преохлажда). За проверка термостата се слага в тенджера с вряща вода и щом не отваря е ясно. Познава се по долния маркуч от радиатора, който е перманентно студен. И колкото и невероятно да е може да има запушен радиатор, получава се от редовно наливане и доливане на чешмяна вода, особено на варовита, по тесните отвори се наслоява котлен камък и се запушват.

Мародератор
Аватар
Кара: some d20s

Мнение от Mollov » 06 Апр 2011, 11:56

Няма да е лошо да проверите и нивото на охладителна течност... щото ако е спаднало много ще е недостатъчно и пак ще загрява...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от b2d » 06 Апр 2011, 13:06

Ами да отбележа, нова водна помпа хубава сменена преди 3мес. виско сменено с оригинално, нямам дифузер ще си закупя и ще опитам и ще погледна антифриза, че това, не съм правил само, но когато сменяха помпата е проверяван и доливан след замерване... колкото до термостата, не е проблем и него ще сменя, но си отваря, защото и радиатора и двата маркуча са еднакво топли и от тук идва дилемата, че при по-ниски температури няма проблем от както стана 15градуса пак започна...

ентусиаст
Аватар
Кара: е36 32*<0>5

Мнение от Prekysvach » 06 Апр 2011, 13:37

кво е тфа котлен камък в охладителната система .. вии да не наливате с маркуча от чешмата

Следваща

Назад към E36