Скорости, семеринги! NEW!/Странни вибрации при потегляне???/

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: e36 318is M44
Мечтае да кара: камаро.

Скорости, семеринги! NEW!/Странни вибрации при потегляне???/

Мнение от Nukem » 25 Мар 2010, 17:28

Колеги изпадна ми една скоростна кутия от Компакт 316i, имам няколко въпроса за който искам да ми помогнете преди да пробвам дали ще пасне на ис-а!
Изображение
Изображение
На първата снимка интересува ме има две семерини от който е текло и трябва да се сменят тези ли са:
Изображение
13 и 14 на схемата!
На втората снимка ограденото за какво служи!
Тампоните на двете скоростни кутии на компакта и купето дали за взаимнозаменяеми?
Последна промяна Nukem на 17 Апр 2010, 19:59, променена общо 1 път
Германеца кадет бутне друг не може да бутне така!!!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 Compact

Re: Скорости, семеринги!

Мнение от jdl » 25 Мар 2010, 17:49

1. Да, това са въпросните семеринги, практиката показва, че трябва да се сменят накуп, защото заминават горе-долу едновременно, след 12-13-тата година :-) Понеже на първата снимка има само едно оградено - те това е едната семеринга - на изходящия вал. Нея не съм я сменял, дойде колата при мен с прясно подменена, така че това ми беше спестено ;-) Пише в дебелите книги, че се ползва спешъл туул за манипулацията, но тъй като не ми се е налагало, не съм ровил, нека колеги с практически опит да пояснят.
А втората семеринга (малката) е тази на селекторния вал (на скоростния лост) - при мен тя течеше и си я подмених, без да свалям кутията, само кардана откачих от едната страна, 3 часа работа заедно с бирата и малко помощ от приятел :-) - нищо особено сложно, но си иска канал (при теб кутията е свалена даже ;-) ). За дорник при набиването идеална работа върши камък 16 за гедоре (за свещи).

2. Пластмасовото калпаче на снимката е клапанче за освобождаване на над-налагане на газовете в кутията (breather).

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E36 325TDS

Мнение от bmw318tds » 26 Мар 2010, 2:15

Тампоните са заменяеми :yes:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nukem » 26 Мар 2010, 9:24

Мерси колеги, гелдах в realoem.com че тампоните ги дават различни номера и цени, но планките на който лягат и болтовете са еднакви така, че предполагам са почти идентични, като ги сменям може да пусна някоя снимка!
Пак мерси за помоща!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 26 Мар 2010, 15:27

Като ги смениш,пиши колко струват,има ли ги и дали е станала трудно смяната на този по-големия семеринг.Аз мисля също да ги сменям скоро.
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

Старши ентусиаст
Аватар
Кара: F11 535d, E84 2.3d

Мнение от vld » 26 Мар 2010, 16:58

Нищо специално, измъкваш стария семеринг и слагаш новия като внимаваш да не го подбиеш или вкараш накриво, за целта се ползва тъбичка с неговия диаметър.
Общо двайсетина лева са задните семеринги.
А това ограденото на първата снимка е основата на опашката доколкото виждам :roll:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E61 530d ; E46 330ci convertible
Мечтае да кара: Всичко що е BMW
Детайли за колата: E61 3.0d ++
E46 3.0i ++

Мнение от Biogame » 26 Мар 2010, 19:20

На втората снимка е отдушника на скоростната кутия.
И при мен е така омаслен,а когато и сменях маслото питах майстора защо е така омаслено а той вика радвай се че е така,когато не е омаслено става лошо.
:driving: :dunno: :driving:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nukem » 26 Мар 2010, 20:02

На втората снимка е отдушника на скоростната кутия.
И при мен е така омаслен,а когато и сменях маслото питах майстора защо е така омаслено а той вика радвай се че е така,когато не е омаслено става лошо.

Aз затова питах защото се вижда че е омаслен и се зачудих дали да не взема нов гледам не е скъп в realoem.com обаче идея си нямам как се сменя!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 Compact

Мнение от jdl » 26 Мар 2010, 20:15

Просто се издърпва с малко усилие, и пак с малко усилие се набутва новия. Но няма смисъл, не е износен. Ако искаш, просто го извади (отдушника), за да видиш точно какъв му е принципа, и да прецениш дали има смисъл от смяна.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nukem » 27 Мар 2010, 10:49

Изображение
Пристигнаха, монтажа понеделник/вторник!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E61 530d ; E46 330ci convertible
Мечтае да кара: Всичко що е BMW
Детайли за колата: E61 3.0d ++
E46 3.0i ++

Мнение от Biogame » 27 Мар 2010, 10:55

Колега би ли споделил ако трябва на лс гуменото каре с тампоните на скоростите какви пари ти излязоха?
:driving: :dunno: :driving:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nukem » 04 Апр 2010, 1:36

Колеги днес се състоя интервенцията и като завършек на темата искам да споделя впечатления!
Винаги съм си мислел, че карам една доста запазена е36-ца все пак е почти края на модела 97-ма и я взех директно от собсвеника от Германия!Тъй като се развали скоростната кутия плюеше 1-ва реших да сменя всичко свързано така и така сваляме всичко, купих!
1.Скорости от компакт 316i 99-та.
2.Семерини за скоростите.
3.Тампони за скоростите.
4.Два малки тампони за гърнетата който са до скоростите!
5.Карето на деференциала.
6.Съединител целия комплект.
Картинката като свали майстора частите, просто жалко, срам ме е че съм карал така и съм оставил колицата в такова състояние:
Съединителая беше просто съсипан диска беше надран, беше си сменил цвета, притискателя се беше счупил почти на две, малките тампончета за гърнетата едното го нямаше а другото беше на мекица, тампоните на скоростите бяха меки и се ронеха, скоростите беха протекли от 3 места, а карето на деференцяла беше като разплетена плетка!
Преди съединителя натисках с голямо усилие след 1-час градско ако съм с тънка подметка на маратонките ме болеше крака направо, изчезна придърпването, боксуването и отделянето всиоко, вече го няма гадното тупкане при смяна на скоростите, скоростите влизат без проблем преди 1-ва влизаше трудно понякога, вече не плюе 1-ва, макар че страха в мен си е останал и чакам въе всеки едним момент да се случи!
И за последно не съм карал компакт 316i, но сега скорстите ми се занчително по дълги, на втора съм а все едни съм на 3-та а 5-та ми се вижда като 6-та, което за моя стил на шофиране е идеално, значително по-икономично ще се пътува сега!

Старши ентусиаст
Аватар
Кара: F11 535d, E84 2.3d

Мнение от vld » 04 Апр 2010, 14:07

Добре де на старата кутия ли ти изхвърляше първа?
Защо очакваш пак да изхвърля при положение, че си сменил кутията?
А и това изхвърляне понягога се получава от липса на масло, което пък е съпроводено от течащите семеринги.
Аз правих тази процедура когато взех комбито, самоче без смяна на съединителя.
Смених семеринги, тампони гумено каре на кардана и сипах масло мотул, от тогава никога не ми е изхвърляло първа.
В момента съединителя ми е отвратителен, както казваш ти един час градско и направо те заболява крака, самоче при мен има и нещо друго, като покарам повечко градско и почва да тресе неистово при потегляне :banghead:
При теб имаше ли такова тресене?
Аз съединителя, че ще го сменя е ясно, въпроса е дали да се подготвям и за маховик :roll:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nukem » 04 Апр 2010, 14:33

Тресене имаше леко при тръгване преди, обаче аз не съм го отдавал на съединителя макар че сега го няма това притрисане явно е било от него!
Иначе вече не изхвърля 1-ва с новата скоростна, обаче страха си е останал може би поне полвин година ще съм така докато свикна че всичко е наред вече, просто 1 година при абсолютно всяко тръгване я плюеше зверски колко момичета съм изплашил с тази 1-ва и ми се е отпечатало в съзнанието!

старши ентусиаст
Аватар

Re: Скорости, семеринги! NEW!/Странни вибрации при потегляне???/

Мнение от Nukem » 17 Апр 2010, 20:03

Колеги искам да се допитам до вас колкото и да е смешен въпроса, значи колата от моя страна за вече 2.5 години не е виждала никакви издевателства въртене на гуми, стартове и т.н, след като смених съединителя и покарах 200км реших да го пробвам и мога да кажа че сега си върти на място гуми прилично, но забелязвам че на 1-ва след 3500 оборота и пусна съединителя зацепва си върви страшно но някъде около прекъсвача се получават силни вибраций в скоростния лост това нормално ли е? за мен не е, мисля си или висящия тампон на дифа или нещо майстора да е прецакал, аиде да сподели някои от какво може да е?

Следваща

Назад към E36