Смяна на водачи

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW e36 328
Мечтае да кара: BMW e63 M6 cabrio

Смяна на водачи

Мнение от TyK-TaM » 14 Яну 2010, 23:24

Здравейте , доста е писано по темата с проблемните ел. стъкла , но никъде няма опоменато или поне аз от 1 седмица се ровя и не открих конкретно как се сменят тези водачи ,плъзгачи ли секи ги нарича различно ако може някой който е сменял да обясни подробно как става цялата игра.
Направих си кората с вата както доста колеги са го правили и всички щипки смених , така и така сам е отворил да сменя и пустите му водачи , има ли нещо по специфично в смяната им трябва ли да се свали целия метален механизам с рамената ...? ще бъда благодарен към хора с исчерпателно мнение. Благодаря предварително :bchug:

ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E39 520 I Touring
Детайли за колата: 2.2 i ; 170 PS ; 09.2003

Re: Смяна на водачи

Мнение от ned_gm28 » 14 Яну 2010, 23:51

Няма философия в това.Самият водач на стъклото е метален "п" образен,като едното рамо на "п"-то е по-дълго от другото.Вътре в този метален водач се пъха едно гумено-велурено уплътнение.Представлява широка лента,която си има фабрични контури,по които се прегъва на буквата "п".
Значи,при вдигнато до горе стъкло,демонтираш металният водач и ще разбереш точно за какво ти говоря.Купувах нови такива уплътнения от "Ауто +"-11лв. бройката.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от TyK-TaM » 15 Яну 2010, 0:05

имах предвид номер 2 от схемата тук- на 2-3 пост е схемата http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic ... E#p2043939
а ти за кой говориш по точно ?

ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E39 520 I Touring
Детайли за колата: 2.2 i ; 170 PS ; 09.2003

Мнение от ned_gm28 » 15 Яну 2010, 0:57

TyK-TaM написа:имах предвид номер 2 от схемата тук- на 2-3 пост е схемата viewtopic.php?f=8&t=184874&p=2043939&hilit=+%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D1%87+%D0%B5%D0%BB+%D1%81%D1%82%D1%8A%D0%BA%D0%BB%D0%BE#p2043939
а ти за кой говориш по точно ?

Аз говорех за 12 и 13.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от TyK-TaM » 15 Яну 2010, 16:52

толкова много хора са го правили по мненията апък никой неиска да сподели :dunno:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: кисели черни купета

Мнение от disrespector » 15 Яну 2010, 17:14

трябва да свалиш ножицата, мисля че се държеше с няколко гайки 10ки, и после трябва да разкараш старите и да сложиш новите плазгачи, малко е шит, аз доста си играх. И внимавай да си влезне ножицата хубаво в дупките на плъзгачите и после да ги закличиш както трябва с едни метални телчета. И преди да сглобиш пробвай дали стъклото се вдига нормално, че и там имаше някаква схема та се наложи да свалям ножицата втори път. Голям шит е общо взето, помня, че много си играх

старши ентусиаст
Аватар
Кара: видимо доволен
Мечтае да кара: само за удоволствие...
Детайли за колата: E36 318i - Вярната!
E30 316i - Непокорната
ML 400 CDI - Мецанко

Мнение от ~Мишо~ » 15 Яну 2010, 17:17

Много е просто,главата на рамото е сверична,влиза в плъзгача и се застопорява с една телена скоба (фиба). Трябва просто да извадиш главата на рамото (махаш скобата или с отвертка натискаш м/у плъзгача и рамото) и да изнижеш самия плъзгач,после новия по обратния ред. Смажи алуминиевата рейка по която върви плъзгача и се увери че сверичната глава на рамото е щракнала добре на мястото си. Работи внимателно за да не останеш без стъкло :mhihi: . Рейката която се фиксира с болт №3 е регулираща за доброто водене на стъклото в уплатнението,ще се ориентираш :yes:

п.п. Колегата ме е изпреварил :)

ентусиаст
Аватар
Кара: e46 M54 '01

Мнение от jbankov » 15 Яну 2010, 17:50

TyK-TaM написа:Здравейте , доста е писано по темата с проблемните ел. стъкла , но никъде няма опоменато или поне аз от 1 седмица се ровя и не открих конкретно как се сменят тези водачи ,плъзгачи ли секи ги нарича различно ако може някой който е сменял да обясни подробно как става цялата игра.
Направих си кората с вата както доста колеги са го правили и всички щипки смених , така и така сам е отворил да сменя и пустите му водачи , има ли нещо по специфично в смяната им трябва ли да се свали целия метален механизам с рамената ...? ще бъда благодарен към хора с исчерпателно мнение. Благодаря предварително :bchug:

1.Колега,от къде си?Ако си от Сф ще ти помогна да го оправиш.
2.Не е нужно да сваляш механизма.
3.Имаше някъде тема със снимков материал,но за съжаление не можах да я намеря.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: кисели черни купета

Мнение от disrespector » 15 Яну 2010, 18:08

А е значи сигурно може и без да се сваля ножицата, при мене обаче тя се счупи и нямаше как да не се свали а тия водачи ги смених профилактично щото и те бяха много зле

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от TyK-TaM » 15 Яну 2010, 20:19

jbankov написа:
TyK-TaM написа:Здравейте , доста е писано по темата с проблемните ел. стъкла , но никъде няма опоменато или поне аз от 1 седмица се ровя и не открих конкретно как се сменят тези водачи ,плъзгачи ли секи ги нарича различно ако може някой който е сменял да обясни подробно как става цялата игра.

1.Колега,от къде си?Ако си от Сф ще ти помогна да го оправиш.
2.Не е нужно да сваляш механизма.
3.Имаше някъде тема със снимков материал,но за съжаление не можах да я намеря.

благодаря ти колега но съм от Пазарджик ще видя тези дни като е по сухо времето ще се мъча мн кофти ми се вижда цялата работа понеже е доста скрито зад тенекиите ама се ще го наглася някак си пари за майстори не давам вече :banghead: как да искарам тези ножици с ябълката от "П"- тата и тези плазгачи с скобата 2 ли са на брой ?

ентусиаст
Аватар
Кара: e46 M54 '01

Мнение от jbankov » 16 Яну 2010, 11:41

Колега,първо сваляш стъклото почти до най-долно положение.Тогава е много удобно да се свалят водачите.Поне аз така го направих!После с едни тънки и дълги клещи издърпваш въпросните скобички ,които държат всъщност водача.Поставянето на новия водач е по същият начин,като преди това ти препоръчвам мн добре да изчистиш с бензин например и преди да сложиш новия водач да омаслиш добре...примерно с двигателно масло,за да може самия водач да се движи добре.
Днес ще потърся темичката ,за която ти споменах вчера...дано я намеря :dunno:
успех :yes:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от TyK-TaM » 16 Яну 2010, 14:53

благодаря , ще видя какво ще свърша ще се постарая да снимам с нещо за да е полезно и на други със същия проблем

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 318i M40

Мнение от bmwmaniq » 16 Яну 2010, 15:55

Много лесно се сменят колега ... зад рамото има едни метални скобички ... намират се в самия водач ... доло горе играе ролята на зегерка. вадиш ги и после леко напъваш на вън и рамото ще излезе от пласмасовия водач... изърпваш го от релсата и слагаш новото ... на новото не му вади скобата просто го мушни в релсата и го закопчай за рамото ... успех
Изображение

Аватар
Кара: със спомени

Мнение от sonny » 06 Фев 2010, 23:43

когато извадиш старите водачи,задължително с бензин и четка измии релсите и намажи с масло преди да сложиш, основенпроблем за чупенето се създава от спеклата смазка в годините. Най-добре е това да се случи с тефлонов спрей за смазване на вериги, не се спича и няма да доведе до затрудняване на движението,респектвино счупване на водачите.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от TyK-TaM » 07 Фев 2010, 18:29

колега сони благодаря ти както винаги полезен съвет , та да ви кажа какво стана смених аз водачите в което деиствително нямало нищо сложно но проблема не се реши отново се чупат крив ми е механизма ли незнам вече спука ми нервите кво ли не опитах и пада и пада скапаното стъкло смених и гуменото оплътнение което влиза в една п образна планка вертикално разположена и ефект нулев стъклото излиза от вертикалната рамка която е до самите панти на вратата самнява ме да не би нещо да се е посукал механизма , ако е така някой има ли идея колко струва нов и дали от седан или от купе ще стане ? също така е хванът с нитове пак ли трябва с нитове да го захващам или може и с малки болчета и гаики да е разглобяем

Следваща

Назад към E36