Проблем с температурата!?

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: ше: '95 E36 M43B18 Lim
Мечтае да кара: //M Power :)

Проблем с температурата!?

Мнение от nelim » 10 Окт 2008, 21:54

Здрасти,
от 2 години имам колата и я карам с проблем при показанието на температурата.

Проблема е следния, ако колата е стояла на слънце, при даване на контакт стрелката на температурата е извън синята зона, когато я запаля, за около минута отива до средата и нормалното положение на трелката при загрята кола е 3/4 от уреда - демек едно отделение преди червеното.

Ако загася колата и след 5-6 часа дам на контакт - тя е на 90 градуса по уреда, което е просто невъзможно.

Термостата отваря когато температурата е на 3/4, виското е ново - сменено е около преди месец, ако го махна се включва ел. перката малко след като мине 3/4 и тръгне към червеното.

Карам така колата от много време.. но тъй като сега влезе за ремонт поради друга причина, реших да сменя двата температурни датчика - синия и черния на главата, защото реших че е там проблема.

Да ама не, колата е сглобена, работи си.. датчиците са нови, обаче показанията на таблото са същите, при този ремонт смених и водната помпа - чисто нова колбен шмит метална.

Днеска даже мерихме с термометър, когато на таблото е на 3/4 - около 110 градуса, термостата тепърва отваря и термометъра на водата излизаща директно от главата показва 85 градуса.

Работи колата, ама над 85 не вдигна.

Сега търся от някой колега табло, да сложа пробно друго табло и да видя дали ще покаже друго..
Някой случвало ли му се е нещо такова, има ли идей ?
Последна промяна nelim на 14 Окт 2008, 22:23, променена общо 1 път
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от nelim » 11 Окт 2008, 14:17

Вчера махнах таблото - като го гледам някво какво да му се развали, то има само лампички и платка.

Все пак търся друго за тест.

Днес реших да откача волана - долу има 2 болта който като се развият и целия пада надолу - за по лесно вадене не таблото - резултата след цялата интервенция е - светеща лампа на airbag-а, незнам кво стана при спускането и вдигането на волана ама явно airbag-a се шашна, незнам и коя е неговата жица - сега вдигнах всичко и е сглобено, ама лампата свети, някой има ли идея кой цвят е жицата за бег-а, нещо е хлабава явно, знам ли :confused:

Гасне след около 3 мин, някои да знае в пловдив къде чистят грешки на бег-а, да видим после дали ще мрънка пак.

И има ли начин да се тества работят ли airbeg-овете, недай си боже ако се наложи да се отварят.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: бавара

Мнение от Игнатов » 11 Окт 2008, 14:32

nelim написа:.... светеща лампа на airbag-а, незнам кво стана при спускането и вдигането на волана ама явно airbag-a се шашна, незнам и коя е неговата жица - сега вдигнах всичко и е сглобено, ама лампата свети.....

Ами така се получава като не си изключваш акумулатора при сваляне на волана. Върви някъде да ти изчистят грешките на компа!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от nelim » 11 Окт 2008, 17:44

Denev написа:
nelim написа:.... светеща лампа на airbag-а, незнам кво стана при спускането и вдигането на волана ама явно airbag-a се шашна, незнам и коя е неговата жица - сега вдигнах всичко и е сглобено, ама лампата свети.....

Ами така се получава като не си изключваш акумулатора при сваляне на волана. Върви някъде да ти изчистят грешките на компа!

Аз волана не съм го свалял реално.. в смисъл нищо не съм откачал, развих му 2-та болта ,той падна надолу и това беше, после си го завих горе и пей сърце.
Ще ида да го резетнат утре вече се разбрах с човека.

Иначе - тествах с ново табло ама и от там не е проблема.. незнам вече.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от nelim » 14 Окт 2008, 22:13

Значи - егати проблема.

Смених и термостата днес с чисто нов - температурата в червеното.

Равносметката:
Сменени:

Ново виско сакс
нова водна помпа
нов термостат
нови 2-та датчика син и черен за температурата
ново табло

Проблема - нормалната ми работна температура е над 3/4 - до червено и свети ламбата.

Някакви идей ?
Изображение

Старши ентусиаст
Аватар
Кара: F11 535d, E84 2.3d

Мнение от vld » 14 Окт 2008, 22:16

Пробвай с друго табло :idea:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от nelim » 14 Окт 2008, 22:18

vld написа:Пробвай с друго табло :idea:

Нали написах - пробвах още 2 табла - същото :help:

Тоци нещо ли да е ?
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от nelim » 14 Окт 2008, 22:38

Сега ходих до колата - след около 3 часа на студа в момента стрелката е на средата?!?!

Пипах маркучите, двигателя, топли са си ама може да си държа ръката спокойно

Някой може ли да каже колко ома трябва да е съпротивлението на синия и черния датчик ?
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от nelim » 15 Окт 2008, 14:37

Сега ходих до бош сервиз в Пловдив до Скобелева майка, ама нямат възможност да я гледат - утре ще им я оставя.

Като оправя проблема ще пиша за развитието.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от miro20 » 15 Окт 2008, 14:44

да не е някаква утечка от хлабав кабел от датчиците ? или забелен, позакъсан по трасето ?
и аз не знам откъде до къде вървят връзките, ама ако може да проверят, прозвънят в сервиза и това.
щото ако има такава "утечка" на тоците.. и датчика ще са му грешни показанията.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от nelim » 15 Окт 2008, 14:55

miro20 написа:да не е някаква утечка от хлабав кабел от датчиците ? или забелен, позакъсан по трасето ?
и аз не знам откъде до къде вървят връзките, ама ако може да проверят, прозвънят в сервиза и това.
щото ако има такава "утечка" на тоците.. и датчика ще са му грешни показанията.

Мда, и аз това предполагам - щото друго не остана.

Датчика обаче е на много кофти място - точно под всмукателните колектори и доста трудно достъпен - затова я давам на боша да я гледат и дано я оправят че вече колко пари на вятъра хвърлих и то за едно глупаво показание на температурата.

Още повече с стария термостат показваше 3/4 и много рядко включваше ел. перката, с тоя седи в червеното и ел. перката си работи доста по-често на първа степен. А и двата са едни и същи на 95 градуса. Явно стария е стоял леко отворен щото като го мерихме с живачния термометър затопляше на около 83-90, а с този на 93 се затопля.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от ton4 » 15 Окт 2008, 16:16

според мен много добре трябва да провериш цялата ел инсталация,на един приятел с 518 беше я зарязал в гаража за 6 месеца беше в германия и като си идва и завърта ключа всичко почва да пуши-предстаааш ли си? Ужас и се оказа че мишки са му наяли инсталацията ама на всякаде
BMW-Шофирай в бъдещето сега ;)

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от nelim » 15 Окт 2008, 17:52

ton4 написа:според мен много добре трябва да провериш цялата ел инсталация,на един приятел с 518 беше я зарязал в гаража за 6 месеца беше в германия и като си идва и завърта ключа всичко почва да пуши-предстаааш ли си? Ужас и се оказа че мишки са му наяли инсталацията ама на всякаде

Ми затова ще я карам, да гледат инсталацията.
Мен още ми стой махната кората под волана ама не ми е работа да пипам в тия снопове кабели, на пръв поглед няма наядено или прекъснати и висящи кабели, ама тия снопове не ми се рови в тях.

Отдавна си го мисля но НИЩО друго не е направило проблем по инсталацията за тези 2 години освен тази пуста температура, и по тая логика не мислех че е инсталацията.

Затова и реших да сменя датчиците като я правех.

За последния месец съм сменил:

съединител
гарнитури на главата, сакса, изпускателни и всмукателни колектори,
картер, гумички на клапаните
шлайф на главата
водна помпа
виско
гофрирания маркуч
термостат
2-та датчика на температурата
нови свещи НГК
нови сегменти
нови биелни лагери
нов пластмасов фланец отзад на главата
изпускателен и всмукателен клапан на 3-ти цилиндър
болтовете на главата
маркуча от радиатора до термостата долния
антифриза и маслото
пистовия ремък

страх ме е да си направя равносметка на парите, взех да фалирам вече и ми писна да ви кажа - пък ме дразни след толкова ремонти и сменени неща да показва че колата е прегряла и да ми свети лампата.
Не са ме карали майсторите да ги сменям нещата ама аз исках да го направя така или иначе е отворена.

Дано се оправи вече щото не е като да не давам пари по колата.. ама понякога си е каръщина :)
Изображение

Старши ентусиаст
Аватар
Кара: F11 535d, E84 2.3d

Мнение от vld » 16 Окт 2008, 12:14

Колега как ги смени тия датчици ,можеш ли да опишеш какво се сваля за да стигнеш до тях.
При мен са за смяна и немога да си навра ръцете до там камоли да свалям и да сменям.
Сваля ли се всмукателния колектор?
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e36 316i m43 coupe
Мечтае да кара: e36 M3 EVO
Детайли за колата: Враца Биич 104магарета Куц кон ама бегачка с БаВаРсКо сърце и кръв!

Мнение от horsepower » 16 Окт 2008, 13:48

Според мен е в таблото причината то си е с собствен компютър, моето нали гаснеше и като сложих друго показваше нормалната температура малко по надясно от средата ..... слагам старото си заковава на средата

Следваща

Назад към E36