Борд комп проблем

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

Аватар
Кара: акцизни М-паркети от острова
Мечтае да кара: много неща

Борд комп проблем

Мнение от ///MapTo » 01 Фев 2008, 19:29

Тези дни ми се наложи да попътувам извънградско и качвайки се в колата на бензиностанцията цъкнах копчето да нулирам временния километраж да си направя засечката...преди да заредя в колата имаше точно 10.0литра по данни от борд компа,видимо толкова показваше и стрелката..малко преди резервата...тръгнах..пътувах пътувах пътувах..и дойде момента, в който стрелката стигна 15-те литра и започна да пада под тях...статистиката - когато по данни на борд компа стигнах пак заветните 10.0литра бях изминал 590.7 километра...демек със 53.8 литра съм изминал тези километри,а разхода по борд компа не падна под 9.6-9.7...как и къде да търся решение на проблема?сигура съм че е от 6 цилиндрово бмв този комп :help:
Изображение
Изображение
PeReZ: Предполагам и километража (скоростомера) не показва моментната скорост, а ъгловата скорост в завой ???

младши ентусиаст
Аватар
Кара: x5 e70 3.0d,е46 318i

Мнение от zlobicar » 01 Фев 2008, 19:43

А освен дневния километраш занулили и данните за разхода на самия комп.Поне при нас е така за да е вярно,ако при вас не е така извинявай.
обичам BMW

Аватар

Мнение от ///MapTo » 01 Фев 2008, 19:48

да..занулих го..и на двата CONSUM1 и CONSUM2..и въпреки всичко в моментите когато карах като бабичка буквално едвам го смъкнах до 9.6-9.7...а то няма начин да е толкова,защото по данни от книжката го дават по-малък разход...на 5та с 80-90км/ч едва ли гори 9.7..остава варианта този борд комп да е от ///М3 :roll:
Изображение
Изображение
PeReZ: Предполагам и километража (скоростомера) не показва моментната скорост, а ъгловата скорост в завой ???

User
Аватар
Кара: 330XD
Детайли за колата: the silent power

Мнение от b00st » 01 Фев 2008, 19:58

А като караше с еднаква скорост на 5та погледна ли разходомера кво показва да сравниш ?

Аватар

Мнение от ///MapTo » 01 Фев 2008, 20:01

6-7...втората чертичка под 10,но те там са през две... :roll:
Изображение
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: x5 e70 3.0d,е46 318i

Мнение от zlobicar » 01 Фев 2008, 20:02

Другото което ми идва на ъкъла е размера на джантите и гумите ако са ти различен размер от това което пише в книжката сащо има разлика в компа.Ако и това ти е точно явно е в компа проблема.
обичам BMW

Аватар

Мнение от ///MapTo » 01 Фев 2008, 20:03

гумите са зимни 185/65/15...летните бяха 205/60/15,но пък да дава такива фрапантни разлики не ми се вярва...
Изображение
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: в шоуто на тройките

Мнение от swh_bmw » 01 Фев 2008, 20:38

Здравейте,
Колега по принцип разхода ти е 9.1 лт/100 км спрямо това което си дал за пробега и изразходеното гориво. Колкото забелязах борд компютъра не прави такава сметка да ти вземе количеството гориво и да го разделя на изминатите километри а си ги натрупва спрямо моментния разход. Според мене пак е добре с грешка 0.5 лт защото като потегляш и спираш цифрите за моментния разход са огромни. Пробвай да го нулираш и покарай няколко метра(50~100 например) и ще видиш какви разходи ще ти покаже особено когато стрелката отива към безкрайноста. Второто което се сещам е с корекция но заради по горе описаната причина няма как да ти показва пак точно. Третата причина поне при мен е когато сменя чипа на ЕКУ'то което пуска повече гориво а на компа ми показва градско 6~7 лт на 100 :shock: което е невъзможно с този чип, но с този чип когато спирам моментния разход реагира много по бързо и застава на 0.
Поздрави

Аватар

Мнение от ///MapTo » 01 Фев 2008, 20:46

swh_bmw написа:...

Не искам да прозвуча глупаво и самохвално,но основните причини,начина на работа на OBC-то и отделните случай-рязко потегляне и т.н. са ми ясни..от 1 година я карам тази кола...от скритите функции на компа мога да ти изкарам моментното впръскване на гориво...на втора при рязко подаване от 3 до 7К RPM то е 57.9...нали..не си говорим за такива неща,говоря за случая че борд компа не отчита вярно,а съм занулил разхода при потеглянето...и не ми обясняваите,че не си смятало защото актуализира сравнително често..1 мин да смениш оборотите и/или предавката и веднага излиза информацията...интересуваше ме дали има такива проблеми и сред колегите с големи борд компютри..не съм тръгнал да откривам топлата вода с размерите на гуми и т.н....надявам се си ме разбрал правилно ;)
Изображение
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: в шоуто на тройките

Мнение от swh_bmw » 01 Фев 2008, 20:56

Точно за това писах защото и аз го наблюдавам този проблем и единственото ми обяснение е това. Колкото и да го кореагирам от скритото меню, малко по различно каране и пак се появява такава разлика от 0.5 даже 1 лт спрямо реалното.
Поздрави

баварски фанатик
Аватар
Кара: нещо...
Мечтае да кара: McLaren F1 LM

Мнение от Dimo » 01 Фев 2008, 22:21

Сигурен ли си че ти е верен корекшън фактора?
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: m52 e36
Мечтае да кара: е38 ;)
Детайли за колата: е36

Мнение от t0sh » 01 Фев 2008, 23:27

Dimo написа:Сигурен ли си че ти е верен корекшън фактора?

:yes: :yes:

именно. скрито меню 20. писал съм доста оп въпроса как се коригипа разхода, сори ама не ми се търси на мен сега темата.

Назад към E36