Теч от казанчето до радиатора

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

Потребител
Аватар
Кара: Рено Клио
Мечтае да кара: Рено Клио
Детайли за колата: 1.4/98hp

Мнение от balduin » 02 Дек 2007, 10:26

От известно време смених термостата, най вероятно защото налягането се е нормализирало и сега забелязвам леко сълзене межу казанчето и радиатора където има О пръстен отбелязан с (3)
http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=17&fg=05
Някой имал ли е подобен проблем с такъв теч? Дали да го свалям или да си карам докато започне да губи антифриз?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от miro20 » 02 Дек 2007, 11:02

ахам при мен е същото.
седи празно казанчето, а като долея, малко по малко се изтича от там
другата седмица влизам в бокса, и смятам да ми го оправят. дано не е спукано нещо , а са О пръстените.
иначе до сега си карам така
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 318i E36 M43 '95
Мечтае да кара: Ново ...

Мнение от kyna » 03 Дек 2007, 1:04

Аз имах същия проблем - опитвах с смяна на О- пръстените но нищо :(
От начало течеще от пробката под казанчето, след това протече там където казанчето влиза в радиатора - първо като беше студена колата течеше - спря, но започна пак като я запалих и вдигне налягане.
Стигна се до смяна на радиатор - 270 лв. Пластмасата старее и да го закърпиш не се знае в кой момент може да те предаде!

Потребител
Аватар
Кара: Рено Клио
Мечтае да кара: Рено Клио
Детайли за колата: 1.4/98hp

Мнение от balduin » 03 Дек 2007, 1:13

преди да сменя термостата нямах ядове, беше хладно в колата, ама не правеше налягане явно системата и затова не беше избило. Сега едно оправяш друго се скапва. Стари коли, преди имах Ауди 80 нямах ядове, то и с БМВ нямам де, ама ще карам докато прокапе.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от miro20 » 03 Дек 2007, 1:26

купа, а какво по точно се изразява това "стареене" ? напукано ли е там или как ?
със някое водоустойчиво лепило за пластмаси дали няма да се оправи ?
моето тия дни ще го огледа човек и ще пиша
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: E46 320d 136
Мечтае да кара: e30 m3

...

Мнение от shengi » 03 Дек 2007, 2:41

Аз имах проблем в началото като си купих мойта .... обаче се оказа, че има пукнатинка от вътрешната страна там кадето влиза разширителния съд към радиатора.Не знам с какво налягане се върти водата, но си е доста по запознатите да кажат.Лепихме го не стана ако има пукнатини там май е по добре радиатор и нов не от морга. Аз го взех с 40 лв отстъпка и ми стъпа на 240 иначе имаше цени и от по 470лв ;) Но сега нямам ядове а и имам резервен разширителен съд все пак, но да не се стига до там :D Ако не е от уплътненията е по добре да сменяте, че нали знаете Бмв и охлаждане малко .... :confused: кофти става

М3 Пристрастен
Аватар
Кара: E38 735i

Re: ...

Мнение от Веселин|Василев » 03 Дек 2007, 3:44

shengi написа:Аз имах проблем в началото като си купих мойта .... обаче се оказа, че има пукнатинка от вътрешната страна там кадето влиза разширителния съд към радиатора.Не знам с какво налягане се върти водата, но си е доста по запознатите да кажат.Лепихме го не стана ако има пукнатини там май е по добре радиатор и нов не от морга. Аз го взех с 40 лв отстъпка и ми стъпа на 240 иначе имаше цени и от по 470лв ;) Но сега нямам ядове а и имам резервен разширителен съд все пак, но да не се стига до там :D Ако не е от уплътненията е по добре да сменяте, че нали знаете Бмв и охлаждане малко .... :confused: кофти става

Дам точно от там сълзи, ако е малко лепете, ако ли не един втора ръка ще свърши работа освен ако не ви се дават 500 кинта за нов.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от robert1975 » 03 Дек 2007, 13:28

а от къде може да се купи този О пръстен?

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от tsb_bg » 03 Дек 2007, 13:32

Дару Кар

Справка за част
Номенклатурен номер : 17211712965
Описание : О - ПРЪСТЕН
Ед.цена (с ДДС) : 5.64 BGL
Има наличност

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Acoto® » 03 Дек 2007, 14:27

имах преди няколко месеца същият проблем и О-пръстените са ДВА, а не е ЕДИН, и дали ще е от дару, дали от кварталния магазин няма значение, само спази размерите да са същите + черен силикон(аз сложих на Виктор Райнц и сим много доволен). ко друго да кажа, ми :roll: внимавай само като разделяш разширителя от основното тяло на радиатора :arrow:
AcoTo®

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от miro20 » 03 Дек 2007, 17:11

технологично трудно ли се сваля ?
онзи болт най отдолу вертикално дето седи той ли държи ?
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 318i E36 M43 '95
Мечтае да кара: Ново ...

Мнение от kyna » 03 Дек 2007, 21:08

Стареенето се изразява в това, че пластмасата става по ронлива - лесно се чупи и се появяват пукнатини. А радиатора постоянно е подложен на усилие - в смисъл - загряване(разширява се) и изтиване(свива се).
Налягането в системата е около 1 bar.
На схемата не са дадени болтовете с които се закрепва радиатора - вертикалното "нещо" е пробката, при мен не е такава - само тапа е, явно на някои модели е такава.
Не се лъжете да взимате радиатор втора ръка - не се знае кога ще се издъни - затова и аз моя го смених с нов - около 270 лв - е не е оригинален, но не ми се давахе 630лв от Дару Кар - мойта кола е с клима и затова е по скъп - радиатора е малко по голям при колите с клима.
Свалянето не е сложно, но играчката идва от това ако искаш да събереш антифриза и след това да обезвъздушиш с-мата.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от deyan_gg » 05 Дек 2007, 15:09

И аз имах такъв проблем със сълзене и мислех че е от О пръстените или от казанчето, защото сълзеше точно м/у казанчето и радиатора, но като го разглобих се оказа че е пластмасата на радиатора, точно зад казанчето..една едва забележима цепнатина...и така, купих си нов радиатор BEHR 290лв.. дано при теб да е от О пръстена

Назад към E36