Проблем в спирачките - BMW e36 318TDS

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 318 TDS
Мечтае да кара: BMW 635 Csi

Проблем в спирачките - BMW e36 318TDS

Мнение от BeeMWe » 31 Юли 2017, 9:27

Здравейте колеги,
Отскоро имам странен проблем със спирачките на колата, който се изразява в следното:
- НЕ ВИНАГИ, а понякога започва едно чукане от предницата (все едно имам камъче в гумата), и се чува много силно и отчетливо при затворени прозорци. Честотата на причукване се засилва с ускоряване на колата и съотвено намалява при забавяне.
- Чукането изчезва ако натисна педала на спирачките, но като го пусна отново започва да чука
- Когато му е кеф спира да чука и може да се появи след време - примерно след 200 км може да реши отново да се появи този проблем. Няма закономерност или някаква определена периодичност, когато да започне да чука.

Всички скоби на накладките са си на мястото и изглеждат стегнати.
Накладките имат още живот в тях.
Дисковете също са здрави и не са криви, защото воланът не тресе.
Прахозащитниците са ми пукнати, но не мисля, че е от тях, защото те си дрънчат на ламарина, а това чукане е доста силно и отчетливо и повече прилича на метал.

Забелязъл съм, че всеки път, когато отпусна педала на спирачките нещо изскърцва. Възможно ли е да има нещо общо и от какво може да изскърцва така?
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e36 M50B20
Мечтае да кара: e36 M3

Re: Проблем в спирачките - BMW e36 318TDS

Мнение от shlosera » 31 Юли 2017, 11:22

Колега какво имаш предвид под скоби на накладките, тези които са на накладката, която влиза в буталото на апарата или, защото наскоро имах същия проблем със задни накладки и се оказаха счупени тези щифтове при мен.

Изпратено от моят E2105 с помощта на Tapatalk

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от BeeMWe » 31 Юли 2017, 11:32

shlosera написа:Колега какво имаш предвид под скоби на накладките, тези които са на накладката, която влиза в буталото на апарата или, защото наскоро имах същия проблем със задни накладки и се оказаха счупени тези щифтове при мен.

Изображение

Ето тези скоби имам предвид, че са ок.
В интерес на истината самите пластини на накладките не съм проверявал.
Тези който влизат в самото бутало имаш предвид, нали?
Но ако са те, няма ли да чукат постоянно?
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e36 M50B20
Мечтае да кара: e36 M3

Мнение от shlosera » 31 Юли 2017, 11:37

Точно пластините на накладките те я законтрят в буталото при мен имаше по 1-2 счупени, и накладките не дрънчаха постоянно а пак от време на време както им скимне. И точно по същия начин при минимално усилие върху педала на спирачките се обираше луфта от счупените пластини и изчезваше тракането. Лично мой съвет провери ги тези неща аз ги хванах съвсем случайно светна ми датчика зя износване на накладките, рразмърдах да видя да не е скъсан кабел, и установих че цялата накладка се клати :-D А има вероятност и просто самите пластини да са се охлабили от старост или ръжда и да не държат накладката фиксирана.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от BeeMWe » 31 Юли 2017, 16:39

shlosera написа:Точно пластините на накладките те я законтрят в буталото при мен имаше по 1-2 счупени, и накладките не дрънчаха постоянно а пак от време на време както им скимне. И точно по същия начин при минимално усилие върху педала на спирачките се обираше луфта от счупените пластини и изчезваше тракането. Лично мой съвет провери ги тези неща аз ги хванах съвсем случайно светна ми датчика зя износване на накладките, рразмърдах да видя да не е скъсан кабел, и установих че цялата накладка се клати :-D А има вероятност и просто самите пластини да са се охлабили от старост или ръжда и да не държат накладката фиксирана.

Супер.
Въобще не се бях сещал за тези пластини и този вариант.
Утре ще гледам да проверя и ще върна обратна информация дали това се е оказал проблемът.

Благодаря много.
Приятен ден.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от txl » 01 Авг 2017, 17:01

Провери лагера на главината.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от BeeMWe » 02 Авг 2017, 12:30

Всичко по спирачните апарати е наред. Единственото, което може да се сметне за проблем е, че накладките ми са за смяна, но не чука от това - 99%.

Провери лагера на главината.

За лагер на главината не се бях сещал, но това, което ми направи впечатление е, че главината ми не се движи свободно. Като я засиля с ръка и почти веднага спира за разлика от другата, която продължава да си се върти.
Миналата година по това време се чуваше виене, но не я смених.
Сега вече не вие и евентуално е възможно да е за смяна.
От друга страна се питам, дали ако беше главина, нямаше да чука постоянно, или на равни интервали или да има поне някаква закономерност в явлението?

Благодаря предварително.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от BeeMWe » 07 Авг 2017, 8:34

Смених накладките с нови и засега проблемът не се е появявал отново, въпреки че и преди нямаше закономерност, а го прави, когато си поиска.
Ще пиша ако случайно се окаже, че "нещото" не е заради изхабените накладки.

Благодаря ви за помощта и съветите.
Изображение

Назад към E36