Гумички на клапани или сегменти? Как да разбера кое от двете

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е36 328i
Мечтае да кара: Самолет

Гумички на клапани или сегменти? Как да разбера кое от двете

Мнение от mafiata_ » 08 Сеп 2016, 18:17

Здравейте интересува ме как да разбера дали са заминали гумички на клапаните или сегметите :D. :roll:
Защото ми е интересно къде изчезва маслото и защо пушляви от време на време?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E39 530DA, E61 530XD LCI
Мечтае да кара: Murcielago SV

Re: Гумички на клапани или сегменти? Как да разбера кое от д

Мнение от Z3Ro* » 08 Сеп 2016, 18:48

Мериш компресията - трябва да има разлика в един или повече цилиндри от нормалната компресия за мотора. Там, където има разлика, капваш със спринцовка малко двигателно масло в цилиндъра през отвора на свещта и мериш пак - ако компресията се повиши при следващото мерене, значи проблемът е от сегмент/и. Ако остане същата, проблемът са гумичките. Колко масло гори горе-долу? Има ли проблем с паленето колата? Ако си пали нормално и разходът на смяна на маслото е 1-1.2 литра на 10000 км., по-вероятно причината за него да са гумичките... :yes:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от mafiata_ » 08 Сеп 2016, 19:40

Пали си перфектно, а за разхода на масло за 500-600км от средата до минимума. Казвам 500-600 понеже от скоро я карам и толкова съм навъртял кажи речи. На ауспуха като го пипам саждите не са мазни сухо седи, няма течове от долу, антифриза си седи на едно ниво.
да доуточня за б28 става въпрос.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от dreadx » 08 Сеп 2016, 22:08

? абе има ли смисъл да се пробва един номер - дето се накапва нафта в цилиндрите и се оставя да преседи 1 нощ. - с цел ако има запекли сегменти, да се освободят.

edit: май със светилна газ се прави, а не с нафта.
Последна промяна dreadx на 11 Сеп 2016, 15:33, променена общо 1 път
- kaji kvo stana,kopele kvo stana?!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E39 530DA, E61 530XD LCI
Мечтае да кара: Murcielago SV

Мнение от Z3Ro* » 08 Сеп 2016, 22:16

Клапанът за картерната вентилация изправен ли е? Ако не, започни от него. Позиция номер 2 от схемата, но провери и маркучите за скъсани такива:
http://www.realoem.com/bmw/enUS/showpar ... Id=11_6076

Можеш лесно да го провериш, като махнеш капачката на маслото на празен ход - ако клапанът не е изправен, при махането ще усетиш силен вакуум, както и ще се променят оборотите веднага след отстраняване на капачката.
Иначе разходът е висок за гумички - не че и те вероятно не са за смяна, но проблемът е другаде.

Чувал съм, че се прави с газ за осветление процедурата при запечени сегменти, не с нафта. Но мисля, че и с нафта ще се получи. Все пак обаче е временно решение, което после може да доведе до надран цилиндър, шлайфане и т.н. Според мен, по-добре нови сегменти, ако проблемът е в тях.

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: BMW E36 320i touring
Mercedes c230 cl203 sport coupe
Opel Corsa C 1.2

Мнение от Mpower94 » 09 Сеп 2016, 8:02

Гарнитура на капака на главата ? аз като я взех губеше много масло, Погледни мотора от към изпускателните колектори, ако е силно омаслен, извади бобините и виж дали и там няма. При мен беше езерце във "каналчетата" 3 от 6- те свещи, демек над 500мл бяха там. Свещите си бяха покрити почти до горе с масло. :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от mafiata_ » 09 Сеп 2016, 14:22

Пробвах го това с капачката за наливане на масло и да почва да има леко претрисане и слаб вакум, явно го прави от време на време защото това съм го правил и преди именно заради този клапан картерни газове и като, че ли не беше същото. А как се изолира, че при йес-ката ми изглеждаше по-опростено :D, кой маркуч се вади от схемата. И дали след изолирането ще намали малко разхода на масло или е по добре направо да се смени? Иначе съм се ориентирал към смяна гумички на клапани въпреки, че изчетох доста теми тук и къде ли не и не ми се сваля много главата но :roll:
А и за тия 273к. км поне така пише в сервизна книшка до 2013г. в Германия. Интересното е че сега е на 270к. кога и къде са връщани и толко малко нещо не ми се връзва :D :mhihi:
свещите ще ги погледна малко по-късно че нямам кюлчета.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 320i
Детайли за колата: e36 coupe

Мнение от host » 09 Сеп 2016, 15:22

какво й е маслото и на колко хил км е?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от mafiata_ » 09 Сеп 2016, 16:31

host написа:какво й е маслото и на колко хил км е?

Неизвестно :mhihi: както писах от има няма месец я карам все още не съм го сменил. Черничко е но предполагам каквото и да е разход от почти половин литър на 500-600 км със сигурност не е нормален :roll:
Преди малко погледнах свещите не е омаслено при тях и лулите са сухи. Иначе свещите изглеждат, че не са сменяни от 10г :mhihi: NGK са made in Japan :) като ги сменям същите ли да търся добри отзиви съм чувал за NGK
Последна промяна mafiata_ на 09 Сеп 2016, 17:01, променена общо 1 път

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 320i
Детайли за колата: e36 coupe

Мнение от host » 09 Сеп 2016, 16:41

Denso, NJK ... сложи там каквото ти хареса

тва тъмно масълце ... нз що го караш ... вземи една промиваща добавка и едно масълце 5w40 или 5w30 и го смени - не се хвърляй на сериозни цени, че така или иначе не знаеш от къде ти е дерта ама като го смениш, ще провериш възможността да си го гори щото е тотално издухано тва масло ... като стане на чорбица обикновено така става... м52б28 обикновените масла над 6к км пробег трудно се задържат ако караш мъжката

тва ти пиша аз какво бих направил, ти си знаеш какво ще правиш ама не зле и някой сервиз да я погледне тази кола таман ако/като сменяш маслото

за филтъра сигурно също ще питаш - вземи си HENGST

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от mafiata_ » 09 Сеп 2016, 17:05

Ще видя направо утре може да го сменя маслото.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от v_p_m » 09 Сеп 2016, 22:45

mafiata_ написа:Ще видя направо утре може да го сменя маслото.

Извинявай за тона нищо лично НО за мен ти си тотален батланин , как може да купиш кола и да караш 5-600 без да смениш маслото :kuku: ? Аз след като му броя парите за колата бих я подкарал доректно към канала за смяна на масло....

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Coupe

Мнение от Emilow » 09 Сеп 2016, 23:50

v_p_m написа:

Извинявай за тона нищо лично НО за мен ти си тотален батланин , как може да купиш кола и да караш 5-600 без да смениш маслото :kuku: ? Аз след като му броя парите за колата бих я подкарал доректно към канала за смяна на масло....

Може да си е имал причина човека за да не го смени веднага... По-добре му дай съвет както колегите по-горе отколкото да пишеш тия тъпи коментари. И кво ще му стане толкова на тоя мотор като е минал 500 км, айде кажи, че ми е интересно след като си е имало масло колкото трябва :?:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от v_p_m » 10 Сеп 2016, 8:21

Emilow написа:
v_p_m написа:

Може да си е имал причина човека за да не го смени веднага... По-добре му дай съвет както колегите по-горе отколкото да пишеш тия тъпи коментари. И кво ще му стане толкова на тоя мотор като е минал 500 км, айде кажи, че ми е интересно след като си е имало масло колкото трябва :?:

Естествено че може да има причина , най-често е безпаричие , но по добре просто да не караш колата докато го смениш.Съвет съм му дал както виждаш. Сега ще ти кажа какво може да стане, маслен филтър (елемент) на 13к буквално се разпадаше в кутията едвам го измъкнахме що годе цял , нали сещаш кви поразии можеше да направи ? Отделно че това масло си е загубило всички качества и сигурно 1км. с него е = на 1500 с нормално.......

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: E36 coupe 318is ex
E36 coupe 328i ex
E46 touring 320d ex
E90 325i

Мнение от kokoshkite » 01 Ное 2016, 14:08

Почни от клапана на картерните газове ,него взех оригинален (120лв)понеже алтернативния не става ! После пробвай това което колегите казаха за измерването на компресията ! Също така когато са гумички при продължително спускане по наклон на скорост ,няколко минути да кажем , при подаване на газ отзад изпушва !
Изображение

Назад към E36