Проблем с тавана Е36 кабрио
Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори
13 мнения
• Страница 1 от 1
Проблем с тавана Е36 кабрио
Здравейте, купих колата с проблема който е в момента. Тавана не се отваря изобщо, пълен автомат е. При запалена кола/контакт бутончето за вдигане/сваляне на тавана мига червено и не реагира изобщо. Не се чуват нито моторчета нито се случва нещо. Тавана до последно си е бачкал перфектно, отказал е от раз. Сменяни са комфорт модула както и модула за тавана но безуспешно. На диагностика Делфи е закачана но там грешка не отчита. Видях под задната седалка една ръчка но не се реших да я опъна ( предполагам освобождава моторчетата и ще мога ръчно да сваля тавана ) че после ще трябва да я карам така без таван. Моля за идеи/насоки/съвети.
пп. Колата е Е36 97 година 1.8 115кс. 4-те ел стъкла работят, тавана е напълно автоматичен, няма ръчка за ръчно вдигане/сваляне.
пп. Колата е Е36 97 година 1.8 115кс. 4-те ел стъкла работят, тавана е напълно автоматичен, няма ръчка за ръчно вдигане/сваляне.
- shlosera
- младши ентусиаст
-
- Кара: e36 M50B20
- Мечтае да кара: e36 M3
Re: Проблем с тавана Е36 кабрио
Колега пробвал ли си с вдигната ръчна (карах астра кабрио преди време и без да е вдигната ръчната тавана не се вдигаше на бмв не знам дали е така ). Другото което се сещам е да проверите релетата предполагам са в багажника
- Giovanni
- младши ентусиаст
-
пробвай със синхронизиране.
https://www.youtube.com/watch?v=boiybaJkMrI
https://www.youtube.com/watch?v=boiybaJkMrI
До колкото разбрах за да има ефект от посоченото на клипа трябва моторчетата да се чуват а те не реагират въобще. Бутона мига само и до там...
- eekset
- младши ентусиаст
-
- Кара: E39... :D
- Мечтае да кара: платноходка
що нямам и аз автоматичен покрив
та как да е, пробвай полека-лека да го раздвижваш тоя покрив:
първо свали капачето дето е дръжката на обикновените гюруци и с шестограма(един крив от к-кта с инструменти) пробвай да освободиш покрива от рамката на стъклото, после го върни обратно хубаво да захване и виж как ще реагира. Ако пак не тръгва - дърпаш ръчката под седалката и нагъваш покрива ръчно, виж копчето как ще реагира на отваряне/затваряне(все едно инициализацията от клипчето). Ако пак нищо, разгъвай си обратно покрива, захващаш го с шестограма, както си е бил и отиваш най-малкото на добра диагностика, електрикаджия или сам си проверяваш схемата на работа

първо свали капачето дето е дръжката на обикновените гюруци и с шестограма(един крив от к-кта с инструменти) пробвай да освободиш покрива от рамката на стъклото, после го върни обратно хубаво да захване и виж как ще реагира. Ако пак не тръгва - дърпаш ръчката под седалката и нагъваш покрива ръчно, виж копчето как ще реагира на отваряне/затваряне(все едно инициализацията от клипчето). Ако пак нищо, разгъвай си обратно покрива, захващаш го с шестограма, както си е бил и отиваш най-малкото на добра диагностика, електрикаджия или сам си проверяваш схемата на работа

Дефакто мога да си свалям/вдигам и така тавана - ръчно така ли да го разбирам? Явно че е доста трудоемко но пък щом няма да прецакам нещо и ще мога да го качвам все пак си струва да опитам.
- eekset
- младши ентусиаст
-
PaKo87 написа:Дефакто мога да си свалям/вдигам и така тавана - ръчно така ли да го разбирам? Явно че е доста трудоемко но пък щом няма да прецакам нещо и ще мога да го качвам все пак си струва да опитам.
за можене - може, ама ако мислиш да го караш на ръчен режим си вземи винтоверт с шестограмче, че ще баялдисаш... Всеки път - върти да отвориш, върти да затвориш

Днес пробвах - неще. Преди мен някой е опънал ръчката и моторите са откачени, проверих ги и за всеки случай я опънах пак. Развих с шестограма до положение в което взе да се върти трудно - тавана се отвори отпред иииии до там. Отзад не се откопчава тавана и съответно не се отваря багажника за тавана. Пробвах да напъна предната част нагоре - т.е. да го сгъна но без успех, не прекалих с напъването да не го повредя. Нещо не правя правилно но какво не успях да разбера и го зарязах до там. Та мигането на бутона ми е било от откачените моторчета сигурно? Как да освободя задната част на тавана така че да мога да го сгъна? На едното моторче лостчето го напъвах на ръка и леко повдига капака но след като не е освободен тавана отзад не може да отвори ... Проблема ми е задната част на тавана не мога да я откопчея.
- eekset
- младши ентусиаст
-

отваряне покрив
виждаш ли позицията на предната част, при която се вдига задната? До там стигаш ли с шестограма? ако не - опитай да надигаш докато въртиш (да му помагаш ако запъва). Когато стигнеш въпросната позиция, задната част се вдига на ръка. После и капака отваряш на ръка и набутваш целия покрив в дупката, захлупваш капака, натискаш някак надолу, отваряш багажника, закачаш моторчетата и пробваш пак с бутона... все трябва да мръдне на някъде. Ако задната част изобщо не помръдва - виж дали се е освободил хубаво мотора - този дето лежи хоризонтално, десния мотор - трябва да може да мърда около 1.5-2 см нагоре-надолу свободно.
Успях! Мислих че въртенето на шестограма е само до момента в който откопчее и от там нататък трябва да го напъвам...днес въртях като луд докато най-накрая не се прибра както трябва. Сега си карам така с прибран гюрук но багажника за тавана не се затваря, стои зяпнал около 1см. Гледам жилото му стои много свободно което трябва да го опъва надолу ( предполагам понеже мотора е откачен ) че чак е пречупено. За сега го оставям така и тези дни като почивам ще си поиграя да синхронизирам моторчетата ако изобщо стане нещо и ще пиша резултата.
пп. При мен интересното е че при тоя зейналия капак на багажника за тавана нямам ядове с отварянето на багажника. Гледам че се налагало при синхронизирането някой да натиска капака че да се отключи багажника...при мен не се заключва изобщо. В смисъл като заключа колата си се заключва ама сега със зейналия капак си е отключен докато не заключа колата. Другото, ключалката на багажника ми е счупена или по-скоро закопчалката, гледам че и тя е вероятен проблем при неработещ таван. При мен е скъсана едната планка която го държи и ми се затваря трудно самия багажник, трябва да я напъна с ръка и така да затварям.. Видях че колега е имал същия проблем и уж били специални за кабриото с датчик ама той обикновенна сложил от Е36 и нямал ядове, да разчитам ли на това че и нея ще сменям? Същи е лявото ми ел стъкло не се вдига, стига до някъде и почва да се чува като бор машина и трябва да му помагам за да се качи. Него също наложително трябва да направя..
пп. При мен интересното е че при тоя зейналия капак на багажника за тавана нямам ядове с отварянето на багажника. Гледам че се налагало при синхронизирането някой да натиска капака че да се отключи багажника...при мен не се заключва изобщо. В смисъл като заключа колата си се заключва ама сега със зейналия капак си е отключен докато не заключа колата. Другото, ключалката на багажника ми е счупена или по-скоро закопчалката, гледам че и тя е вероятен проблем при неработещ таван. При мен е скъсана едната планка която го държи и ми се затваря трудно самия багажник, трябва да я напъна с ръка и така да затварям.. Видях че колега е имал същия проблем и уж били специални за кабриото с датчик ама той обикновенна сложил от Е36 и нямал ядове, да разчитам ли на това че и нея ще сменям? Същи е лявото ми ел стъкло не се вдига, стига до някъде и почва да се чува като бор машина и трябва да му помагам за да се качи. Него също наложително трябва да направя..
- eekset
- младши ентусиаст
-
Ами багажника и покрива работят по следната схема - при отворен багажник, покрива е нефункционален изобщо. При работа с покрива багажника временно се заключва, докато покрива не достигне едно от крайните си положения - отворен или затворен.
Kоето навява мисли че може и всичките ми драми да са от проблемната брава на багажника нали така? Понеже при мен багажника си е отключен когато и колата е отключена...дефакто може би ключето което засича багажника за гюрука дали е отворен или не се цака и за това багажника ми при ненатиснат капак си е отключен...
- eekset
- младши ентусиаст
-
PaKo87 написа:Kоето навява мисли че може и всичките ми драми да са от проблемната брава на багажника нали така? Понеже при мен багажника си е отключен когато и колата е отключена...дефакто може би ключето което засича багажника за гюрука дали е отворен или не се цака и за това багажника ми при ненатиснат капак си е отключен...
ами не е изключено... ако свържеш моторчетата и пак нищо не става, ще трябва да провериш тук там с мултицета какво се случва
13 мнения
• Страница 1 от 1