Смяна на антифриз на Е36 М40В16
Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори
9 мнения
• Страница 1 от 1
- abracadabra
- младши ентусиаст
-
Смяна на антифриз на Е36 М40В16
Освен да го подменя, планирам и да промия поне казанчето до радиатора(а защо не и цялата система). Понеже от години не е сменян, а само доливам... и казанчето е потъмняло отвътре.... Един приятел ми каза че мога и сам да го източа и даже да промия с препарат за съдове... Но пък един маслар ми каза че на тези коли е много трудно и можело да се наложи обезвъздушаване и т.н. Думите му бяха да не се вкарва в приклЬОчение", и че най добре на сервиз да отида. И аз се обезкуражих, сега ме е страх да се нахвана, а сега имам време и е топло... Толкова ли е трудно, не открих тема подобна, а бих искал поне да знам как се прави, пък ако преценя че не мога, ще ходя на сервиз.
П.П.
Все пак открих тема тук(но не с форумната търсачка, а от гугъл).
viewtopic.php?f=8&t=175817
И имам въпроси:
Прочетох:"Източването на охлаждащата течност непосредствено след изключване на загрелия мотор е препоръчително, защото тези утайки са разнесени навсякъде. ", но също и че се прави при студен двигател, защото иначе щял да се спука. Та, източването на абсолютно студена кола ли трябва да е? А наливането?
П.П.
Все пак открих тема тук(но не с форумната търсачка, а от гугъл).
viewtopic.php?f=8&t=175817
И имам въпроси:
Прочетох:"Източването на охлаждащата течност непосредствено след изключване на загрелия мотор е препоръчително, защото тези утайки са разнесени навсякъде. ", но също и че се прави при студен двигател, защото иначе щял да се спука. Та, източването на абсолютно студена кола ли трябва да е? А наливането?
Злото е безсилно, когато Доброто е Безстрашно!
- Haddess
- младши ентусиаст
-
- Кара: 413
- Мечтае да кара: 628CSI
Re: Смяна на антифриз на Е36 М40В16
Прави се на студен мотор.Ако на топъл мотор наливаш студена течност рискуваш да спукаш блока или да се изгориш.

- AGT
- старши ентусиаст
-
- Кара: Каквото ми попадне .
- Мечтае да кара: Поне 790 iL xaxaxa
- Детайли за колата: Лачена 39_ка .
Източи я на топъл а наливай на студен . После обезвъздушаваш и си ти . Като изстине провери нивото на антифриз и ако трябва долей . Добре е да се провери отново дали няма въздух по системата след това.
Съвет от КАТ !
"Не можеш ли да караш не си купувай книжка "
"Не можеш ли да караш не си купувай книжка "
- M10
- старши ентусиаст
-
- Кара: 1602, E30 pre-face, E36 coupe
- Мечтае да кара: зил 130
yyyyyyy
Последна промяна M10 на 07 Авг 2015, 21:24, променена общо 1 път
- abracadabra
- младши ентусиаст
-
Значи да разбирам че на топъл мотор(е толкова че да е завъртял антифриза, предполагам ако покарам 5-6 километра е достатъчно, но пък не трябва и да е много горещ-ако го оставя и без никаква охладителна течност) -източвам, но после наливам като изстине(т.е. като пипна блока да не пари, да си държа ръката на него-това трябва да е около 50 градуса). Така ли?
Прочетох за тази добавка Bardahl за промиване на радиатори, хареса ми. А ако не мога да източа на 100% стария антифриз с добавката например, и остане ще е ли проблем ако долея с нов? Но пък както казват на село "да не я предобрим" охладителната система
, и да протече тук-там... Явно само ще поизточа малко от стария и ще сипя нов. Т.е. както май трябва да се прави на 200 000 или 3 години... Аз никога не съм го сменял, само доливам концентрат. Та колкото и да изтече от пробката от долу, все ще се поднови.
Прочетох за тази добавка Bardahl за промиване на радиатори, хареса ми. А ако не мога да източа на 100% стария антифриз с добавката например, и остане ще е ли проблем ако долея с нов? Но пък както казват на село "да не я предобрим" охладителната система

- M10
- старши ентусиаст
-
- Кара: 1602, E30 pre-face, E36 coupe
- Мечтае да кара: зил 130
xxxxxxxx
Последна промяна M10 на 07 Авг 2015, 21:24, променена общо 1 път
- peshobmw
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW
- Мечтае да кара: M1
Точиш сваляш термостата с маркуч с вода промиваш до като се махната гадостите, преди това може една добавка да сложиш.
- metodi80
- старши ентусиаст
-
Не си търсил правилно с търсачката ! Само пишеш "обезвъздушаване на Е36" и ти излиза е това мое обяснение: viewtopic.php?t=102640&postdays=0&postorder=asc&highlight=%EE%E1%E5%E7%E2%FA%E7%E4%F3%F8%E0%E2%E0%ED%E5&start=40
Промивката на системата е по твое осмотрение (има доста и различни химикали на пазара). Смяната на антифриза се прави на студен мотор (източването не е задължително да е на топъл мотор -това са глупости , освен ако не правиш промивка разбира се .... тогава е ясно , че ще източиш на топъл , защото препарата трябва да поработи малко в мотора и след това да се източи заедно със свалените боклуци от системата. Начина на приложение на съответен препарат е описан на него ..... независимо какво използваш , задължително след като поработи , източваш , не прави грешката да оставиш течността в мотора , защото упражнението ще е на вятъра ).
Промивката на системата е по твое осмотрение (има доста и различни химикали на пазара). Смяната на антифриза се прави на студен мотор (източването не е задължително да е на топъл мотор -това са глупости , освен ако не правиш промивка разбира се .... тогава е ясно , че ще източиш на топъл , защото препарата трябва да поработи малко в мотора и след това да се източи заедно със свалените боклуци от системата. Начина на приложение на съответен препарат е описан на него ..... независимо какво използваш , задължително след като поработи , източваш , не прави грешката да оставиш течността в мотора , защото упражнението ще е на вятъра ).
- abracadabra
- младши ентусиаст
-
Благодаря колега, не съм я открил темата. Нямам въпроси след като я изчетох. Благодаря!
9 мнения
• Страница 1 от 1