Неработещ дигитален климатроник на е36 седан

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

Потребител
Аватар
Кара: Е36 седан

Неработещ дигитален климатроник на е36 седан

Мнение от krasimirkrustev1982 » 12 Авг 2014, 11:04

Здравейте колеги,преди няколко дни спря да работи климатроника(дигиталния) по точно вентилатора(прасето) който се намира до предното стъкло не работи на пълно,и от духалките не излиза и грам въздух.Днеска разглобих резистора (таралежа) за степените на силата за въздух ,като откачих буксата и я напръсках с контактен спрей-но пак не тръгна климатроника.Преди време ми се загубиха степените на за силата на въздуха на все пак излизаше въздух,после по време на движение климатроника спираше сам но пак тръгваше,а сега вече напълно спря да работи.Дайте идеи и съвети как да процедирам с решението за отстраняване на проблема.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E36 316i compact

Re: Неработещ дигитален климатроник на е36 седан

Мнение от Infinite » 13 Авг 2014, 19:07

Имаше 1 проблемен кондензатор дигиталния климатроник, и след ремонта му (ако си добър с поялника ти излиза без пари) нещата се оправят. Пробвай с търсачката да намериш темата !
Без Провокация Няма Прогрес !

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 320i Touring
Детайли за колата: 95г. M 52 B (20 6 S3) Vanos

Мнение от D.Uzunov » 14 Авг 2014, 9:41

http://www.macadamizer.com/bmwfix.html --> Това се сменя когато климатроника почне сам да гасне, пуска и да си цъка сам клапите произволно. Ако тези неща работят коректно, а няма вентилатор то тогава е таралежа. Ако е таралежа има две възможности, да си купиш нов, или да се свържеш с колегата от форума Metodi80 (memberlist.php?mode=viewprofile&u=19164) и да му пратиш твоя таралеж за ремонт, който дава и доживотна гаранция. Ето ти и обявата му --> viewtopic.php?f=63&t=375110
Надявам се да съм ти бил полезен колега. Успех :)
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от metodi80 » 14 Авг 2014, 19:41

Ако дисплея на управлението свети и степените се променят пропорционално с подаване на импулс , но нямаш въздушна струя , то проблема е или в таралежа или в предпазител номер 20 (провери го ).
Има теми за ремонт на тези компоненти , а ако желаеш пиши ми на ЛС , мога да ремонтирам това , което е повредено (било то управлението или таралежа)...

Потребител
Аватар

Мнение от mbw_code » 20 Дек 2014, 12:30

Здравейте колеги,

Аз също проимах проблеми с климатроника. МПС-то е е36 318и 1997г. Климатроникът е дигитален, двузонов. Откакто е моя колата климатроникъ е обслужван в сервиз при нужда от пълнене с фреон. Преди един месец започнах да чувам сравнително силно виене при режим с включено охлаждане. Звукът се чуваше при загрял двигател от време на време - т.е. не постоянно
Посетих сервиз, майсторът допълни с фреон, смени лагер и ремък на компресора. Веднага след като взех колата от сервиза установих, че през 5-6 минути отново се чува слаб шум. Този път шумът е по- слаб от преди и изглежда идва от вентилатора на централната конзола в дясно от волана. Чува са през 5-6 миунти. Според същия майстор вероятно втулка на този вентилатор постепенно е започнала да се затлачва с прах и боклуци и шумът се чува поради тази причина. Този вентилатор се свалял малко по- трудно и ми препоръча да се опитам да карам така, пък най накрая вентилаторът така или иначе щял да се повреди и чак тогава да го подменя.
Някой от вас имал ли е подобен проблем?
Как успяхте да го отстраните?
Какво бихте ми препоръчали да направя?

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от metodi80 » 20 Дек 2014, 20:44

mbw_code написа:Някой от вас имал ли е подобен проблем?
Как успяхте да го отстраните?
Какво бихте ми препоръчали да направя?

Много хора са имали подобрен проблем , има много изписано във форума по въпроса , включително мои теми и теми на колеги , със снимки в които е показано как се сваля вентилатора (не е толкова трудно).
Можеби най -добре ще се ориентираш от темата на колегата Мишо , в която ясно е показано как се смазва вентилатора (темата е в раздел полезни ). Като го смажеш , вероятно ще си решиш проблема с въпросните шумове ....
Препоръчвам ти да ползваш търсачката за в бъдеще , ще ти даде отговор на много въпроси и особено в раздела " полезни теми и линкове свързани с Е36" , там има много полезна информация , благодарение на добрата воля на много колеги !

Назад към E36