Compact M42 проблем с празния ход

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: '99 E46 318i; '01 E53 3.0i

Compact M42 проблем с празния ход

Мнение от Joro_Paveto » 02 Ное 2014, 21:45

Здравейте колеги,
днес дойде един приятел с Компакт М42 мотор, на който му бяха сменяли гарнитурите на капака на главата, картера, на ангренажната верига и на маслената конзола. След смяната двигателя започнал да работи неравномерно и тресе на празен ход. Човекът сменил нещата не признава, че колата има проблем и се заех аз да я оправя, но ударих на камък...
Мотора се форсира нормално, дори и при рязко подаване на газ. Ускорява нормално и си има мощност.
Закачих я да и направя диагностига, но поради липса на COM порт нищо не можах да диагностицирам. Огледах да не са забравили някоя букса, но всичко си беше закачено. Свеща на втори цилиндър е била потопена в масло преди смяната на гарнитурата, извадих лулата и тя беше в масло. Почистих, сложих я и запалих и колата се оправи, започна да работи равномерно и спокойно. Така до момента, в който изфорсирахме мотора и всичко пак по старо му - тресене. Извадих свеща на втори цилиндър почистих я и нея и лулата още по-хубаво - затворих всичко и колата пак се оправи. Изфорсирахме я няколко пъти и отново работата на мотора се скапа. Пробвахме и с друга свещ на втори цилиндър, но пак същото . Затваряме, палим и колата работи, подаваме газ и работата на празен ход се скапва.
Разкачихме моторчето за празния ход и оборотите заиграха, като го закачим се успокояват, но мотора тресе. Като откачим дебитомера колата гасне.
Количката ще ходи на диагностика, но все пак ако някой е имал подобен проблем ако може да помогне с насоки.
Лека нощ, добър ден, пак съм с моя...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E21; Е28; E30; Е34; E39; Z3
Мечтае да кара: M-Пауър пакет, брат направо самолет

Re: Compact M42 проблем с празния ход

Мнение от TheStorm » 02 Ное 2014, 21:59

вижте картерната вентилация да не гълта въздух оттам... ако пък е изведена в атмосферата .. пак проблем .. М42ката си иска да има вакуум там... дори и през кечтенк да е

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E39 525d

Мнение от black hawk » 02 Ное 2014, 23:51

Колега наскоро имахме случай с подобен проблем М42 нямаше празен ход и какво ли не гледахме няма оправия. Отворете капака на двигателя и вижте дали разпределителните валове са зацепени наравно. На двигателя който мъчехме бяха изместени отзад квадратите на валовете се разминаваха. Напаснахме ги и колата се оправи. За 30 мин работа е.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 1602, E30 pre-face, E36 coupe
Мечтае да кара: зил 130

Мнение от M10 » 03 Ное 2014, 0:36

TheStorm написа:вижте картерната вентилация да не гълта въздух оттам... ако пък е изведена в атмосферата .. пак проблем .. М42ката си иска да има вакуум там... дори и през кечтенк да е

3бр м42 съм имал, никой не е бил със закачена картерна и всичките са били бетон :dunno:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E21; Е28; E30; Е34; E39; Z3
Мечтае да кара: M-Пауър пакет, брат направо самолет

Мнение от TheStorm » 03 Ное 2014, 0:43

еми при мене има значение .... бъгав ли е моя :mhihi:

ентусиаст
Аватар
Кара: '99 E46 318i; '01 E53 3.0i

Мнение от Joro_Paveto » 03 Ное 2014, 19:49

Развирие по темата - днес моя човек е ходил да закачат колата и в сервиза са се усъмнили в картерната вентилация. Пръснали са със спрей около клапана и маркуча и колата се е оправила. Направили са го няколко пъти и са заключили, че клапана явно не работи. Така че TheStorm се оказа прав, между другото като се повозихме малко и спряхме около колата миришеше на изгоряло масло, а ауспуха беше мазен. Моя приятел каза, че никога не е усещал такава миризма, а пък аз последния път като виждах колата ауспухът беше сух и чист. Но въобще не ми просветна, че всичко това има отношение към клапана за картерните газове. Като го сменят тези дни ще пиша дали колата се е оправила.
Лека нощ, добър ден, пак съм с моя...

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Coupe

Мнение от Emilow » 03 Ное 2014, 21:31

M10 написа:
TheStorm написа:вижте картерната вентилация да не гълта въздух оттам... ако пък е изведена в атмосферата .. пак проблем .. М42ката си иска да има вакуум там... дори и през кечтенк да е

3бр м42 съм имал, никой не е бил със закачена картерна и всичките са били бетон :dunno:

Колегата М10 е прав. На моя Ис е откачена и на още 2 съм виждал и няма ядове :)

Назад към E36