Колянов вал на e36
Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори
13 мнения
• Страница 1 от 1
Колянов вал на e36
Колеги, моля ви за съдействие, ако може и на л.с. Купих си BMW 318i и когато тръгнах да сменям ангренажен ремък се оказа, че имам 7мм луфт (напред-назад) на коляновия вал. Без да лопне, без да тропне, движи се с 200-210км колата, а все пак е на 23 години... има ли РЕАЛЕН проблем и как да го разреша най-лесно, защото не попаднах на майсгори и вече ме е страх. От Шумен съм. Предварително благодаря и се надявам да помогнете. Не намерих инфо във форума.
- maxpower
- ентусиаст
-
- Кара: X3 28i / А4 3.0i quattro
- Мечтае да кара: настрани
Re: Колянов вал на e36
Тоя луфт може да е само от липсващи аксиални лагери, въпреки че не знам как точно могат да изчезнат катоса едно цяло с основните. Напълно е невъзможно да имаш тоя луфт и съединителя да ти работи коректно. Нещо не го обясняваш като хората или леко си преувеличил с луфта.
A sleeper (car) - is a car that has high performance and an unassuming exterior.
- ивчо
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е34 с ... ръжда
Как ще движиш вала напред-назад 7 мм ! Това е близо 1 сантим бре колега ! Ти тез биели как мислиш се справят с това ?!
Да не е 0.7 мм ?

Да не е 0.7 мм ?
Механджията написа:е, пример, аз снощи клатих здраво мойта, сутринта с кеф станах, кафенце, после вместо обичайните 15мин до бачкането пътувах близо 25... лежерно така, кефаджийско.... а тия дет бързат, дали са ебали?
The night is dark and full of lo6o

- michev
- старши ентусиаст
-
- Кара: 1996 318i, 1987 318i M10B18
- Мечтае да кара: E30 M3
- Детайли за колата: 1996-та е36 318 М43В18, 2000-а Е36 компакт М43В19, 1987-ма Е30 М10В18 Л-джет
Ами има реален проблем колега, отвори картера и виж какво точно се случва. 7 мм. е огромен луфт за аксиално изместване на вала, ако и да нямаш в момента проблеми, това не значи че няма да се появят. Както по-горе ти написаха само си представи какво се случва при изместване от 7 мм. в равнината, в която се движат биелите с буталата и буталните болтове, и какви натоварвания трябва да понесат.
only rear wheel drive
- ивчо
- старши ентусиаст
-
По-интересно е ако реално има такова изместване - как работи тоз двигател ?!
Просто е невъзможно това което пише колегата ...
Просто е невъзможно това което пише колегата ...
Механджията написа:е, пример, аз снощи клатих здраво мойта, сутринта с кеф станах, кафенце, после вместо обичайните 15мин до бачкането пътувах близо 25... лежерно така, кефаджийско.... а тия дет бързат, дали са ебали?

Абсолютно съм категоричен, че луфта е 7мм. Колата работи, пали и върви безотказно. Съединителя е сменян преди няколко месеца и няма никакви проблеми и там. Точно зтова пиша тук, защото всеки така реагира и не вярва. Намерихме проблема случайно, докато сменяме ангренажа. Имаше следи по металния капак до ремъка, но нез наранявания, а само излъскано... Оттам вече мръднах вла и видях луфта.
- ивчо
- старши ентусиаст
-
Колега, опитвам се да ти обясня , че тоз мотор ще тропа като дизел !
Имаш ли представа за да мърда това така, какви луфтове има в буталният болт, в самите биели ?!
http://realoem.com/bmw/showparts.do?mod ... g=11&fg=20
Виж дали не липсва нещо от тази схема !
Направи едно клипче, да видим как мърда този вал осово !
Ако искаш ела до сервиза да го видим няколко човека, че така не те приемам на сериозно някак ! Кафе,чай, кола са от мен
Имаш ли представа за да мърда това така, какви луфтове има в буталният болт, в самите биели ?!
http://realoem.com/bmw/showparts.do?mod ... g=11&fg=20
Виж дали не липсва нещо от тази схема !
Направи едно клипче, да видим как мърда този вал осово !
Ако искаш ела до сервиза да го видим няколко човека, че така не те приемам на сериозно някак ! Кафе,чай, кола са от мен

- beco109
- младши ентусиаст
-
- Кара: Разумно
- Детайли за колата: Измамна
Възможен в такъв луфт даже и още малко. Преди време имах едно М43, тропаше нещо какво ли не смених какво ли не гледах по мотора. Свалих картера и започнах с биелните лагери. Свалих една черупка и гледам лагера износен в единия край повече, не равномерно както си се износваш. Това говори че биелата си се движи нагоре, надолу но под някакъв ъгъл. И подчертавам мотора си работи равномерно, даже като за 1.6 вървеше доста добре. Така че смених биелните и започнах с основните. Беше вечерта и леко изморен но си викам ще затворя картера, да мога утре да си свърша другата работа а каквото излезе след това. И така и аз установих, че имам доста голямо аксиални изместване на вала. Като стигнах до аксиалния лагер страната която трябваше да я има от към страната на маховика я нямаше, вала беше вкопан, въртящата му част където се захващат болтовете на маховика се делеше на милиметри да не опре в блока. Така че смених си основни и биелни, но намерих и ще един аксиално основен, и с леко преправяне вала стана осигурен аксиално от горе и от долу.
Това им е слабо място на тези 4-ри цилиндрови мотори. Когато се кара с кофти масло и повечето в градски условия
Това им е слабо място на тези 4-ри цилиндрови мотори. Когато се кара с кофти масло и повечето в градски условия

- Who
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 4 throttle beast
- Детайли за колата: Cosmosschwarz
Най вероятно проблема е в № 3 на схемата А този луфт си е възможен защото разстоянието между ушите на буталото и малкият отвор на биелата аксиално е 7-8 мм. от двете страни по 3-4 мм. няма начин биелата да се движи по диагонал аксиално защото е плътно в коляновия вал ако не е така направено при аксиално изместване 7 мм. ще се удря в коляновия вал когато слезе буталото в долна мъртва точка
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Беше прав. Сега сменям двигател, защото коляновия вал е заминал и ремонта ще е около 800-1000лв. а двигателя 550лв. от 316 и с верига. Благодаря на всички!
- burnou7
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: без гражданска
- Мечтае да кара: e36 ///M
За тия 550лв си сложи Б20 

мда, и още колко по 550 да даде, за да смени окачване, спирачки и всички простотии, които са различни при 6цил...
а или то това май не беше задължително
а или то това май не беше задължително

13 мнения
• Страница 1 от 1