Виене от волана

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 318i, sedan, 11.97

Виене от волана

Мнение от 00700 » 30 Май 2014, 22:54

От известно време при завъртане на волана се чува виене. Слабо е, но го има. Чува се само при завъртане наляво или надясно от волана. (На сглобката на волана.). Каква може да е причината? За смазване ли е или за смяна ... .
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е34 с ... ръжда

Re: Виене от волана

Мнение от ивчо » 30 Май 2014, 23:01

Как така на сглобката на волана !? :shock:
Може контактната пластина и "зъбчето" ѝ да издават звък, ама ти ще си вторият който ми го обяснява това ?!
Да не би да ти "пее" хидравличната помпа в следствие на занижено количество на масло в системата ?
При загасен двигател правили го ?
Механджията написа:е, пример, аз снощи клатих здраво мойта, сутринта с кеф станах, кафенце, после вместо обичайните 15мин до бачкането пътувах близо 25... лежерно така, кефаджийско.... а тия дет бързат, дали са ебали? :mhihi:

The night is dark and full of lo6o :mhihi: :paranoid:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: the real 5er
Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe

Мнение от Dirty M5 driveR » 30 Май 2014, 23:02

Виж си нивото на течността. Най-вероятно обаче е за смяна. А всякакви шумове от кормилната колона би трябвало да ги различиш доста лесно. Но виене от там е малко вероятно да се чува.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 318i, sedan, 11.97

Мнение от 00700 » 30 Май 2014, 23:23

При спряно положение, при завъртане пак се чува. Звука е от сглобката на волана. Звука наподобява на триене на гума с гума. Не е свързано с хидравликата ... . Ще го запиша и ще го кача.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 Compact M40B18 M-tech

Мнение от k-hristov » 30 Май 2014, 23:53

При мене звука във волана е подобен, и аз лично нямам никакво логично обяснение от какво може да е.При мен се получава следното: при леко завъртане на волана на ляво или дясно се усеща лек момент на задържане и се чува стържене от волана.Това звучи адски нелогично но е факт, и другият проблем е, че при рязко спиране почва да ми вие помпата на хидравликата.Което е още по-нелогично, но съм сигурен, че има връзка едното с другото...

ентусиаст
Аватар

Мнение от kagebista » 31 Май 2014, 12:27

То там какво ли не свири в зависимост от сглобката.
Аз карам с волан от Е38 с подгравяне и четкодържача отдолу който допира лентовия кабел в пластините му - скърца на триене на метал и в началото дразнише. Смазвал съм го с какво ли не и няма оправяне.
Вероятни решения при теб:
- сваляш воланът и на шлиците, както и в центъра на конзолата мажеш с литиева грес. Но без да се уливаш.
- сваляш лентовия кабел, отваряш го леко и в размотано по средата положение/да не е стегнат в никоя посока/ пръскаш със смазващ силиконов спрей или ВД40 или друга щуротия.
Оправя се, но за има няма година време :yes:
Мъжът струва точно толкова,
колкото неговата дадена дума.

User
Аватар
Кара: 330XD
Детайли за колата: the silent power

Мнение от b00st » 31 Май 2014, 13:48

Скърцането идва от тези две места:
Лагера на корминлния прът. Смяната е занимавка, но така се лекува дълго занапред.
Изображение
Скобата на лентовия кабел, тук е гресирано както трябва да бъде.
Изображение

Има тема във форума как се сменя, ако те интересува повече - viewtopic.php?f=8&t=336015

Потребител
Аватар
Кара: bmw318i
Мечтае да кара: bmw x6

Мнение от mmichele » 09 Юни 2014, 8:39

здравейте колеги вижте какво се получава при мене-сутрин като паля колата и въртя пълен ляв или десен се получава едно виене.след 5-6 минути това спира. от какво може да е ?сменил съм цялата предница.носачи биалетки тампони на кормилната щанга и прочие.предварително благодаря!!! :bchug: :bchug: :bchug:

Назад към E36