Гърми много силно в ауспуха

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Ford Fiesta 1.25i
Мечтае да кара: A6 2.5 TDI

Гърми много силно в ауспуха

Мнение от totopz » 14 Май 2014, 23:52

Колата е E36 320i от 1995 година M52.

Проблемът е следният - от време на време (може да се каже - напълно произволно) когато напъна малко повече колата за няколко секунди или минута след връщане на газта се чува много силен гърмеж някъде от зад (предполагам по гърнетата). Силата на гърмежа е толкова голяма все едно някой е пуснал пиратка в ауспуха.

Карам колата на газ. Веднъж карах около 250 км на бензин и не гръмна нито веднъж, но ми се е случвало и докато карам на газ за 200 - 300 км да не гръмне нито веднъж.

Намерих някои подобни на моята тема във форума и от това което прочетох разбрах, че тези гърмежи може да са от 3 неща:

1) Ако горивото в цилиндъра не изгаря - примерно дефектна свещ
2) Ако някой изпускателен клапан не се затваря добре
3) Ако има дупка по изпускателната система някъде

Съответно аз направих следните 3 неща, за да покрия и 3-те варианта:

1) Смених и 6-те свещи с нови
2) Измерих компресия за съжаление само на 5-те цилиндъра (в най-задния не влиза уреда, че е на много кофти място). И на 5-те компресията е около 10.5 бара
3) Ходих при майстор за изпускателни системи да прегледа всичко от долу по колата и каза, че няма дупки.

Вече не знам какво да правя, за това реших да пусна тази тема, ако може да ме насочите къде да търся проблема.

И още нещо се сещам - преди време прегрях колата, защото губеше по малко вода от радиатора и аз точно тогава реших да тествам колко ще вдигне. Е вдигна 210 км/ч, но прегря. Около 30 км. преди прегряването докато натисках колата по баира към тунелите на магистрала тракия я чух за първи път да гръмне. Преди това никога не ми беше гърмяла. Та си мисля, че може с прегряването да съм прецакал нещо.

Щетите от прегряването бяха - счупени 2 от перките на голямата перка, която стои на виското, турбинката на водната помпа се беше откачила от самата водна помпа и някакви уплатнения на радятора ми смениха, защото течеше като чешма някъде от него.

Иначе колата си върви добре - не придърпва не усещам загуба на мощност просто от време на време гърми.

младши ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: ARKTISSILBER METALLIC (309)

Re: Гърми много силно в ауспуха

Мнение от red_bull92 » 15 Май 2014, 8:38

Колега, при мен проблема беше абсолютно същия сложихме еднополюсни (защото такива трябвало да са за газова уредба) NJK и от тогава колата не съм я чул да пука (смениха ми и един кабел на цилиндър) та смени за всеки случай и кабелите или открарай колата при човек, който разбира от това да ти каже дали са ти читави кабелите и, ако не са смени заминалите. :yes:
Кола с предно предаване е като жена с малки цици, върши работа, но не доставя удоволствие!
BMW E36 318is (m42b18) на части -> http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic ... 5#p3958725

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Ford Fiesta 1.25i
Мечтае да кара: A6 2.5 TDI

Re: Гърми много силно в ауспуха

Мнение от totopz » 15 Май 2014, 9:50

И аз си мислих за кабели, но при мен няма. Имам бобина за всеки цилиндър, които стоят директно върху свещите.

Назад към E36