Скапан термостат или ?

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 3 литра.. компот

Скапан термостат или ?

Мнение от edimen » 06 Фев 2014, 23:05

Така колеги, моята ситуация с m50b25. Понеже имах проблеми с парното на компакта, което духаше топло само като се кара, като бях стигнал до идеята, че ми е виновно радиаторчето на парното. Все не оставаше време да се захвана, но преди 6-7 дена, решихме да го промием с някаква слаба киселина и струя вода. След затваряне и объзвъздушаване на системата се появи някакво прилично парно. След това карах така 2 дни ОК нямаше ядове, колата загрява нормално, включва ел перката, прилично парно, обръща на газ когато трябва. След това на следващата сутрин колата, обърна на газ доста по-късно (след 5км), започна да духа студено/хладко от парното и само като карам топло. Така два-три дни, докато днеска уж по таблото колата загрява на 90г, обаче нито обръща на газ, никакво парно и така. Прибирам се, колата нито включва перката, нито има парно, отварям капака кипи си антифриза пара и така.. по датчик на таблото е 90г, които явно не ги отчита правилно.. Като откачих маркуча на изпарителя излизаше пара, а не вода, датчика на ел. перката беше леко затоплен, долния маркуч също затоплен но не горещи, както трябва да са.
Водната помпа и термостат са нови на 3 месеца, радиатора е добър, клапанче парно работещо и профилактирано. Маркучи и скоби здрави не се виждат течове.
Термостата е марка Beher отваря на 80г, гадна ли е тази марка, препоръчайте читава? Някакви предложения къде другаде може да е проблема ?

ентусиаст
Аватар
Кара: E34 М50B25
Мечтае да кара: E34 V12
Детайли за колата: 1995г.Е34 М50В25TU

Re: Скапан термостат или ?

Мнение от BABHOMED » 06 Фев 2014, 23:23

Струва ми се че не е обезвъздушена както трябва и защо ти е термостат на 80 градуса ?
Гарван граче над безмълвното поле,души се лутат загубили надежда.Щитове и саби с предсмъртни вопли в тишината кънтят.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от edimen » 06 Фев 2014, 23:26

Такъв имаше тогава и не ми се чакаше, такъв взех. Защо тогава два дни колата работеше добре, обикновено си показва веднага, няма парно прегрява след малко каране.. може би да смуче въздух от някъде?

ентусиаст
Аватар

Мнение от BABHOMED » 06 Фев 2014, 23:28

Хмм по-добре повтори процедурата по обезвъздушаване предполагам знаеш как става ? може да има въздушни изненади в системата .
Гарван граче над безмълвното поле,души се лутат загубили надежда.Щитове и саби с предсмъртни вопли в тишината кънтят.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 318 TDS touring

Мнение от St.Dilov » 06 Фев 2014, 23:34

+1 за въздух в системата! а термостата е перфектен, но за лятото ;)

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от edimen » 06 Фев 2014, 23:50

То, че ще се пробва пак е ясно. Само, където имам доверие на бащата и приятелите майстори, които обезвъздушаваха колата - не са обезвъздушили една кола както се казва. Утре ще го гледаме от какво е, обаче пак не ми го побира главата защо два дни всичко ще е ток и на третия, шнур, така се предаде предния термостат от днес за утре. Само, че него не го знаех кога е сменян.

ПП Дали може от този термостат да съм нямал парно, че с тея 80г, идеята ми беше, че колата е само с ел. перка и за лятото е по-добре.

ентусиаст
Аватар

Мнение от BABHOMED » 06 Фев 2014, 23:58

Пак щеше да имаш и на 80 градуса вероятно е имало въздушен джоб знаеш че след обезвъздушаване се наблюдава още 1-2 дена как е и дали иска доливане ...
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от v_p_m » 07 Фев 2014, 0:25

Колега 100% иска да се обезвъздуши още , на моята (м52б25) преди да точа антифриза за 3 км. загряваше и прехвърляше на газ след това обаче почна на 5-6-7. Затова пак я обезвъздуших и сега си е както преди.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от edimen » 07 Фев 2014, 21:34

Днеска, голям филм стана с това обезвъздушаване. За първи път такава разправия стана.. накратко крайния резултат: в момента за тест карам без термостат, с изолиран клапан парно, в същото време се прецака резбата на пробката. Сега имам един голям отворен кръг, парното е супер силно колата загрява нормално няма драми. Утре предстои да видя рано сутринта как ще загрее когато е студено, ще ходя да си купя нов термостат и мисля някакъв воден термометър, за да тествам кога се отваря термостата. Също така или ще трябва да търся по-голям болт 11-12, или да поръчам нова пробка и пластмаса(дано има някъде наблизо). Та това е от днес.

Назад към E36