Въпрос за шперче на Compact M42
Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори
8 мнения
• Страница 1 от 1
- zafirovp
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW и VAG
Въпрос за шперче на Compact M42
Здравейте,
Идва зима и мисля, че сега е най-подходящия момент да боцна един шпер в компакт. Като цяло нямам никаква идея точно какво ми трябва и колко ще струва. Търсих на доста места, но не намерих това което ми трябва. Искам да попитам запознатите:
1. Какво предавателно число ми трябва? Сега съм със 3.41 отворен диф. Искам да се запази съотношението обороти/скорост.
2. Каква кола да търся за донор? Е28, 30, 36? Голямо/малко прасе?
3. Грубо колко пари може да ми струва? Шпер, масло и монтаж?
Ще съм благодарен ако някой ми помогне във избора.
Идва зима и мисля, че сега е най-подходящия момент да боцна един шпер в компакт. Като цяло нямам никаква идея точно какво ми трябва и колко ще струва. Търсих на доста места, но не намерих това което ми трябва. Искам да попитам запознатите:
1. Какво предавателно число ми трябва? Сега съм със 3.41 отворен диф. Искам да се запази съотношението обороти/скорост.
2. Каква кола да търся за донор? Е28, 30, 36? Голямо/малко прасе?
3. Грубо колко пари може да ми струва? Шпер, масло и монтаж?
Ще съм благодарен ако някой ми помогне във избора.
- DRIFT MASHINA
- младши ентусиаст
-
- Кара: гумите да пушът
Re: Въпрос за шперче на Compact M42
щом искаш да си запазиш сегашните съотношения ти трябва 3.45 малко прасе става от е30 е36 компакт и мисля че и на з3 е същия цена за шпер от 300 до 350лв но пак зависи
- amd
- клавиатурен мунингист
-
- Кара: E39 520i 1997
- Мечтае да кара: E36 323ti
Колега аз сложих на 316-ката шпер от 318ti (оригинален, заводски), който е с предавателно число 3.38. Мисля, че се бъркаш нещо - моя отворения беше с число 3.45. Няма такова число 3.41. Разлика не усещам, явно е несъществена в обороти/скорост. Разбира се, има разлика при потегляне с много газ и навит волан
Смятам, че най-добре ще ти пасне оригинален шпер от E36 318ti с число 3.38, макар, че имаш и друга алтернатива, а именно - шпер от Е30. Пасва 1:1 на моста (както и цялото задно окачване), но доколкото разбрах (не съм го виждал с очите си) има малка разлика в полуоските, демек на Е30-ков диф не пасват 1:1 полуоските на Е36 компакт, както и обратното. Затова не мога да гарантира, не искам да те подведа, просто го провери, преди да тръгнеш да монтираш!
От Е36 седан/купе/комби/кабрио са други диференциалите и не стават за компакт.
На мен във Видин ми взеха 50 кинта за сваляне на стария / слагане на новия диф, но това го смятам за добра цена, предвид колко много работа е. Някой майстор може да каже и 100 лева, без да изпитва угризения на съвестта
редакция : колегата над мен също добре написа, че става и от Z3, както и от E36 316i compact, макар, че 16-ките много рядко са шперосани, не знам дали има въобще

Смятам, че най-добре ще ти пасне оригинален шпер от E36 318ti с число 3.38, макар, че имаш и друга алтернатива, а именно - шпер от Е30. Пасва 1:1 на моста (както и цялото задно окачване), но доколкото разбрах (не съм го виждал с очите си) има малка разлика в полуоските, демек на Е30-ков диф не пасват 1:1 полуоските на Е36 компакт, както и обратното. Затова не мога да гарантира, не искам да те подведа, просто го провери, преди да тръгнеш да монтираш!
От Е36 седан/купе/комби/кабрио са други диференциалите и не стават за компакт.
На мен във Видин ми взеха 50 кинта за сваляне на стария / слагане на новия диф, но това го смятам за добра цена, предвид колко много работа е. Някой майстор може да каже и 100 лева, без да изпитва угризения на съвестта

редакция : колегата над мен също добре написа, че става и от Z3, както и от E36 316i compact, макар, че 16-ките много рядко са шперосани, не знам дали има въобще

BMW only!
- zafirovp
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW и VAG
Абе аз и от TI се съмнявам, че ще намеря. Затова ми се искаше, от някоя е30ка да намеря, че поне са по-масови. Жената има някаква z3ка и знам, че за тая кола части в България няма, така че не е варянт.
- amd
- клавиатурен мунингист
-
- Кара: E39 520i 1997
- Мечтае да кара: E36 323ti
Части може да няма за Z3 по купето, но двигателя, трансмисията, електрониката и окачването като са същите, като Е30/Е36, как така да няма части
Разрови се из обявите на форума, има несметни количества части за какво ли не, сигурен съм, че нещо ще изпадне, макар и шперовете да не са чак толкова масова екстра. Винаги можеш да се обадиш на Явор например, който все има нещо приятно от епохата на Е30, с което да те изненада, пък за цената ще си говорите
Успех с търсенето

Разрови се из обявите на форума, има несметни количества части за какво ли не, сигурен съм, че нещо ще изпадне, макар и шперовете да не са чак толкова масова екстра. Винаги можеш да се обадиш на Явор например, който все има нещо приятно от епохата на Е30, с което да те изненада, пък за цената ще си говорите

Успех с търсенето

BMW only!
- b00st
- User
-
- Кара: 330XD
- Детайли за колата: the silent power
Разговора за цената ще да е кратък 

- vladi_a_i
- костинбродчанин
-
- Кара: е60 530д
- Мечтае да кара: М3 Компакт
- Детайли за колата: Няма много...
Взимаш голям диф/е30,е34"малкия",е36 Компакт/ и големи полуоски/е30/ и забравяш за виене и други такива проблеми,камо ли да се счупи..Предавателното число + - 0,20 по-нагоре или по-надолу ще го усетиш само в - на колата.
БМВ и пак БМВ и пак БМВ...БМВ
Ако слагаш малко от Е30 оставаш с твоите чашки на каретата и твоите полуоски.
8 мнения
• Страница 1 от 1