гуми - различни размери предна/задна ос?
Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори
12 мнения
• Страница 1 от 1
- BiTurbo
- старши ентусиаст
-
- Кара: '04 BMW 330i // '96 BMW 320i
- Мечтае да кара: '96 BMW M3
гуми - различни размери предна/задна ос?
колеги,
при положение, че дадена кола ще се кара на писта, как е по-дбре да се комбинират гумите, ако имаме 2 по 2 гуми са с различен размер. В конкретния случай имаме 2х195/65/15(Bridgestone Turanza ER300) и 2х205/60/15(Dunlop SP Sport 01) - еднакво износени еднакъв дот. Аз предполагам, че по-широките ще трява да се сложат отзад или? Как се разсъждава в случая?

при положение, че дадена кола ще се кара на писта, как е по-дбре да се комбинират гумите, ако имаме 2 по 2 гуми са с различен размер. В конкретния случай имаме 2х195/65/15(Bridgestone Turanza ER300) и 2х205/60/15(Dunlop SP Sport 01) - еднакво износени еднакъв дот. Аз предполагам, че по-широките ще трява да се сложат отзад или? Как се разсъждава в случая?

- vld
- Старши ентусиаст
-
- Кара: F11 535d, E84 2.3d
Re: гуми - различни размери предна/задна ос?
С такива размери аз на писта небих карал!
Много име е голям балона, ако гръмнеш гума с висока скорост ще си касметлия ако я овладееш.
Много име е голям балона, ако гръмнеш гума с висока скорост ще си касметлия ако я овладееш.

- Boyadjiev
- старши ентусиаст
-
- Кара: е36 Турбо?! любима, е39 28-ца бате
- Мечтае да кара: е36 с осмак
- Детайли за колата: Най-много върви 28мицата от всичко.
Wanna be 1.5 bar.
В общия случай:
Ако искаш да имаш презавиване се слагат тесните отзад
Ако искаш недозавиване и кофти спиране се слагат тесните отпред...
Мое мнение: и двата типа гуми стават максимум за евридейка,тъй като колата с толкова високи гуми става страшно накланяща се,много мека и много неприятна за каране...
Ако искаш да имаш презавиване се слагат тесните отзад
Ако искаш недозавиване и кофти спиране се слагат тесните отпред...
Мое мнение: и двата типа гуми стават максимум за евридейка,тъй като колата с толкова високи гуми става страшно накланяща се,много мека и много неприятна за каране...

Уважавай другия, независимо каква кола кара.
- (bubsa)
- старши ентусиаст
-
- Кара: F10
vld написа:С такива размери аз на писта небих карал!
То тука се се заринало от скоростни писти та да гръмне гума с висока скорост

Пич,нямаш ли по-високи гуми за писта?На 70 примерно!Колата ще лепне яко за асфалта

- BiTurbo
- старши ентусиаст
-
ок, перефразирам въпроса, тъй като виждам, че така няма да стане
Имам 2х225/45/17 и 2х235/45/17 спортни гуми задоволяващи всяко изисване за писти на БМВ ентусиаста от БМВ Клуб България
, кое да сложа отпред и кое отзад и защо? До тук единствено Бояджиев се изказа малко по темата, да видим сега 2-рия опит как ще е
П.С. Как да разтълкувам определението ''голям блон", до сега не го бях чувал да се употребява за гуми

Имам 2х225/45/17 и 2х235/45/17 спортни гуми задоволяващи всяко изисване за писти на БМВ ентусиаста от БМВ Клуб България

П.С. Как да разтълкувам определението ''голям блон", до сега не го бях чувал да се употребява за гуми

- BMW_M42
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Е 36
- Мечтае да кара: заварениа диф на заварена гас
колега
отпред 2х225/45/17 и отзад 2х235/45/17
лично мнение
не си казал за дрифт ли става въпрос ?
отпред 2х225/45/17 и отзад 2х235/45/17
лично мнение
не си казал за дрифт ли става въпрос ?
Кръвта е най-важното гориво! Инициатива на BMW Клуб България
голям балон - висока гума
За отпред повече от 225 не ти е необходимо, за отзад 235/245. А и ако искаш да направиш нещо на пистата не карай с 15ки
За отпред повече от 225 не ти е необходимо, за отзад 235/245. А и ако искаш да направиш нещо на пистата не карай с 15ки

- BiTurbo
- старши ентусиаст
-
добре де, защо по-широките са отзад, дайте някаква техническа обосновка....за тайм атак става въпрос.
Иначе, че не е добре да се кара с 15ки то ясно тва, утре ше покараме първо със 17ките малко, ама исках да не ги съсипвам напъно и понеже имам едни 15ки, реших да попитам и е така малко да поговирм за какво иде реч........ ама то тва вече май е загубена кауза в тоя форум....... мерси все пак!
Иначе, че не е добре да се кара с 15ки то ясно тва, утре ше покараме първо със 17ките малко, ама исках да не ги съсипвам напъно и понеже имам едни 15ки, реших да попитам и е така малко да поговирм за какво иде реч........ ама то тва вече май е загубена кауза в тоя форум....... мерси все пак!

- host
- старши ентусиаст
-
- Кара: 320i
- Детайли за колата: e36 coupe
А дали трябва да караш таймътак щом само от форума очакваш да ти се налеят знания?
Живеш в 21век. Има Интернет, има школи за шофиране на писта (и не само), има библиотеки. Колегите, не са длъжни да водят обречена на неуспех многочасова битка с теб във форума да се обяснява А и Б на динамичното шофиране, при положение, че твоите усилия са изчерпват с пускане на тема.
Живеш в 21век. Има Интернет, има школи за шофиране на писта (и не само), има библиотеки. Колегите, не са длъжни да водят обречена на неуспех многочасова битка с теб във форума да се обяснява А и Б на динамичното шофиране, при положение, че твоите усилия са изчерпват с пускане на тема.
- BiTurbo
- старши ентусиаст
-
host написа:А дали трябва да караш таймътак щом само от форума очакваш да ти се налеят знания?
Колега, нали се сещаш, че с това си изказване в момента обзсмисли съществуването на БМВ форума или на който и да било форум в това отношение. По твоята логика няма нужда да се обсъжда нищо, защото имало информация в интернет и в книгите, ми добре, тогава това тук за какво е да си правим вятър на клавиатурите като ни е скучно ли?
На мен лично идеят ми беше някой да сподели опит и да даде някакви напътствия, откъдето най-малкото човек може да започне да се бори в някаква посока, след кето и той да сподели опита и да се получи едно по-ценно произведение, нещо което ти обаче заклейми с твоя пост.
Ми добре, темата може да се изтрие тогава, блгодаря на колегата, че ме светна, че имало всичко в интернет. Извинявам се за заетото място на сървъра и за благодаря за отделеното ценно време

- Boyadjiev
- старши ентусиаст
-
- Кара: е36 Турбо?! любима, е39 28-ца бате
- Мечтае да кара: е36 с осмак
- Детайли за колата: Най-много върви 28мицата от всичко.
Wanna be 1.5 bar.
Слагай по-широките отпред, по-тесните отзад, за да си сигурен че ще имаш оптимално спиране и завиване (за гумите които имаш налични), а с презавиването ще се оправяш като не се опиняш на газта, преди да си минал средата на завоя. Не карай нервно и не прави повече от 2 обиколки на максимална атака подред(освен ако не си достатъчно опитен за да не претоварваш техниката като цяло) За да не прегреят гумите и да се разхвърчат на парчета. Другото е само каране, като постепенно увеличаваш скоростта и натискането.... това е от мен - успех!

Уважавай другия, независимо каква кола кара.
- BiTurbo
- старши ентусиаст
-
добре е като цяло, доволен съм от карането. В крайна сметка така и не сложих 15ките, карах си със 17ките 225/45. Определено с тях колата се държеше доста по-добре, дори времето спрямо 15ките е 2.5сек по-надолу в полза на 17ките (става въпрос за Калояново), то тва си е ясно де
Иначе съм напълно съгласен с колегата Бояджиев, добре е да се прави по 2 максимум 3 обиколки на пълна газ, щото иначе после липсват парчета от гумите
, а и с прегряване на гумите колата започваше все повече да презавива, освен това бензиновите мотори на е36 и е46 в това число имат доста голям (за мен поне) недостатък по отношение на претоварвне на мотора, тъй като нямат охлаждане на маслото и след някоя друга обиколка с обикновено масло повдигачите не знаят къде се намират и може много лесно да се превърти някой биелен лагер. За това си трябва и добро масло за пистата задължително. Ами това е и от мен, не се получи точно темата, която се целеше да стане, но се надявам, че и това е нещо.

Иначе съм напълно съгласен с колегата Бояджиев, добре е да се прави по 2 максимум 3 обиколки на пълна газ, щото иначе после липсват парчета от гумите

12 мнения
• Страница 1 от 1