гуми - различни размери предна/задна ос?

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: '04 BMW 330i // '96 BMW 320i
Мечтае да кара: '96 BMW M3

гуми - различни размери предна/задна ос?

Мнение от BiTurbo » 07 Сеп 2013, 19:20

колеги,

при положение, че дадена кола ще се кара на писта, как е по-дбре да се комбинират гумите, ако имаме 2 по 2 гуми са с различен размер. В конкретния случай имаме 2х195/65/15(Bridgestone Turanza ER300) и 2х205/60/15(Dunlop SP Sport 01) - еднакво износени еднакъв дот. Аз предполагам, че по-широките ще трява да се сложат отзад или? Как се разсъждава в случая?

:wave:
Изображение

Старши ентусиаст
Аватар
Кара: F11 535d, E84 2.3d

Re: гуми - различни размери предна/задна ос?

Мнение от vld » 07 Сеп 2013, 19:31

С такива размери аз на писта небих карал!
Много име е голям балона, ако гръмнеш гума с висока скорост ще си касметлия ако я овладееш.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: е36 Турбо?! любима, е39 28-ца бате
Мечтае да кара: е36 с осмак
Детайли за колата: Най-много върви 28мицата от всичко.
Wanna be 1.5 bar.

Мнение от Boyadjiev » 07 Сеп 2013, 19:46

В общия случай:
Ако искаш да имаш презавиване се слагат тесните отзад
Ако искаш недозавиване и кофти спиране се слагат тесните отпред...
Мое мнение: и двата типа гуми стават максимум за евридейка,тъй като колата с толкова високи гуми става страшно накланяща се,много мека и много неприятна за каране...
Изображение Изображение Изображение
Уважавай другия, независимо каква кола кара.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F10

Мнение от (bubsa) » 07 Сеп 2013, 19:50

vld написа:С такива размери аз на писта небих карал!
Много име е голям балона, ако гръмнеш гума с висока скорост ще си касметлия ако я овладееш.

То тука се се заринало от скоростни писти та да гръмне гума с висока скорост :lol:
Пич,нямаш ли по-високи гуми за писта?На 70 примерно!Колата ще лепне яко за асфалта :mrgreen:
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

...и всички разбират от всичко...

Да пишеш на БЪЛГАРСКИ език с ЛАТИНСКИ букви е като да пишеш с лайна по стената. Чете се, но не е приятно!
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от BiTurbo » 07 Сеп 2013, 21:30

ок, перефразирам въпроса, тъй като виждам, че така няма да стане :evil:

Имам 2х225/45/17 и 2х235/45/17 спортни гуми задоволяващи всяко изисване за писти на БМВ ентусиаста от БМВ Клуб България :mhihi: , кое да сложа отпред и кое отзад и защо? До тук единствено Бояджиев се изказа малко по темата, да видим сега 2-рия опит как ще е :mhihi:

П.С. Как да разтълкувам определението ''голям блон", до сега не го бях чувал да се употребява за гуми :mhihi:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е 36
Мечтае да кара: заварениа диф на заварена гас

Мнение от BMW_M42 » 07 Сеп 2013, 23:23

колега
отпред 2х225/45/17 и отзад 2х235/45/17
лично мнение
не си казал за дрифт ли става въпрос ?
Кръвта е най-важното гориво! Инициатива на BMW Клуб България

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от No0k » 08 Сеп 2013, 0:35

голям балон - висока гума
За отпред повече от 225 не ти е необходимо, за отзад 235/245. А и ако искаш да направиш нещо на пистата не карай с 15ки :)

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от BiTurbo » 08 Сеп 2013, 0:41

добре де, защо по-широките са отзад, дайте някаква техническа обосновка....за тайм атак става въпрос.
Иначе, че не е добре да се кара с 15ки то ясно тва, утре ше покараме първо със 17ките малко, ама исках да не ги съсипвам напъно и понеже имам едни 15ки, реших да попитам и е така малко да поговирм за какво иде реч........ ама то тва вече май е загубена кауза в тоя форум....... мерси все пак! :ok:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 320i
Детайли за колата: e36 coupe

Мнение от host » 08 Сеп 2013, 1:13

А дали трябва да караш таймътак щом само от форума очакваш да ти се налеят знания?

Живеш в 21век. Има Интернет, има школи за шофиране на писта (и не само), има библиотеки. Колегите, не са длъжни да водят обречена на неуспех многочасова битка с теб във форума да се обяснява А и Б на динамичното шофиране, при положение, че твоите усилия са изчерпват с пускане на тема.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от BiTurbo » 08 Сеп 2013, 9:20

host написа:А дали трябва да караш таймътак щом само от форума очакваш да ти се налеят знания?

Живеш в 21век. Има Интернет, има школи за шофиране на писта (и не само), има библиотеки. Колегите, не са длъжни да водят обречена на неуспех многочасова битка с теб във форума да се обяснява А и Б на динамичното шофиране, при положение, че твоите усилия са изчерпват с пускане на тема.

Колега, нали се сещаш, че с това си изказване в момента обзсмисли съществуването на БМВ форума или на който и да било форум в това отношение. По твоята логика няма нужда да се обсъжда нищо, защото имало информация в интернет и в книгите, ми добре, тогава това тук за какво е да си правим вятър на клавиатурите като ни е скучно ли?

На мен лично идеят ми беше някой да сподели опит и да даде някакви напътствия, откъдето най-малкото човек може да започне да се бори в някаква посока, след кето и той да сподели опита и да се получи едно по-ценно произведение, нещо което ти обаче заклейми с твоя пост.

Ми добре, темата може да се изтрие тогава, блгодаря на колегата, че ме светна, че имало всичко в интернет. Извинявам се за заетото място на сървъра и за благодаря за отделеното ценно време :clap:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: е36 Турбо?! любима, е39 28-ца бате
Мечтае да кара: е36 с осмак
Детайли за колата: Най-много върви 28мицата от всичко.
Wanna be 1.5 bar.

Мнение от Boyadjiev » 08 Сеп 2013, 12:51

Слагай по-широките отпред, по-тесните отзад, за да си сигурен че ще имаш оптимално спиране и завиване (за гумите които имаш налични), а с презавиването ще се оправяш като не се опиняш на газта, преди да си минал средата на завоя. Не карай нервно и не прави повече от 2 обиколки на максимална атака подред(освен ако не си достатъчно опитен за да не претоварваш техниката като цяло) За да не прегреят гумите и да се разхвърчат на парчета. Другото е само каране, като постепенно увеличаваш скоростта и натискането.... това е от мен - успех!
Изображение Изображение Изображение
Уважавай другия, независимо каква кола кара.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от BiTurbo » 09 Сеп 2013, 0:41

добре е като цяло, доволен съм от карането. В крайна сметка така и не сложих 15ките, карах си със 17ките 225/45. Определено с тях колата се държеше доста по-добре, дори времето спрямо 15ките е 2.5сек по-надолу в полза на 17ките (става въпрос за Калояново), то тва си е ясно де :mhihi:

Иначе съм напълно съгласен с колегата Бояджиев, добре е да се прави по 2 максимум 3 обиколки на пълна газ, щото иначе после липсват парчета от гумите :mhihi: , а и с прегряване на гумите колата започваше все повече да презавива, освен това бензиновите мотори на е36 и е46 в това число имат доста голям (за мен поне) недостатък по отношение на претоварвне на мотора, тъй като нямат охлаждане на маслото и след някоя друга обиколка с обикновено масло повдигачите не знаят къде се намират и може много лесно да се превърти някой биелен лагер. За това си трябва и добро масло за пистата задължително. Ами това е и от мен, не се получи точно темата, която се целеше да стане, но се надявам, че и това е нещо.
Изображение

Назад към E36