Проблем с геометрия Е36

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар

Проблем с геометрия Е36

Мнение от vangelov » 04 Сеп 2013, 12:31

Привет на всички!

Надявам се на препатили вече колеги да помогнат със съвет, че май попадам в задънена улица.
Историята:

Сменено е всичко по предницата заедно с амортисьорите, в момента е с тампони с изместен център, който нещо май са "поомекнали" след 3000 км :shock: .
Ляво колело е с около 1 градус по-голям камбър и е изместено в сравнение с дясно с 9 мм назад.
Рейката мисля, че има луфт - на студен двигател няма хлабавини но на топъл сякаш леко играе.

Какво направих досега:

На реглаж настроих окачването като за М версия, понеже съм с -40 мм Айбах Спорт отпред и отзад. Помолих да ми затворят предница и задница до допустимите максимуми за М версия /Опцията за М окачване даже беше по-екстремнта :kuku: затова направих М версия/

Какво се получи:

При движение колата поема леко наляво или дясно с увличане на волана. На висока скорост поема и надясно и наляво произволно при дори съвсем леки неравности. Усещането се все едно колата постоянно се усуква и задницата иска да ме изпревари.

Ще се радвам на компетентен съвет от всякакво естество с изкщючение на "смени колата" :D

старши ентусиаст
Аватар
Кара: the real 5er
Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe

Re: Проблем с геометрия Е36

Мнение от Dirty M5 driveR » 04 Сеп 2013, 16:36

Значи... дай да говорим в стойности. Ако имаш разпечатка от реглажа ще е добре да я сложиш тука и да гледаме.
Първо - напречния наклон единия казваш, че е с 1deg по-голям от другия. Това лесно се коригира (само че в посока "-" за другото колело) с подлагане на шайби между амортисьора и шенкела. Ако обаче тоя камбър е прекалено голям няма как да го изправиш. Там говорим за поддало бомбе или нещо друго.
Това изместване на колелото назад се нарича надлъжен наклон и не се мери в мм., а в градуси. Ти предполагам го измерваш спрямо разстоянието на двете гуми до калниците, което не е много меродавно, понеже винаги може някой панел да е мръднал. Затова гледаш там градусите как са и ако са ок го изключваш като проблем.
Сподели сходимостта колко сте я направили. Фабрично за не-М окачване е ~+2мм обща, т.е. по +1мм на колело. Повече от това не виждам да ти трябва, независимо с какви амортисьори и пружини си (освен ако нямаш някакви адски напречни наклони, които пак никому не са нужни).

И не на последно място - с какви гуми си? Стари, нови, проверявани за кривини и радиално биене... Джантите също, + дали са с точния централен отвор (от това най-често се появява биене във волана, ама знае ли човек...).

Ъпдейтни с цифри и ще размишляваме :yes:

ентусиаст
Аватар
Кара: внимателно
Мечтае да кара: самолет

Мнение от u`F`o » 04 Сеп 2013, 17:31

Пусни цифри...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от vangelov » 04 Сеп 2013, 22:15

Ето, това е последната разпечатка:
IMG_20130904_220302.jpg
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от txl » 04 Сеп 2013, 23:48

Ами те много неща не са измерили, така че не дава много информация разпечатката. Не знам как си разбрал, че лявото колело е по-назад, но ако е така наистина, провери да не е крив носача. Ако имаше "Надлъжен наклон" и "Ъгъл на шенкелния болт" щеше да е малко по-полезно.

ентусиаст
Аватар
Кара: Е30 и Е36 и Е90,Е93
Мечтае да кара: Турбо кола със задно
Детайли за колата: Е30 318iS RennAuto

Мнение от Cosworth » 05 Сеп 2013, 23:26

Със по нормален близо до стандартния амортесьо няма как да имаш над -2 градуса наклон отпред, едното колело е -0.8...
Имаш нещо изкривено отпред в ляво не виждаш ли ? тя при този наклон е видимо наклонена спрямо дясната...
Най-вероятно амортесьора е изкривен нещо, шенкела трудно но все пак... тампона горе и бомбето...
ИзображениеИзображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от vangelov » 06 Сеп 2013, 23:23

Днес гледах отдолу. Левия тампон с изместен център не е хоризонтален а седи 3-4 мм надолъ, докато десния е точно хоризонтален. В този случай носача "виси" надоу, но не съм сигурен дали това би било само причина. Другото което е бомбетата и двете имат леко напукано точно в основата. Това може ли да говори за проблем със заварките или е само проблем с монтажния силикон или каквото и да е. Мисля за разпънка, но не знам дали ще ми свърши работа в моя случай.

Назад към E36