шпилки за джанти

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Умрело е36
Мечтае да кара: кола на газ...

шпилки за джанти

Мнение от PEEL_OFF » 12 Яну 2013, 14:10

здравейте клеги :D един малко тъп въпрос с предполагаемо тъп отговор но все пак.. някои слагал ли е шпилки на главините за закрепване на джантите. идеята е че доста често ми се налага да си свалям и качвам джантите на колата и има един доста неприятен момент с крепенето на джантата целиш някакви дупки и т.н. което при главина с шпилки е дооста по лесно. а и ми се налага да слагам фланци поне 20мм и така или иначе ще давам пари за болтове или шпилки и гаики все тая общо взето. Въпроса е, че гледах по разни форуми й-беи и т.н. че продават разни кит-ове (долу на снимката) и така както ги виждам аз нещата ми се струва че тая шпилка се маже с лепило и се навива с малката резба в главината с онова пикливо шестограмче и после джантата с гаика. доста ненадежно според мен като изпълнение. виждал съм на кола с шилки оригинално как те се хващат от вътре навън шпилката е с шлици на нея има глава и няма как да излезе просто. дали ще има проблем с тоя кит...... или аз си фантазирам нещо>>> че все пак не е лошо да съм сигурен в това че поне джантите на колата ще си останат на нея по време на движение.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

ентусиаст
Аватар
Кара: осем цилиндрови

Re: шпилки за джанти

Мнение от .::Братоев::. » 12 Яну 2013, 16:13

Направи си ги както трябва ....не се занимавай с глупости :yes:
Това с толкова малко навита резба не ми се вижда как ще държи.... :mhihi:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от PEEL_OFF » 12 Яну 2013, 16:21

проблема при "както трябва" е че трябва да се свалат главините най-вероятно понеже не виждам друг начин. а интерсното е че с такива малки резби продават китове и доста сериозни производители. аз си мислех по скоро за нещо като допълнителна контра за тая шпилка да не се отвива...

кандидат ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 1982 Corvette
Детайли за колата: WBS...

Мнение от XaH-kpyM » 13 Яну 2013, 12:06

Само че като се замислите, самата главина не е толкова дебела, така че и 5см резба да има шпилката реално ще си хване пак на малко резба.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: грозно е36 купе
Мечтае да кара: настрани с около 200

Мнение от bebcho__ » 13 Яну 2013, 12:32

колко мислите, че ви хваща оригиналния болт който си слагате? абсолютно достатъчно е резбата. аз карам с "подобни" и проблеми няма, но лично мнение, ако ще си слагаш шпилки си вземи от истински материал, а не кашкавали.
you can not imagine the immensity of the fuck i do not give
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: ше Е21 318is 78' сега е30 328
Мечтае да кара: e30 monster

Мнение от tZv3t0zAr » 13 Яну 2013, 12:36

Болта, с който си стягате джантата към главината, пак хваща с толкова малко навивки в главината, просто защото главината е дебела 8-10-12мм ...
Този комплек е тостатъчно надежден просто слагаш осигурител за резби и завиваш шпилката с две законтрени гайки, за да можеш да я стегнеш малко повече в главината.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от PEEL_OFF » 13 Яну 2013, 21:05

то е ясно че стага само в 10-тина мм. материял. идеята е дали може да се разчита само на това че е намазано с лепило и е затегнато в часта която няма резба ;) . но като гледам маи ще стане. мисля да им пробия по една малка дупка в края на резбата и да сложа там нещо като контра ли незнам точно. в краен случей по една точка с телоподаващото. :)

младши ентусиаст
Аватар
Кара: грозно е36 купе
Мечтае да кара: настрани с около 200

Мнение от bebcho__ » 14 Яну 2013, 1:42

като завиваш обикновените болтове с телоподаващото и локтайт ли ги мацваш ;)
you can not imagine the immensity of the fuck i do not give
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: BMW850 5,7 ALPINA

Мнение от pgv64 » 14 Яну 2013, 13:30

PEEL_OFF написа:то е ясно че стага само в 10-тина мм. материял. идеята е дали може да се разчита само на това че е намазано с лепило и е затегнато в часта която няма резба ;) . но като гледам маи ще стане. мисля да им пробия по една малка дупка в края на резбата и да сложа там нещо като контра ли незнам точно. в краен случей по една точка с телоподаващото. :)

Не си играй с телоподаващото , щото утре ще ти се наложи да смениш шпилка и ще ядеш дърво! Сложи си уплътнител от този червеният , той е за неразглобяеми съединения и държи здраво , а ако решиш да махаш шпилката я нагряваш и изгаряш уплътнителя - и тя се отвива. Дебелината на главината е около 10мм така че и ти навиваш шпилките толкова + 1 мм .Ако шпилките не ти харесват отиваш да ти направят при стругар(стомана -40Х - конструкционна легирана) по размер ,който ти пасва и си готов. Ако искаш си ги кадмираш или поцинковаш галванически за да не ръждясват! Решението си е твое :yes:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 1996 318i, 1987 318i M10B18
Мечтае да кара: E30 M3
Детайли за колата: 1996-та е36 318 М43В18, 2000-а Е36 компакт М43В19, 1987-ма Е30 М10В18 Л-джет

Мнение от michev » 14 Яну 2013, 14:15

На шпилки карам от много години и досега никакви проблеми, така че действай смело. Много по-удобно е ако често сменяш джанти и фланци.
only rear wheel drive

FiRe WaLK WiTh Me !
Аватар
Кара: винаги с усмивка :)
Детайли за колата: 316is touring - Виолетка

Мнение от SpUd3r » 14 Яну 2013, 14:30

Добре, че е тази тема! :D
Преди исках и аз да слагам такива шпилки, които не се набиват, а само се навиват и всички ми обясняваха, че е супер опасно и ще изпадат, но явно не е :D
Ако можете и да споделите, от къде сте си пазарували такива, защото на няколко места имаше такива, но само за генерация (не били толкова здрави) :dunno:
Tux0 Ca !
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от PEEL_OFF » 14 Яну 2013, 19:30

bebcho__ написа:като завиваш обикновените болтове с телоподаващото и локтайт ли ги мацваш ;)

не разбира се но болта от едната страна си е плътен и като стегне от другата страна няма за какво да се притесняваш а с шпилките от двете страни имаш резби в една и съща посока. ще сложа от този уплатнител и ще видим какво ще стане. гледах китове най-различни ще питам за цена с доставка до българия. ако ли не един хубав материял и еднин читав стругар и няма проблеми.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 1996 318i, 1987 318i M10B18
Мечтае да кара: E30 M3
Детайли за колата: 1996-та е36 318 М43В18, 2000-а Е36 компакт М43В19, 1987-ма Е30 М10В18 Л-джет

Мнение от michev » 14 Яну 2013, 21:59

Моите са правени от стругар с многогодишен опит, който си знае работата, навити са на фиксатор, използвам и по-дълги гайки с широк конус и стават за различни джанти.
only rear wheel drive

Назад към E36