Клапата за топлото, въпрос?

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

костинбродчанин
Аватар
Кара: е60 530д
Мечтае да кара: М3 Компакт
Детайли за колата: Няма много...

Re: Клапата за топлото, въпрос?

Мнение от vladi_a_i » 05 Яну 2012, 22:40

При мен няма абсолютно никакви проблеми :dunno:
БМВ и пак БМВ и пак БМВ...БМВ

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от batkoto » 26 Окт 2012, 9:41

А колеги, някой може ли да ми каже цялата схема на тази клапа, имам в предвид от захранването през клапата и до врътката вътре. Освен проблема при клапата може ли да е и някъде другаде. Има ли някакви прекъсвачи по трасето. Просто не мога да намеря схема, на която да видя целия кръг...

Благодаря предварително!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: m20b20 turbo, E38 725tds

Мнение от plboy » 01 Ное 2012, 21:14

[quote="batkoto"]А колеги, някой може ли да ми каже цялата схема на тази клапа, имам в предвид от захранването през клапата и до врътката вътре. Освен проблема при клапата може ли да е и някъде другаде. Има ли някакви прекъсвачи по трасето. Просто не мога да намеря схема, на която да видя целия кръг...
Не е сложно колега :
управлява се директно вътре от клуча за студено/горещо и клуча на вентилатора: Като е на топло трябва да няма напрежение на клапанчетo и съответно допълнителната водна помпа/ако я имаш/ да работи:
съответно на студено да няма напрежение и тo си e затворенo:
мери напрежението; пипни маркучите;
ако има напрежение и маркучите след него не са топли като входните сваляй да го чистиш:
Сори за точките; в африка сам; надявам се да сам бил полезен
King Regards, 0888 750 222

старши ентусиаст
Аватар
Кара: видимо доволен
Мечтае да кара: само за удоволствие...
Детайли за колата: E36 318i - Вярната!
E30 316i - Непокорната
ML 400 CDI - Мецанко

Мнение от ~Мишо~ » 02 Ное 2012, 0:45

Когато ИМА напрежение към клапаните те са затворени (съответно студено), когато НЯМА са отворени и антифриза циркулира свободно, освен това напрежението не е постоянно, управлението на клапаните е импулсно.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от batkoto » 02 Ное 2012, 10:19

Маркучите до клапана са топли след него е студено. Като му дам директен + от акумулатора отваря и стои така, тогава всички маркучи стават топли и има парно в колата. За това и търся проблема в този клапан. Въпроса е там, че като му дам директен + и вътре съм оставил врътката на топло в колата има топло, НО когато мръдна врътката, примерно леко вляво, да е не е на макс., топлото и клапана се връща в крайно положение, без значение в какво положение го слагам вътре от врътката, все едно губи връзка и после дори и да го мърдам от врътката - няма никой, пак трябва да му дам директен + за да има топло. Веднъж мръдна ли го след като съм дал директен + и спира да слуша врътката вътре и не мога да го регулирам от там...

Размърдам ли врътката явно тя като подаде сигнал и като вземе да се мърда клапанчето нещо е затлачено и не може малко да се мърда ми направо се затваря или по-скоро изпада в някакво такова състояние на "безтегловност", защото духа студено, но като дам повечко обороти задухва топло и като намалея оборотите пак застудява - значи нещо се омотва тоз клапан. Искам и друго да попитам: Как клапана преценя колко вода да пропуска когато мърдаш врътката вътре? И въобще има ли връзка клапана директно с връзката или колко топло ще влиза в колата зависи от друго нещо. Понеже до сега казвахте, че клапана има само отворено и затворено положение. Ако врътката е по средата на скалата вътре, кой решава колко топло ще влиза в купето?

старши ентусиаст
Аватар
E30 316i - Непокорната
ML 400 CDI - Мецанко

Мнение от ~Мишо~ » 02 Ное 2012, 21:56

Колега, казах ти, управлението на клапаните е импулсно, т.е. отварят и затварят ритмично - регулира се колко време да е отворен/затворен самият клапан, съответно в панела има термодатчик за температурата в купето. При подаване на напрежение клапана ЗАТВАРЯ, ако откачиш буксата на клапаните и те са изправни (съответно и колата е обезвъздушена и в. помпа е изправна) трябва да имаш жестоко парно. Аз залагам на повредени клапани, но най-добре е преди да питаш/правиш нещо да потърсиш темата за тия клапани, има снимки и обяснение. Ако решиш да ги възстановяваш ще ти пратя снимки как ги направих аз.

Потребител
Аватар

Мнение от sL1m » 03 Ное 2012, 2:23

Ако може да попитам в темата на колегата, че да не правя нова. Моя проблем е г/д същия, но не точно. Значи при загрята кола, врътката за топло/студено е на макс топло, когато пусна да ми духа в краката или да духа на предното стъкло - духа топло, когато задам да духа през въздуховодите на таблото започва да духа студено. От какво може да е моят проблем?

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от plboy » 07 Ное 2012, 21:27

sL1m написа:Ако може да попитам в темата на колегата, че да не правя нова. Моя проблем е г/д същия, но не точно. Значи при загрята кола, врътката за топло/студено е на макс топло, когато пусна да ми духа в краката или да духа на предното стъкло - духа топло, когато задам да духа през въздуховодите на таблото започва да духа студено. От какво може да е моят проблем?

зад врътките има жила за управление на клапите

Потребител
Аватар

Мнение от sL1m » 08 Ное 2012, 23:56

plboy написа:
sL1m написа:Ако може да попитам в темата на колегата, че да не правя нова. Моя проблем е г/д същия, но не точно. Значи при загрята кола, врътката за топло/студено е на макс топло, когато пусна да ми духа в краката или да духа на предното стъкло - духа топло, когато задам да духа през въздуховодите на таблото започва да духа студено. От какво може да е моят проблем?

зад врътките има жила за управление на клапите

а къде мога да намеря упътване как да стигна до тях и как да ги поправя?

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от plboy » 10 Ное 2012, 22:36

а къде мога да намеря упътване как да стигна до тях и как да ги поправя?[/quote]
зад врътката за тези клапи на самото табло - електронни ли са клапите ::: кое купе си Е36 ли?
ако са механи4ни трябва дя се извади капа4ето над врътката и самата врътка за нея отзад са закрепени жилата: най вероятно някои от тях са сменени:::::

Потребител
Аватар

Мнение от skYl1n3a » 11 Ное 2012, 13:14

и аз да попитам , когато и се подаде ток от буксата на въпросната клапа(за климатроник с двете бобинки) отваря или затваря , 3 термостата съм сменил , колата седи постяно на 12 без 5 ,тдс е т.е. самообезвъздушила се е 100%, но парното много слабо ако карам извънградско 30-40 мин чак тогава започва да душа нормално горещо , на градско и хладко , лява дясна зона - едно и също. Мизерии няма в системата бистър антифриза, никога не е наливана добавка за течове , водната помпа е наред , при обороти прави буря в разширителния съд :mhihi:

иде зима а аз съм с парно като на трабант :roll:

Старши ентусиаст
Аватар
Кара: F11 535d, E84 2.3d

Мнение от vld » 11 Ное 2012, 15:31

При пуснат ток са отворени, без ток затворени, вероятно не отварят до край или са затлачени.
Ако ти е читав термостата стрелката трябва да е на 12ч. на 12 без 5 100% не ти затваря коректно термостата!
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
E30 316i - Непокорната
ML 400 CDI - Мецанко

Мнение от ~Мишо~ » 11 Ное 2012, 17:14

vld написа:При пуснат ток са отворени, без ток затворени, вероятно не отварят до край или са затлачени.
Ако ти е читав термостата стрелката трябва да е на 12ч. на 12 без 5 100% не ти затваря коректно термостата!

:nono: В грешка си колега, при подадено напрежение затварят. Към колегата с проблема - свали клапаните, гумата вътре е разядена от антифриза и задържа клапанчетата, за това няма добра циркулация през парното.

Изображение Изображение Изображение

Предишна

Назад към E36