Питане относно климатик

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

Потребител
Аватар
Кара: E36 Compact

Питане относно климатик

Мнение от Wyand » 14 Юли 2012, 16:07

Здравейте,
Откакто започна лятото забелязах, че климатика ми спря да духа студено. Днес най-накрая се реших да закарам колата да и сменят фреона. Направиха го, но след това нямаше абсолютно никакъв ефект. Човека, при когото го сменях, каза, че най-вероятно бил електрически проблем, защото компресора въобще не включвал. Някакви идеи дали мога да направя нещо сам или ако не - къде да го закарам в София в събота или неделя, където да не ми вземат една торба пари за това? Помагайте, защото при 40 градуса в колата не се живее :)

ентусиаст
Аватар
Кара: осем цилиндрови

Re: Питане относно климатик

Мнение от .::Братоев::. » 14 Юли 2012, 16:51

Wyand написа:Здравейте,
Откакто започна лятото забелязах, че климатика ми спря да духа студено. Днес най-накрая се реших да закарам колата да и сменят фреона. Направиха го, но след това нямаше абсолютно никакъв ефект. Човека, при когото го сменях, каза, че най-вероятно бил електрически проблем, защото компресора въобще не включвал. Някакви идеи дали мога да направя нещо сам или ако не - къде да го закарам в София в събота или неделя, където да не ми вземат една торба пари за това? Помагайте, защото при 40 градуса в колата не се живее :)

Ами този които ти зарежда климатика....не прави ли диагностика?... не го ли проверява да види кво е що е или директно зарежда па квото стане ако тръгне тръгне :roll:
Изображение

Потребител
Аватар
Кара: E36 Compact

Мнение от Wyand » 14 Юли 2012, 18:49

Сложи го на машината и каза, че тя не отчита никакви проблеми т.е няма изтичане и т.н.
.::Братоев::. написа:

Ами този които ти зарежда климатика....не прави ли диагностика?... не го ли проверява да види кво е що е или директно зарежда па квото стане ако тръгне тръгне :roll:

ентусиаст
Аватар
Кара: осем цилиндрови

Мнение от .::Братоев::. » 21 Юли 2012, 19:53

Wyand написа:Сложи го на машината и каза, че тя не отчита никакви проблеми т.е няма изтичане и т.н.
.::Братоев::. написа:

Ами аз не съм много на ТИ с климатиците но знам,че някои имат някакъв клапан ,който се прецаква ако климатика не е ползван дълго време.....
Едва ли с това ше съм ти много полезен де но.....
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: e92 M3 LCI / g30 530d xdrive
Мечтае да кара: всички модели на BMW M GmbH

Мнение от Vanqu1sh » 23 Юли 2012, 9:06

При мен колега е същото положението и, надявам се временно, просто пуснахме 1 кабел да дава ток на компресора и сложих ключе вътре в купето.

ентусиаст
Аватар
Кара: Touring

Мнение от nakoone » 23 Юли 2012, 16:52

Този майстор как ти е пълнил фреон при спрян компресор.Климатика(климатроника) трябва да работи,когато се зарежда.
Явно е гледал само парите.
Изображение

Пантерчо
Аватар
Кара: WBS нов внос
Мечтае да кара: Е30 от скъпите

Мнение от Bavarcho » 23 Юли 2012, 17:52

С един кабел от акумулатора даваш ток на буксата на компресора и ако тръгне значи проблема не е в компресора.
Тогава тръгваш по веригата от буксата при компресора до копчето вътре.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Много коли
Мечтае да кара: M4

Мнение от kiky_7 » 29 Юли 2012, 20:55

Днес отидох и аз да пълня фреон и същото както при колегата, замерих ток идва навсякъде, перката включва, но компресора не тръгва. Сипаха ми 250грама колкото да заработел компресора, но не иска. Електрически бил проблема, а до преди няколко месеца работеше...
Изображение Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: '12 BMW F10
Мечтае да кара: самолет

Мнение от oci » 30 Юли 2012, 0:13

kiky_7 написа:Днес отидох и аз да пълня фреон и същото както при колегата, замерих ток идва навсякъде, перката включва, но компресора не тръгва. Сипаха ми 250грама колкото да заработел компресора, но не иска. Електрически бил проблема, а до преди няколко месеца работеше...

егати електрическите проблеми то си е така като във всяка автомивка вече зареждат климатици ама наистина само ги зареждат. :banghead:
Колеги подайте първо плюс към електромагнита на компресора и ако заработи се връщайте обратно по веригата бушон, реле, пресостат прекъснат кабел и накрая ще тръгне няма къде да ходи.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от kiky_7 » 30 Юли 2012, 0:25

При мен стига ток до буксата която влиза в компресора, но не работи. Давах му пряк ток от акомулатора и пак не работи. Възможно ли е да не включва компресора, защото майстора ми напълни 250 грама и каза да си оправя компресора, защото има електрически проблем и да се върна да ми го донапълни?
Изображение Изображение

Пантерчо
Аватар
Кара: WBS нов внос
Мечтае да кара: Е30 от скъпите

Мнение от Bavarcho » 30 Юли 2012, 8:59

kiky_7 написа:При мен стига ток до буксата която влиза в компресора, но не работи. Давах му пряк ток от акомулатора и пак не работи. Възможно ли е да не включва компресора, защото майстора ми напълни 250 грама и каза да си оправя компресора, защото има електрически проблем и да се върна да ми го донапълни?

Явно проблема ти е в компресора. С толкова фреон в него като му подадеш директно ток трябваше да тръгне.
Изображение

Старши ентусиаст
Аватар
Кара: F11 535d, E84 2.3d

Мнение от vld » 30 Юли 2012, 16:44

Не е от значение колко фреон има, а какво е налягането в системата.
И без фреон ако се подеде директно на комплесора + електромагнитния съединител на копресора трябва да сработи чува се едно изщракване с което се рабира дали е зацепил или не дори на загасен мотор.
На работещ мотор като зацепи компресора трябва да се гледа с подходящите уреди какво е ниското налягане и какво е високото което държи системата.
Идете на сервиз в който знаят как функционира ситемата, а не при такива които знаят колко струва килограм фреон на едро и за колко трябва да го продадът. :yes:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от kiky_7 » 31 Юли 2012, 2:31

Климатика сам се оправи, незнам от какво, но днес реших да пробвам и той тръгна. После ходих да ми долеят фреон да го напълнат и сега пада до 6 градуса
Изображение Изображение

Назад към E36