Голям Борд на 318тдс

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 Compact

Re: Голям Борд на 318тдс

Мнение от jdl » 22 Юни 2012, 10:21

vld написа:
vladobate написа:За разхода , с чип ли си е така колега показва по-малко. Педала на газта с чип когато си се натиска по-малко , а това е едно от нещата влизащи в калкулацията . На мен на таблото моментния разход ми е на нула когато карам с 80км.ч примерно и то точно по таз причина. Същото се случва ако се променя центровката на ГНП също показанията на борда се променят . Това е . И аз мисля че с корекционния коефициент няма да стигнеш добра калибровка , но пък и е писано във форума че има начин това да се направи през някаква програмка я диагностика я някаква друга. Не си ти в грешка .

Е направено е това и въпреки това е нисък, ти имаш ли голям борд и какви показания дава при теб?
При мен също разходомера седи на 0 при леко подаване на газ от както я чипнах.
Но въпреки това би трябвало да си чете данните по някакъв начин от ЕКУ-то, нали затова всичко по горивната система се управлява от него.

Не зная как е при дизеловите мотори и ЕКУ-та, обаче при бензина е следната ситуация - за всеки работен цикъл на двигателя (4 такта, 2 оборота на вала), компът решава колко да бъде инжекторното време, т.е. колко време да бъдат отворени инжекторите и какво количество гориво да бъде впръскано (то се смята лесно по известният fuel flow на ползваните инжектори, примерно 213cc/min), командва ги съответно, и отделно от това изработва TI сигнала (injection time), който е просто информативен, и отива към таблото и борда, и по него вече, заедно със сигнала за скоростта, се изчислява моментния разход и средния разход.
Ако при чипването е разбутан софтуера на ЕКУ-то, и вече TI сигнала не се изработва правилно, т.е. не е равен на действителното инжекторно време (още по-лошо ще е ако това е така само за определени режими на работа на мотора - както казваш - при леко подаване на газ разходомерът стои на "0" - това означава, че TI импулси не постъпват изобщо), то мисията "настройка на борда" става твърде несигурна, най-доброто, което би могло да се постигне, е някаква статистически правдоподобна настройка за преобладаващия стил на каране, която обаче ще отиде в талаша, ако смениш стила - примерно бордът на нормално извънградско може да дава приемливо точни показания за разхода, но да избягат при градски или при дива стъпка на магистралата...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: '04 BMW 330i // '96 BMW 320i
Мечтае да кара: '96 BMW M3

Мнение от BiTurbo » 22 Юни 2012, 10:58

:yes: :yes:

Съвсем правилно обяснение!

Някой, ако е настройвал газов инжекцион много лесно може да го види това при настройката. Примерно при натиснат предал на газта в едно положение времето да кажем е 4мс на бензин, като обърнеш на газ без да пускаш педала, се вижда, че разходомера леко мръдва и бензиновото време се качва съответно пада, зависи какви са коефициентите на компа (за по-богата или по-бедна смес). Като се има предвид обяснението по-горе, става ясно защо това се получава :)

Най-вероятно наистина грешката идва от чипа на колата.
Изображение

Старши ентусиаст
Аватар
Кара: F11 535d, E84 2.3d

Мнение от vld » 22 Юни 2012, 16:29

maxi-mix написа:Понеже и на мен ми предстои калибриране с ДИС. Можете ли да ми дадете координати на човек който може да ми помогне. :bowdown:

0888 60 88 13 за софия няма проблем да помогна.
Изображение

Аватар

Мнение от maxi-mix » 22 Юни 2012, 17:29

vld написа:
maxi-mix написа:Понеже и на мен ми предстои калибриране с ДИС. Можете ли да ми дадете координати на човек който може да ми помогне. :bowdown:

0888 60 88 13 за софия няма проблем да помогна.

Мерси много колега. Ще ти звънна другата седмица за да го направим.

Предишна

Назад към E36