Работи добре на газ, а на бенизн не.

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E90 M-Sport
Детайли за колата: 320D sapphire black

Работи добре на газ, а на бенизн не.

Мнение от grudev » 08 Юни 2011, 22:50

Колеги двигателя е М40Б18 с АГУ. Колата се пали на бензин, но като запали работи неравномерно в ниските обороти, играят леко и самия двигател някак се мъчи, вибрира доста и си мени звука, не мърка ами "ръмжи" сякаш. Иначе във високите върви добре, набира добре и на максимална скорост също е ок 210 - 220 км. Газта се включва над 2800 оборота и работи доста по добре в ниските, равномерно и без никакви вибрации за разлика от бензина. На газ стъпковото не работи, така съм го направил. Въпроса ми е след като колата работи добре на ГАЗ да изключвам ли повреда в ламбда сондата, датчика на разпределителния вал, дебитомера и натрупани грешки в компютъра, който наскоро смених. Възможно ли е да е температурен датчик или датчик на дроселната клапа?

ПС: Колата е с резонаторно гърне, без катализатор?
Drift machine ....

ентусиаст
Аватар
Кара: e46 M54 '01

Re: Работи добре на газ, а на бенизн не.

Мнение от jbankov » 09 Юни 2011, 12:07

Това,което разбрах че стъпковото не работи на газ, тогава е логино да почнеш с почистването му , за да видиш дали не е от него като за начало :ok:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от grudev » 09 Юни 2011, 12:23

jbankov написа:Това,което разбрах че стъпковото не работи на газ, тогава е логино да почнеш с почистването му , за да видиш дали не е от него като за начало :ok:

мйа не описах правилно, имах предвид, че съм сложил прекъсвач на стъпковото и като мина на газ го изключва. Така върви по-добре на АГУ-то, а иначе стъпковото си работи много добре, периодично го чистя с кореселин и вд-40 и вътре блести, затваря и отваря клапата безпроблемно. Мисля си да не е нещо от тия двата датчика, за които питам или ламба сондата, че нещо и похарчва повече и мирише на безнин - богата смес :dunno:
Drift machine ....

старши ентусиаст
Аватар
Кара: м си...

Мнение от plradev » 09 Юни 2011, 12:26

Те тия датчици излизат на четене ,ламбдата също ... Ако не си я закачал на диагностика,не е лошо да го направиш. Другия вариант е опит/грешка ... Трети вариант да ги отхвърлиш като причина,няма ... ;)
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от grudev » 22 Авг 2011, 12:46

Смених почти всичко - дюзи, ламбда сонда, темп.датчици, почистих дебитомера и стъпковото, проферих тръбите за въздуха, смених и водната помпа, че протече, ролки, ремъци. Проблемите в общи линии се решиха с изключение на някои. Сега остава да сменя вакумен клапан на рейката, повдигачите, да изшлайфам главата, да сменя гарнитурата и меслото и мисля, че аз ще съм човека.

Много разходи, ама като искам да карам читава кола това е начина.
Drift machine ....

Потребител
Аватар

Мнение от piro_881 » 23 Авг 2011, 13:29

само да попитам ако сложа газ дебитомера ще ми трябва ли или мога и без него?318 и

Аватар
Кара: Капак от Е32 на тавана на 34-ката
Мечтае да кара: ЗиЛ-157; АН-12
Детайли за колата: Бяла и стара

Мнение от kemakozeE36 » 23 Авг 2011, 15:45

"Работи добре на газ, а на бенизн не."-Welcome to the M40's hell
Само да уточня, че от пръдня боя и от плюнка лепило не става или иначе казно с други думи прости: дебитомер с почистване не се лекува(особено ако някога на газ е имало "бум")
На мойта проклета 316-ка трябваше да го сменя, за да проработи и едвам намерих такава, която никога не е имала газ.Ламбдата ми беше от форд(същата марка, същия модел, но цената беше 3 пъти по-приятна) и още купища пари, загубено време и ядове и мъки за нищо
Изображение
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от grudev » 24 Авг 2011, 11:46

piro_881 написа:само да попитам ако сложа газ дебитомера ще ми трябва ли или мога и без него?318 и

Ако ще я караш само на газ, не мога да ти кажа дали ти трябва дебитомер, но ако караш на газ и бензин без дебитомер е немислимо. Но! Задължително сложи клапан между дебитомера и маншона, за да не ти гръмне дебитомера. Моя съвет е, колата да върви отлично на бензин, а след това да се гледа газта.
Drift machine ....

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от grudev » 24 Авг 2011, 11:48

kemakozeE36 написа:"Работи добре на газ, а на бенизн не."-Welcome to the M40's hell
Само да уточня, че от пръдня боя и от плюнка лепило не става или иначе казно с други думи прости: дебитомер с почистване не се лекува(особено ако някога на газ е имало "бум")
На мойта проклета 316-ка трябваше да го сменя, за да проработи и едвам намерих такава, която никога не е имала газ.Ламбдата ми беше от форд(същата марка, същия модел, но цената беше 3 пъти по-приятна) и още купища пари, загубено време и ядове и мъки за нищо

Да голям каприз е М40, но си е старъчък все пак, моя ще анправи 20 годинки догодина и е нормално да направя основен ремонт :)
Drift machine ....

Аватар
Кара: Капак от Е32 на тавана на 34-ката
Мечтае да кара: ЗиЛ-157; АН-12
Детайли за колата: Бяла и стара

Мнение от kemakozeE36 » 24 Авг 2011, 12:26

бе ако мен ме питаш не гори ли масло не го пипай-оправи си повдигачи, вал и каквото още има, гумички на клапани и т.н. и карай :yes:
Изображение
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от grudev » 24 Авг 2011, 14:48

kemakozeE36 написа:бе ако мен ме питаш не гори ли масло не го пипай-оправи си повдигачи, вал и каквото още има, гумички на клапани и т.н. и карай :yes:

Тончо това мисля да направя!

Не гори и капка масло, за работно конче си е екстра.
Drift machine ....

Назад към E36