Въпрос: лайсни с черен силикон

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: 98 325 tds M пакет touring
Мечтае да кара: M6
Детайли за колата: Фабричен М пакет, индивидуал,телефон и много други екстри...

Re: Въпрос: лайсни с черен силикон

Мнение от vanci88 » 02 Мар 2010, 18:19

sinster написа:а някой за лайсни ползвал ли го е и как се прилага?

Слагането на силикон при лайстните има един основен недостатък... Ако опитат да ти ги свалят най-вероятно ще отнесеш доста драскотини и оправянето им ще ти излезе колокото да си сложиш нови. Мойте като са ги сваляли /хем не са лепени/ и имам 2 драскотини и не са за полиране. Да не говорим, че ако ти се ядоса може и нарочно да ти надере вратите. Новите лайстне нe съм ги лепил, но за това им и страхувам :mhihi: .
А иначе халогените съм ги слагал с БЕЗцветен санитарен силикон - държи здраво, не се влияе от водата и т. н. и не си личи! Пък и от него имам кашони :mhihi: .
Последна промяна vanci88 на 03 Мар 2010, 1:38, променена общо 1 път
36436
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от dimitrio » 02 Мар 2010, 23:48

Черният силикон е за лепене на гарнитури,ползват го щото е термоустойчив.
Става за халогенни и лайстни без проблем.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от revenger » 03 Мар 2010, 1:00

относно тоя черен силикон аз го изпозвах за ония пласмаси на задото стъкло в ъглите дето са че от сланцето така бяха се нацепили и вече 2 години откакто я карам с тоя силикон и не е мраднал,а относно халогените така един ден като спирам гледам десния си беше овиснал на кабелите само и с обикновен(май бял беше) го лепнах и не е мраднал.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от metodi80 » 03 Мар 2010, 13:22

dimitrio написа:Черният силикон е за лепене на гарнитури,ползват го щото е термоустойчив.
Става за халогенни и лайстни без проблем.

Колега , едно уточнение ...... , значи , има черен силикон , който е термоустойчив (както ти казваш) -държи до към 300 гаруса , и се ползва за доуплътняване на гарнитури и на плътно прилягащи метални детайли , но има и друг тип черен силикон , който не е термоустойчив (в смисъл не е за 300 градуса + ),който се ползва примерно за лепене на авто стъкла .... двата типа силикон са малко различни ... и това трябва да се знае ...

По въпроса на колегата ... , хващаш смело лайсната от единия край (от към дръжката на вратата) и почваш да теглиш ласината на вън към теб (смело) , тези лайсни имат сериозен коефициент на огъване и няма опасност да я счупиш - тествано .... Това което обикновено се чупи , са щипките ... Отиваш купуваш си щипки (които както вече беше казано си вървят с гумените "шапчици" ), хубаво е преди да поставиш щипките на лайсните,да собразиш горе долу местата на дупките (това става с налагане ....)
След това слагаш щипките на ласните (с приплъзване и лек натиск ), като гумените накрайници трябва да са си на щипките . Поставяш ласната , така че щипките да влязат леко в дупките и след това с удар по лайсната с мекото на дланта ,се набива лайсната ... (не мисля , че има опасност да се изкриви вратата ... освен ако не се престараеш ... :mhihi: )
Както колегата Борис_Малинов уточни , хубаво е да се залеят с топла водичка , за да поотпуснат и да се вадят по лесно (а и се намалява триенето м/у гумената част на щипката и метала ). По въпроса за силикона .... аз не бих сложил специално на лайсните по ред причини , но всеки си преценява ...

кандидат ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: по нормални пътища, в нормална държава

Мнение от Alien » 19 Мар 2010, 16:18

Виж ти... значи не само на моята лайсна са и поникнали кръчета и си е тръгнала от колата посреднощ.

Има ли колега, на който са се мъчили да свалят м-кови лайсни залепени с въпросния силикон?
Предполагам или се отказват гадните копИлета още на първата,
или се отказват, след като първата им се счупи в ръцете.
Интересува ме, някой ходил ли е при застраховател с подобна щета и какво е станало.
После дори да ти платят нещо, какво правим. Има ли вариант да махнеш остатъците без да се налага да си пребоядисваш вратата след това?

Иначе това с чупенето на щипките при сваляне на лайсните незнам как го постигате.
Аз си свалих сам останалите ми лайсни с помоща на тънка плоска отверка с навито прилично количество скоч на върха.
Леко и внимателно успях да ги сваля направо с щипките и гумичките на тях.
Вече си намерих тънки лайсни, купих си нови щипки за тях и ще даунгейдвам колата. :(
"Шофирането е мисловен процес, който протича в мозъка.
Останалото е движение по инерция."
Кирил Керин

Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: 98 325 tds M пакет touring
Мечтае да кара: M6
Детайли за колата: Фабричен М пакет, индивидуал,телефон и много други екстри...

Мнение от vanci88 » 19 Мар 2010, 19:47

Alien написа:Виж ти... значи не само на моята лайсна са и поникнали кръчета и си е тръгнала от колата посреднощ.

Има ли колега, на който са се мъчили да свалят м-кови лайсни залепени с въпросния силикон?
Предполагам или се отказват гадните копИлета още на първата,
или се отказват, след като първата им се счупи в ръцете.
Интересува ме, някой ходил ли е при застраховател с подобна щета и какво е станало.
После дори да ти платят нещо, какво правим. Има ли вариант да махнеш остатъците без да се налага да си пребоядисваш вратата след това?

Иначе това с чупенето на щипките при сваляне на лайсните незнам как го постигате.
Аз си свалих сам останалите ми лайсни с помоща на тънка плоска отверка с навито прилично количество скоч на върха.
Леко и внимателно успях да ги сваля направо с щипките и гумичките на тях.
Вече си намерих тънки лайсни, купих си нови щипки за тях и ще даунгейдвам колата. :(

Все пак цената не е висока и е хубаво да си сменят щипките или поне по амортизиралите се.
36436
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: осем цилиндрови

Мнение от .::Братоев::. » 20 Мар 2010, 10:06

абе и аз мойте ги лепих с полиуретанов силикон черен ама фанаха крака :ranting:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от metodi80 » 20 Мар 2010, 13:43

ceco-stz написа:абе и аз мойте ги лепих с полиуретанов силикон черен ама фанаха крака :ranting:

Вече и силикон, и каквото и да било не помага ... , за това колата на паркинг , седи си там и знам , че като отида всичко и е 6 , не липсват лайсни , не липсва нищо ..., реално ми излиза по 1лв на ден паркинга ,толкова струва спокойствието и сигурността , че всичко ще си е по колата !!!
Извинявам се за офтопика...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 530xd F11 individual

Мнение от tekabg » 20 Мар 2010, 15:09

Значи така нареченият "черен силикон " за лепенето на автостъкла или стъклопакети за ал. и пвц дограма се нарича PU (полиуретан) и няма нищо общо със силикона освен опаковката в която се намира много е здрав и не се влияе от атмосферните условия и може да се боядисва в-у него.Има и други черни силикони със същите качества са както прозрачните(санитарния ) които си миришат на оцет но с него не може да се лепят стъкла на автомобили и не може да се боядисва.

ентусиаст
Аватар

Мнение от KickingKing » 22 Мар 2010, 0:45

Да и струва около 13-15лв. А вече има и бял "черен силикон" или поне на Wurth
Изображение
Изяж бобър - спаси дърво!

Изображение
По-добре да търсиш в google earth къде си пил, отколкото да видиш в youtube как!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 530xd F11 individual

Мнение от tekabg » 22 Мар 2010, 1:02

KickingKing написа:Да и струва около 13-15лв. А вече има и бял "черен силикон" или поне на Wurth

:yes:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от krisu » 04 Юли 2011, 22:16

Ще използвам темата, за да не пускам нова...

Искам да питам, понеже на купето, едната ми лайсна е залепена с Moment Fix, ама явно не е хваната добре и има луфт между лаисната и самата ламарина. Кво да използвам, за да размекна тва лепило и да я сваля, без да натроша нещо? Не ми дреме толкова за лайсната, колкото за самата ламарина, да не стане така че барабар с залепената лайсна, да олюща от боята на ламарината...
Coulthard написа:Ти кон дето бяга да не яде виждал ли си ?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 600 коня с умивна на лицето
Мечтае да кара: всичко бързо на четири гуми
Детайли за колата: Garrett 3582

Мнение от Smoocki » 05 Юли 2011, 9:47

Според мен по добрия вариянт е рапики и отгоре кит ...при по старите лайстни (оригинални) в самите тях има метал който с времето изгнива и се разпада ,съответно няма как да се закрепят щипките
Изображение

Предишна

Назад към E36