Как да демонтирам лайсните си !?
Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори
19 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2
Re: Как да демонтирам лайсните си !?

он: те колегите са отговорили както трябва....
като почнеш да я вършиш тая задача ще си отговориш кое как трябва да направиш и напънеш
щипките са стотинки...
Упомена!Одере!Сдържам!Учуден! ВанОс! ПрУжина! АкУмулатор! СемеринГ! АУспУх! КлапАн! РезервОар! ГаЗ! ФорУм! ОбрЪч! КУпувам! ВрЪЗка! БОбина! ЛосТче! КаРбУратор! ИталиАнски! ГрадУс

- nelim
- младши ентусиаст
-
- Кара: ше: '95 E36 M43B18 Lim
- Мечтае да кара: //M Power :)
Тя темата малко се измести с това как се пише и как не, но аз да кажа по темата.
Според мен, колкото и да се опитваш - щипките ще ги счупиш, не всички - ама една част.
Да не говорим че дори и здрави да останат, ще е по-добре да си купиш нови ако ги слагаш пак - просто щото тези са супер стари и вече са крехки и се чупят лесно.
Според мен, колкото и да се опитваш - щипките ще ги счупиш, не всички - ама една част.
Да не говорим че дори и здрави да останат, ще е по-добре да си купиш нови ако ги слагаш пак - просто щото тези са супер стари и вече са крехки и се чупят лесно.

- metodi80
- старши ентусиаст
-
Последно коментирам този въпрос и спирам да спамя !zazomazo написа:.....

Не се засягам , няма от какво !
Не се опитвам да убеждавам никой в нищо !
Направо казвам ...., че езика ни непрекъснато се развива и ИЗМЕНЯ (от създаването на държава до днес...).Промените касаят фонетиката и граматиката (предимно морфологията).
"Съвременния" български език включва периода от 20-ти век до сега .... В този периода правописа се опростява , нахлуват чужди думи , стремежа е те да са като заемки (не като чуждици) , който да се подчиняват на нормите на българския език ... Въпреки , че това не се получава (думите са си точно чуждици). Настъпват промени в лексиката - речинка на езика се обогатява. Появяват се нови думи , отпадат някои остарели думи , променя се правописа на вече съществуващи думи , появяват се надставки от чужд произход..... Това не е процес протекъл еднокаратно и приключил , този процес продължава и в момента .... Думичките се променят колега ... ,променят се така , че да са "удобни" на хората !
Ако не беше така още щеше да си пишеш "хлебъ" .... , щото така е правилно и книжовно !
А речниците .... , те са писани от хора и пак от хора се и ще се прoменят !
Какъв точно тип дублет се явяват "лайстна" и "лайсна" ?!Louis написа::OT: за дублетни форми чувалили сте ?
Акцентен , фонетичен , акцентно -фонтетичен , морфологичен , етимологичен ... ?!
Нито един от изборените , просто защото двете думи не са дублети ...
Едната дума се води книжовно правилно написана - лайстна , а другата се явява диалектно -разговорна , която с времето почти се е наложила като основна ( и това е факт !)
Спора става банален и ненужен , за това спирам повече да пиша по тоя въпрос ... и без това е напълно неподходящо .... Не казвам по никакъв начин , че аз не допускам грешки в правописа и че знам всяка дума в българския език как правилно се пише , просто изразих мнение , зад което заставам .... Аз може и да съм направил неуместна забележка на колегата , но поне не съм го направил с охилена емотиконка !
metodi80 написа: ....
Настъпват промени в лексиката - речинка на езика се обогатява. Появяват се нови думи , отпадат някои остарели думи , променя се правописа на вече съществуващи думи...
...
за това си напълно прав

но към момента спорната дума все още фигурира във всички речници като "лайсТна"...
и точно за това вметнах, че е неправилна забележката ти към колегата...
щото той си редактира поста и в него, а и в останалите ще остане убеждението, че правилното изписване е без "Т"
п.с. извинявам се, ако съм те обидил с ухилената емотиконка

19 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2