моля за помощ за да си проверя дебитомера
Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори
12 мнения
• Страница 1 от 1
- jakson
- ентусиаст
-
- Мечтае да кара: E38
- Детайли за колата: Седан , 1993 , 1.6 I , М40
моля за помощ за да си проверя дебитомера
Здравейте колеги. Много от вас ще кажат, че има много писано по темата. Ако обаче прочетете темите ще видите, че измерванията всеки ги дава на различни пинове. Последното което ми написа колега във форума е м/у пин 1-3 да измеря съпротивлението което трябва да варира 50-600 ома в зависимост от положението на клапата и между пин 2-3 8-250ома. Сега правих замервание и никаква стойност не ми дава м/у тези пинове. Между 1-4 и 1-5 дава някакви стойности които не се променят. Някой може ли да ми каже как да разбера дали ми работи дебитомера?
Пробвал съм да му извадя буксата при работещ двигател и ефекта е изгасване на двигателя.
Колата гори 30л/100км и върви когато си поиска. Двигателя е М40б16 93та година. На дебитомера има знака на бош, буквичка наподобяваща H , записах му и номера. Ако някой знае как да го измеря и да разбера дали работи нека ми каже.
П.С. Дебитомера е 5 пинов.
Пробвал съм да му извадя буксата при работещ двигател и ефекта е изгасване на двигателя.
Колата гори 30л/100км и върви когато си поиска. Двигателя е М40б16 93та година. На дебитомера има знака на бош, буквичка наподобяваща H , записах му и номера. Ако някой знае как да го измеря и да разбера дали работи нека ми каже.
П.С. Дебитомера е 5 пинов.
Re: моля за помощ за да си проверя дебитомера
Аз ти писах в другата тема, ама явно информацията в книгата е неточна.
Върви някъде на диагностика, където ползват ИНПА(доста колеги я хвалят). А като видиш някой с Карсофт бягай
Върви някъде на диагностика, където ползват ИНПА(доста колеги я хвалят). А като видиш някой с Карсофт бягай

- jakson
- ентусиаст
-
Dpy написа:Аз ти писах в другата тема, ама явно информацията в книгата е неточна.
какво е ИНПА ?
- ивчо3
- старши ентусиаст
-
- Кара: 318is, 1995 м42
jakson написа:Последното което ми написа колега във форума е м/у пин 1-3 да измеря съпротивлението което трябва да варира 50-600 ома в зависимост от положението на клапата и между пин 2-3 8-250ома.
Съпротивлението се мери само между първи и втори пин, отляво- надясно. Показва стойностите на температурния датчик. На останалите пинове нищо не отчита мултицета. Ако държиш непременно да се мери съпротивлението, се сваля пластмасовия капак и се замерва между палеца на потенциометъра и едно от двете крачета на платката. Напълно излишно е да се разглобява капака и за това се мери не съпротивлението, а напрежението. Издърпваш гуменото капаче на буксата, която е свързана към дебитомера, свързваш мултицет да мери постоянно напрежение на пиновете 2 и 5, загряваш до нормална работна температура, махаш въздушния филтър и на празен ход трябва да отчита 0.9 волта, на 3000 оборота- 2 волта. Така се разбира как е регулиран дебитомера- пружината. Разтегнатата пружина повече от нормалното ще отчете от около 0.1 и повече волта на 3000 оборота. С плавно изменение на оборотите в целия диапазон, трябва също така плавно да се променят стойностите на напрежението. Лично съм си тествал дебитомера и показва абсолютно същото, пак повтарям задължително преди измерването трябва двигателя да е напълно загрял и с махнат въздушен филтър. Стойностите на напрежението са дадени в "аутодата" и са за двигател с ходов обем 1800 куб.см. В момента нямам достъп до аутодатата, нека който има време да провери какво трябва да показва за мотор 1600 кубика. Напълно възможно е да са с еднакви данни, а разликата е само в диаметъра на тръбата.
Последна промяна ивчо3 на 08 Юни 2011, 12:37, променена общо 1 път
- metodi80
- старши ентусиаст
-
ивчо3 написа:Съпротивлението се мери само между първи и втори пин, отляво- надясно. Показва стойностите на температурния датчик. На останалите пинове нищо не отчита мултицета. Ако държиш непременно да се мери съпротивлението, се сваля пластмасовия капак и се замерва между палеца на потенциометъра и едно от двете крачета на платката. Напълно излишно е да се разглобява капака и за това се мери не съпротивлението, а напрежението. Издърпваш гуменото капаче на буксата, която е свързана към дебитомера, свързваш мултицет да мери постоянно напрежение на пиновете 2 и 5, загряваш до нормална работна температура, махаш въздушния филтър и на празен ход трябва да отчита 0.9 волта, на 3000 оборота- 2 волта. Така се разбира как е регулиран дебитомера- пружината. Натягането на пружината повече от нормалното ще отчете от около 1 волт и малко повече на празен ход. С плавно изменение на оборотите в целия диапазон, трябва също така плавно да се променят стойностите на напрежението.
Точно !
Ще направя и аз едно уточнение (за последен път по този въпрос), защото имам чувството , че колкото и да пишеме , все ще се задават въпроси .. Явно трябва да се направи едно показно и да се оформи като тема ....
Първи и втори пин от ляво на дясно всъщност са номерирани като 4 и 5 на самата букса , там се мери съпротивлението на IAT (intake air temperature) сензора. Неговото съпротивлеине плава според околната температура (при повишаване на температурата съпротивлението му спада) ..... В интервала 15-30 градуса , съпротивлението трябва да е м/у 1300 -3600 ом-а. При 50 градуса , съпротивлението трябва да е 650 -1000 ома. Лесен начин да се установи функционалността на този сензор е : мерите съпритвлението при студен двигател , трябва да ви даде някакво съпротивление в границите , които посочих , след това подгрявате двигателя (целта е да се повиши околната температура в двигателния отсег , не толкова да загреете двигателя ) , след това гасите двигателя , откачате буксата и пак мерите съпритвлението , то трябва да е спаднало в сравнение с предишното показание ... Може да ползвате и сушоар , за да подгреете сензора (вместо да подгрявате двигателя) , за да видите дали правилно работи този сензор .... Съответно след това с падане на околната температура неговото съпротивление трябва да започне пак да се покачва ... Ако и сега не е ясно .... ! Толкова за температурния сензор ...
След ва VAF (volume air flow) сензора ....
Това е просто един потенциометър , който при движението на клапата се върти , при въртенето си применя стойностите на съпротивлението си и по този начин подава информация на компютъра за дебита на въздуха ...
Както каза Иво , не се опитвайте да мерите съпротивлене , няма смисъл ... , най -добрия вараинт , който е НАПЪЛНО показателен за това дали работи или не дебитомера , е да измерите напреженията в работен режим ....
За целта : Палите двигателя , оставяте на тихи (може да е подгрят двигателя , може и да не е , не е толкова важно , може да е махнат филтъра , може и да не е ... ) , махате маншона на буксата , ако изводите на кабелите са открити в буксата ,мерите на тях , ако не , взимате по една игла и дупчите изолацията на кабелите излизащи от 2-ри и 5-ти пин . При тихи обороти трябва да измерите там 0.9 волта . При 3000 об /мин , трябва да измерите около 2 волта След това подавате плавно газ , така че оборотите да се вдигат плавно до почти критичните , пропорционално трябва да се менят показанията на напрежението , след това спускате плавно газта , оборотите падат , напрежението също тярбва да спада плавно ... След това опитвате с рязко подаване - предполагам се сещате какво трябва да се случва с показанията на напрежението ..... (трябва да се менят рязко нагоре и надолу) Правите това няколко пъти , ако не забележите аномалия в отчитането , значи дебитомера ви е НАПЪЛНО ИЗПРАВЕН !
- jakson
- ентусиаст
-
Много благодаря за подробните обяснения . Чак сега стана ясно как се проверява. Благодаря на всички!
- jakson
- ентусиаст
-
Преди малко измерих дебитомера. Всичко си е наред освен това, че на място дава напрежение вместо 0.9V , 1.1. Незнам дали е фатално .... Иначе при подаване на газ напрежението нараства плавано без да има засечки, стигна до малко над 4V .
Това което ме притеснява донякъде е съпротивлението на температурният датчик. Измерих го както написа колегата Методи. На вън е 27С' и ми даде съпротивление близо 700 ома.
http://picbg.net/img.php?file=9ec425ac32f10202.JPG
Ако е в килоома 2.28 КОМ
http://picbg.net/img.php?file=53a48bc45577179d.JPG
Дали аз бъркам нещо или температурния датчик неработи както трябва ?
Измерванията ги направих на загрял двигател.
Това което ме притеснява донякъде е съпротивлението на температурният датчик. Измерих го както написа колегата Методи. На вън е 27С' и ми даде съпротивление близо 700 ома.
http://picbg.net/img.php?file=9ec425ac32f10202.JPG
Ако е в килоома 2.28 КОМ
http://picbg.net/img.php?file=53a48bc45577179d.JPG
Дали аз бъркам нещо или температурния датчик неработи както трябва ?
Измерванията ги направих на загрял двигател.
- metodi80
- старши ентусиаст
-
Това че на тихи обороти ти дава малко над 0.9 волта не е проблем , но означава , че на тихи колата не ти държи 850-900 об/мин , а малко повече ... (вероятно около 950, а е възможно и самия уред да не ти мери съвсем точно , случва се , когато батерията на уреда не е много нова ... ). Пак казвам , това не е проблем ...
По въпроса за съпротивлението на температурния датчик ....
Ти казваш , че си го мерил на загрял двигател , при това положение не трябва да съобразяваш температурата на въздуха на вън (в околната среда ) , а тябва да мериш темепратурата в самия двигателен отсег (има уредчета с термосонди за целта ) ... При теб показанието е около 700 ом-а , което означава , че температурата в двигателния отсег е било около 50 градуса ... Тоест предполагам , че няма проблем , всичко е в норма ...
После другото съпротивление , което си измерил 2.28кОма ... Не разбрах как си го измерил при каква температура ... ?
По въпроса за съпротивлението на температурния датчик ....
Ти казваш , че си го мерил на загрял двигател , при това положение не трябва да съобразяваш температурата на въздуха на вън (в околната среда ) , а тябва да мериш темепратурата в самия двигателен отсег (има уредчета с термосонди за целта ) ... При теб показанието е около 700 ом-а , което означава , че температурата в двигателния отсег е било около 50 градуса ... Тоест предполагам , че няма проблем , всичко е в норма ...
После другото съпротивление , което си измерил 2.28кОма ... Не разбрах как си го измерил при каква температура ... ?
- ивчо3
- старши ентусиаст
-
metodi80 написа: При теб показанието е около 700 ом-а , което означава , че температурата в двигателния отсег е било около 50 градуса ... Тоест предполагам , че няма проблем , всичко е в норма ...
Нищо чудно в единия случай да показва 700 ома, а в другия 2.28 к.ома. На работещ загрял двигател с изваден капак на въздушния филтър се засмуква топъл въздух от перката на виското- около 50 градуса Целзий. Веднага след гасене на двигателя измерването ще покаже около 2 килоома, съответстващо на 25-30 градуса Целзий, колкото приблизително е температурата навън.
- ивчо3
- старши ентусиаст
-
jakson написа:Преди малко измерих дебитомера. Всичко си е наред освен това, че на място дава напрежение вместо 0.9V , 1.1.
Извинявам се за непълния отговор в предния си постинг, за да се разбере с абсолютна точност състоянието пружината на дебитомера, на 3000 оборота/мин., напрежението се мери с махнат въздушен филтър, разбира се отклонението във волтажа при незадръстен филтър е минимално (игнорира се фактора частично задържане на въздуха от замърсен филтър), но все пак е от значение. На тихите обороти се мери с поставен въздушен филтър (чист), възможно е оттам да идва разликата 0.9V-1.1V., също така както спомена Методи малка разлика в границата на толеранса- 50 оборота/мин. на празен ход, както и измерване когато двигателя не е напълно загрял, или маслото моторно, или трансмисионно (скоростна кутия) е сравнително студено (по-висок вискозитет), оказва влияние на отвора в байпасния канал (стъпков мотор, който държи по-голям отвор, респективно повече въздух, заобикалящ дроселовата клапа и оттам по-голямо отклонение в клапата на дебитомера и по-високи показания във волтажа от предписаните по каталог), оборотите на празен ход и в двата случая са едни и същи.
12 мнения
• Страница 1 от 1