[Решен проблем] Датчик на колянов вал (318tds, M41D17)

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар

Re: Датчик на колянов вал (318tds, M41D17)

Мнение от vladobate » 31 Май 2011, 22:57

И-й-й ма много се дразня на "умни мастори". Някой кат почне да говори пълни дивотии и полудявам. Ако имаш следи ( пресни ) по датчика отпред от това ти прави проблемите на 1000% и затова ти и светва лампата. Изживял съм го лично както и това че се регулира от тази планка също на 1000% щото прореза през който минава винта за да я закрепи към двигателя е продълговат с точно тази цел да се калибрира ( чрез специален инструмент на БМВ) разстоянието до реперите ( набити в маховика "метелни пъпки" ) които преминавайки пред челото на датчика индуктират ЕДН ( или просто напрежение ) и по тия колебания компа разчита точно в кой момент преминава репер и така знае кога кой цилиндър е в горна мъртва точка. Ей тва като ти го обясни някой от масторите значи и ще ти оправи колата даже без и думичка да каже. Та има ТИС , или това е ръководство за ремонт ( на сервизно ниво ) на БМВ онлайн е влез в него и виж обяснено е подробно как се регулира разстоянието на датчика до маховика със снимки е дяже ако не вярваш писали са го хората. На мен ми я бяха махнали планката за да си мушне пръста един момък и друг като върти коляновия вал да преброят всички репери ли са си на мястото че са имали случай на паднал такъв и тогава компа се побърква та после няма нагласяне това растояние. Обаче с много опити стана като преди това имах допиране на въпросния датчик до реперите понеже маховика леко бие странично и ми правеше същите номера светеше лампата и оборотите играеха ламбада . Всичко това на вестак ама е същото братче , затова нека се обърне внимание на това , ако наистина следите са ти пресни от протъркването отпред. Сори за дългия пост. Успех. ПС: и колегат по-горе правилно те е насочил и към умна дюза ако датчика е ок макар че е трудно уловимо даже невъзможно според мен става само с осцилоскоп ама не съм чул някой да го практикува .

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36, E87, F25

Мнение от xts » 01 Юни 2011, 1:46

Обнадеждавате ме, че няма да се налага по-сериозна работа по двигателя и само трябва да намеря къде да регулират правилно датчика. Ще снимам и как е изтъркан, това е ставало с времето, а не отведнъж.
Видях също, че това е индуктивен датчик, на който няма какво да се счупи, здрав капсулован, на практика вечен. А и от електротехниката навремето са ми останали познания, за да си обясня работата му.
Връзката на проблема с паленето и температурата в този случай, при сгрешена настройката, остава да се дължи на топлинното разширение и доближаването на елементите.
Дано сте прави и всичко да мине леко, че в момента съм в задънена улица.

EDIT: Ръководството BMW TIS Online изглежда наистина страхотно. До сега не знаех за съществуването му, за което много благодаря. Има няколко теми за crankshaft sensor, не са абсолютно точни по моя въпрос (по-обширни са), но като ги прочета утре, вярвам че ще излезе точната процедура за регулиране.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36, E87, F25

Мнение от xts » 01 Юни 2011, 16:52

Така значи, направих още една пълна диагностика и регулиране на датчика на коляновия вал в оторизиран Bosch сервиз. Накратко монтажа се прави по-лесно отдолу, а реглажа отгоре, за това не са успели да го настроят вчера.

Промяна обаче няма, но бяха абсолютно категорични, че проблемът е от стартера. Да, датчикът записва грешки, но само по време на палене, а след това всичко е в нормата.

Сега остава да се образовам и за стартери и да се пробва и този вариант.

EDIT (16-03-2012): Проблемът е решен. След ремонт на стартера колата пали прекрасно. Стигнете ли и Вие до диагностика, която показва проблем с датчик на колянов вал, проверете си стартера дори да върти мощно. Много по-евтино излиза от самия датчик.

Предишна

Назад към E36