М52Б20 гъст бял пушек след игра с маркуча от ваноса

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар

М52Б20 гъст бял пушек след игра с маркуча от ваноса

Мнение от vangelov » 30 Сеп 2010, 12:25

Хайде и на мен се случи да сговня нещата от простотия. Днес си гледах разните маркучи и този от ваноса, който слиза до Crankcase-Ventilation/oil separator /ползвам понятие от Real OEM/ беше снаждан - на снимката номер 1. Та реших да видя дали има пропуски шото беше омаслен яко и го извадих на работещ двигател. Оборотите паднаха и мотора почна да работи по-неравномерно. после запуших изхода от капачката на ваноса и самия маркуч и оборотите се оправиха, ноооо ... като тръгна един бял дим и повече и повече. подадох няколко пъти газ с идеят , че масло може да е влязло в главата но пушека стана по-гъст. Така изчаках 30 - 45 мин и пак палих. На празен ход дима беше изчезнал и тъкмо се зарадвах ама като подадох газ пак почна да тръгва пушилката. Миризмата е тежка и определено е масло. Сега се чудя какво да правя. Ако някой някога се е сблъсквал с подобен проблем - моля да сподели. Аз имам съмнение за Pressure regulating valve - номер 2 да не е прецакано.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Re: М52Б20 гъст бял пушек след игра с маркуча от ваноса

Мнение от bum_bum » 30 Сеп 2010, 12:38

Или смени клапана или го махни, като затапиш там, където е номер 4 в щеката на маслото. А маркуча от капака му сложи едно филтърче, а не го затапвай.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от vangelov » 30 Сеп 2010, 12:55

Благодаря за съвета. Проблем ли е да я карам така - 1 - 2 км до нас или да я дърпам. Също така може ли нещо друго освен тоя клапан да е заминало защото преди "интервенцията" колата изобщо не пушеше.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 30 Сеп 2010, 13:04

Остави горния отпушен и си я закарай до вас. Едва ли ще е проблем.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от vangelov » 30 Сеп 2010, 22:51

След доста четене на сходни проблеми реших да сваля тоя сепаратор. Утре е денят Х обаче ще е голямо упражнение. Както и да е. Въпроса е как да разбера/тествам дали става за работа или не преди да изсипя 105 лв. за нова част. Забелязах още преди че целия сепаратор беше здраво омаслен.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е30,е46,е60
Мечтае да кара: е30-ката си с турбо
Детайли за колата: лимузинкa

Мнение от angelBMW » 01 Окт 2010, 0:26

Здрасти колега,имам абсолютно същия проблем като я изфорсирам във високите от 5000 до 6500 и като пусна газта излиза белия пушек.
Преди няколко дни отворих моя удушник които си споменал на снимката да видя какво представлява,интересуваше ме дали има някакъв клапан вътре но не,този удушник прави някакъв вид вакум,вътре има 1 пружина която натиска уплътнението и завърта газовете обратно в картера.Няма никакъв клапан но ако ти е скъсано уплътнението наи добре е да го смениш.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от vangelov » 01 Окт 2010, 9:51

Ами това е към което съм се насочил. Само си чакам цената, че пуснах тук и там запитвания а пък 120 лв не ми се дават за кола дето я взех за 3000 :). Оказва се, че тоя тъп сепаратор доста сговнява нещата и ако бях поразгледал преди темите може би щях да съм го сменил вече щото и при мен на празен ход и ниски обороти газовете са перфектни и мириса им е като на 2-годишната кола на жена ми а при форсиране стават едни леко бели и миришеха на изгоряло масло. Още повече, че от отходника на Ваноса до клапана цялата тръбичка е в масло. Както и да е, неволята учи а и тая кола си я взех само и единствено щото ми се човърка.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от vangelov » 01 Окт 2010, 19:38

Хайде който знае да помага, че съм в голяма дилема. Днес шунтирах въпросния сепаратор. Махнах тръбичката от Ваноса и затапих подхода както каза по-горе колегата към тръбичката за щеката. Също така самия клапан е затапен от подхода откъм ваноса. С две думи всичко е затапено или изолирано но ... пушека пак се вие на кълбета.Прегледах всмукателния колектор, вярно целия е в масло, но пък след 10 мин работа на празен ход и 5-6 форсирания трябваше да изгори това масло. Друго което си мислех е да не би в тоя сепаратор да е останало масло и да се доизсмуква от там. Почнах да се съмнявам и за гарнитура и някоя маслена магистрала да се излива директно в някой цилиндър. Проверих антифриза - не е мръднал. Ще съм благодарен за каквато и да е насока, че отивам май към отваряне на мотор а там почва една ...

ентусиаст
Аватар
Кара: DUB bimmer down the road in style

Мнение от lowrider » 01 Окт 2010, 23:48

vangelov написа:...

Е ше си почовъркаш сега :mhihi:
Влаев made me do it…
силиконките да барам
шестаците да карам

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е30,е46,е60
Мечтае да кара: е30-ката си с турбо
Детайли за колата: лимузинкa

Мнение от angelBMW » 02 Окт 2010, 2:23

Колега някаква промяна в вървежа на колата имаш ли ?

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 02 Окт 2010, 14:30

Е ти нали си го изолирал, маслото от него няма къде да ходи. От тръбичката на капака хвърля ли ти масло сега?
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от vangelov » 02 Окт 2010, 22:11

Значи днес я карах 2 км. Интересно, че след като загря почна да дими яко. Спрях изчаках 1 мин на празни обороти и пак като тръгнах дима не беше толкова много, но не ми се занимаваше, че днес пътувах за Катарино и 550 км ми дойдоха малко множко. ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ДУПКИТЕ ПО ЮНДОЛА!!! Малко офф ама да знаят всички колко е зле положението ако минават от там. Както и да е - мисля че имам в най-добрия случай - гарнитура и от нея тече малсло директно в цилиндъра. Живот и здраве - вторник ще вадя свещи и ще гледам какво става. Смятам да изчистя и всмукателен колектор от масло - ако има де и тогава да го проверя тоя сепаратор. Но въпреки всичко съм почти сигурен, че е гарнитурка освен ако като съм запушил отдушника на Ваноса да съм направил някой сакатлък със сегментите.
Надявам се съм бил и полезен на колегите със сходни проблеми, че чета и тяхния прогрес :)

Потребител
Аватар

Мнение от Krizztian » 06 Окт 2010, 19:55

Махни си дроселовата клапа и виж дали всмукателните колектори да не са ти пълни с масло.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от vangelov » 29 Май 2011, 23:39

Поздрави на всички!
Първо се извинявам, че толкова много време мина докато пиша пак но не бях в БГ а после пък ме завъртяха нещата. Та значи какво стана. Засега нещата се разминаха с нов клапан на картерните газове. Поне засега не пуши и това ме радва! Прави бяха тези от вас, които предполжиха, че има яко количество масло в смукателния колектор, щото поне 250-300 км след смяната продължаваше да дими, но само при много форсиране и бях пак се изнервил.

Предлагам на модераторите да заключват темата...

ентусиаст
Аватар
Кара: внимателно
Мечтае да кара: самолет

Мнение от u`F`o » 31 Май 2011, 23:41

vangelov написа:Поздрави на всички!
Първо се извинявам, че толкова много време мина докато пиша пак но не бях в БГ а после пък ме завъртяха нещата. Та значи какво стана. Засега нещата се разминаха с нов клапан на картерните газове. Поне засега не пуши и това ме радва! Прави бяха тези от вас, които предполжиха, че има яко количество масло в смукателния колектор, щото поне 250-300 км след смяната продължаваше да дими, но само при много форсиране и бях пак се изнервил.

Предлагам на модераторите да заключват темата...

Браво, че написа решението на проблема, дори след толкова време :yes:

Назад към E36