газов инжекцион - ламбда сонда ???

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 525 TDS ; 32?
Детайли за колата: Е39 97г M-pack ; Е36 32?

газов инжекцион - ламбда сонда ???

Мнение от TeodorKz » 12 Апр 2011, 14:14

преди 2 седмици сложих газов инжекцион ... мотора е М50Б20 ... обаче видях че уредбата не е закачена към ламбда сондата за сигнал ... питах го каза че така трябва да е ... вярно ли е ???? той ми обясни че компа взимал сигнал от инжекторното време а не от ламбда сондата ... кажете кво да правя дали да го карам да закача сондата или да си карам така ???? рразхода ми се струва малко по голям 20лв 100км в градски условия ... вярно че мотора е базикан ама .... нека някой запознат с газовите инжекциони да сподели кво да правя.

кандидат ентусиаст
Аватар

Re: газов инжекцион - ламбда сонда ???

Мнение от integral » 12 Апр 2011, 15:52

TeodorKz написа:......рразхода ми се струва малко по голям 20лв 100км в градски условия ... вярно че мотора е базикан ама .... нека някой запознат с газовите инжекциони да сподели кво да правя.

Какво имаш предвид под ''базикан мотор''?
Относно разхода - не е нормален нито на газ нито на бензин, освен ако наистина двигателя не е ''базикан'' доста сериозно.
За ламбдсондата, мисля, че трябва да е вързана, най - добре се консултирай и с някой друг газаджия, защото всеки втори се мисли за голям майстор, но всъщност истината е съвсем друга.
- Татко, това е новият ми приятел. Той е влогър, трейдър, маркетинг гуру и инфлуенсър...
- Абе дъще, абе дали няма как да се съберете пак с онзи циганин? :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 Compact

Мнение от jdl » 12 Апр 2011, 17:13

Връзката към ламбдата е задължителна, поне докато се изгради калибрационната карта (това се прави от инсталатора, още в сервиза, чрез т.нар. автокалибрация, и при нужда и/или желание - допълнително се модифицира ръчно в движение при различни режими на натоварване на двигателя) . Без ламбдата, мисля, това е невъзможно, или най-малкото не е достатъчно прецизно. След това, ако ГИ не се интересува повече от сигнала й за допълнителни адаптации, връзката може да се премахне (ама това е тъпотия, да режеш нещо вече направено).

Ако въобще не е ползвана ламбда сондата, съвсем не е невъзможен този разход, който казваш :D

За протокола - какъв ГИ си сложил?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от PREDATOR_318is » 12 Апр 2011, 19:44

До колкото знам от един приятел, който кара с 318i с ГИ, ламбдата му даваше голямо значение, защото щом я смени и му я настрой неговия газаджия разхода падна и колата работеше по-добре.
От значение е и колко ти е "базикан мотора" и колко я настъпваш, но 20лв./100км ми се вижда много,

старши ентусиаст
Аватар
Кара: '04 BMW 330i // '96 BMW 320i
Мечтае да кара: '96 BMW M3

Мнение от BiTurbo » 12 Апр 2011, 20:28

Мотор с газов инжекцион не работи по-различно от мотор без такъв. Цялото управление на мотора си се запазва от "бензиновия" (оригиналния) компютър на колата. Газовата система е паразитна система, тя работи успоредно на оригиналния комп, като внася само корекции при дозирането на газ, защото нормалния комп, не знае точно как се прави това ;)

Сондата е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да е вързана, все пак М50 не е архаичен мотор където се работи само по карта и ламбдата няма такова значение. Тва с откачената ламбда е за много стари мотори с механичен инжекцион, които работят по твърдо зададени данни, а не като по-модерните инжекциони, където дозирането се следи постоянно и се настройва динамично според работата на мотора.

Може да споделиш каква ти е уредбата......

Мисля, че разхода трябва да ти е около 12-13/100 в градски условия, ако разбира се не си с автоматик.

П.С. За сравнение моето М52 харчи към 9.5-10.5/100 смесено ;) Толкова даваше на бензин, толкова си дава и на газ.
Изображение

Назад към E36