Сваляне колянов вал М42 малко помощ
Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори
7 мнения
• Страница 1 от 1
- ares2
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е30Е36Е39E34<---E63E65
Сваляне колянов вал М42 малко помощ
колеги
кажете малко повече за осбовдажането на коляновия... как точно с емахат тези шаиби за ремъците отпред...
с някакви шпонки ли са? първо тях ли да махна?
даите малко схеми ако има
кажете малко повече за осбовдажането на коляновия... как точно с емахат тези шаиби за ремъците отпред...
с някакви шпонки ли са? първо тях ли да махна?
даите малко схеми ако има
Последна промяна ares2 на 28 Мар 2011, 9:51, променена общо 2 пъти
- shengi
- ентусиаст
-
- Кара: E46 320d 136
- Мечтае да кара: e30 m3
Re: Сваланя колянов вал М42 малко помощ
http://realoem.com/bmw/showparts.do?mod ... g=11&fg=18
Ето ти една схемичка около коляновия вал.
Шайбата има болт който развиваш.Хубаво е да имаш скоби за шайбата.Иначе има шпонка която предотвратява превъртането на шайбата около вала.Иначе разкачаш всичко от предната страна на двигателя, отцепваш кутията от двигателя и после дерзаиш.
Сам си преценяваш дали с кутията ще го смъкнеш двигателя или или ще се занимаваш да смъкваш кутията и после двигателя на място да го правиш.По принцип е по лесно двигател+кутия смъкваш ги и си правиш ремонта.
Ето ти една схемичка около коляновия вал.
Шайбата има болт който развиваш.Хубаво е да имаш скоби за шайбата.Иначе има шпонка която предотвратява превъртането на шайбата около вала.Иначе разкачаш всичко от предната страна на двигателя, отцепваш кутията от двигателя и после дерзаиш.
Сам си преценяваш дали с кутията ще го смъкнеш двигателя или или ще се занимаваш да смъкваш кутията и после двигателя на място да го правиш.По принцип е по лесно двигател+кутия смъкваш ги и си правиш ремонта.

- ares2
- старши ентусиаст
-
мерси колега.
аз го измъкнах но не ми беше много ясно там в предната част на вала как стоят нещата.. иначе махнах маховика.. и тн
остава това с шпонката да измъкна.. но какви скоби.. ще мисля нещо
аа и дали има някакво зацепване за тези шаиби? като ги махна после имат ли си белези някакви з амонтажа?
нещо свързано с позицията на онзи белег които го чете датчика на коляновия? или не може да се обърка
аз го измъкнах но не ми беше много ясно там в предната част на вала как стоят нещата.. иначе махнах маховика.. и тн
остава това с шпонката да измъкна.. но какви скоби.. ще мисля нещо
аа и дали има някакво зацепване за тези шаиби? като ги махна после имат ли си белези някакви з амонтажа?
нещо свързано с позицията на онзи белег които го чете датчика на коляновия? или не може да се обърка
- EnimEn
- ентусиаст
-
- Кара: яки шестаци...
скоба няма да ти трябва, болта едва ли ще успееш да го развиеш, но успееш ли шайбата се вади с лекота (препоръчвам ти да забуташ колата при пистолет за въздух да го развият, щото аз на 2 не успях, въпреки 1.5 метровото рамо, което ползвах.)
едната шайба няма никакво значение накъде я слагаш, но другата има именно заради белега. Работата е там, че шпонковият канал в шайбата не позволява монтирането и в/у вала, ако не оцелиш къде точно е секторната шпонка. Демек няма как да я объркаш
Другата тънкост идва и в блокирането на К.В. (предотвратянето да се развърти вала заедното с шайбата)
това се прави със специален по форма и размери щифт, слагащ се отзад към маховика, но ако не разполагаш с такъв и колата още има скоростна кутия, кардан и диф - 5 скорост и някой да ти натисне спирачките!
А ако искаш мога да типратя такъв щифт, а ти да ми го върнеш след като си свършиш работата...
едната шайба няма никакво значение накъде я слагаш, но другата има именно заради белега. Работата е там, че шпонковият канал в шайбата не позволява монтирането и в/у вала, ако не оцелиш къде точно е секторната шпонка. Демек няма как да я объркаш

Другата тънкост идва и в блокирането на К.В. (предотвратянето да се развърти вала заедното с шайбата)
това се прави със специален по форма и размери щифт, слагащ се отзад към маховика, но ако не разполагаш с такъв и колата още има скоростна кутия, кардан и диф - 5 скорост и някой да ти натисне спирачките!
А ако искаш мога да типратя такъв щифт, а ти да ми го върнеш след като си свършиш работата...
- ares2
- старши ентусиаст
-
до тук добре..
маховика си е на мотора още и това с щифта е добра идея.....
аз гледах отвора за него.. но не зная стандартен болт дали ще хване там?
благодаря за инфото колега аз ще опитам днес и ако се наложи наистина може да направим това с щифта
а този фронталния болт с обратна резба ли е?
да не стягам като откачен.. вместо да развивам
маховика си е на мотора още и това с щифта е добра идея.....
аз гледах отвора за него.. но не зная стандартен болт дали ще хване там?
благодаря за инфото колега аз ще опитам днес и ако се наложи наистина може да направим това с щифта
а този фронталния болт с обратна резба ли е?

- ивчо3
- старши ентусиаст
-
- Кара: 318is, 1995 м42
Болтът на шайбата на коляновия вал е с нормална разба- развива се обратно на часовниковата стрелка, а този на виското, ако има такова е с обратна резба.
- ares2
- старши ентусиаст
-
ивчо3 написа:Болтът на шайбата на коляновия вал е с нормална разба- развива се обратно на часовниковата стрелка, а този на виското, ако има такова е с обратна резба.
ок мерси

7 мнения
• Страница 1 от 1