Лампата на зарядката НЕсвети ,а генератора НЕзарежда !!!????
Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори
13 мнения
• Страница 1 от 1
- Даниел Дацов
- Потребител
-
- Кара: BMW X3 e83
Лампата на зарядката НЕсвети ,а генератора НЕзарежда !!!????
Здравейте , колеги !
Днес ми се случи нещо странно ,а именно- качвам се ,паля ,а лампата на зарядката /генератора/ замъждука ,леко форсиране и се оправи /изгасна/.Това се случва за първи път
. Стигнах там където бях тръгнал ,свърших си работата и пак-качвам се , подавам контакт -лампата на зарядката НЕсвети ! Имах мултицет в себе си- запалих -меря на клемите на акомулатора -12,00 V /тоест генератора НЕзарежда/,ама в този случай трябва да ми светне лампата !!!???
Тук трябва да добавя ,че от известно време ми се беше появил един шум в генератора /като свистене/ ,който се увеличава когато се включи товар.Та като ми се случи това днес ми направи впечетление ,че въпросния шум го няма
.
Утре ще сваля четките да ги видя,но дотогава ще се побъркам от нерви ,а и немога да си обясня тази аномалия .
Днес ми се случи нещо странно ,а именно- качвам се ,паля ,а лампата на зарядката /генератора/ замъждука ,леко форсиране и се оправи /изгасна/.Това се случва за първи път

Тук трябва да добавя ,че от известно време ми се беше появил един шум в генератора /като свистене/ ,който се увеличава когато се включи товар.Та като ми се случи това днес ми направи впечетление ,че въпросния шум го няма

Утре ще сваля четките да ги видя,но дотогава ще се побъркам от нерви ,а и немога да си обясня тази аномалия .
- bmwdriver
- старши ентусиаст
-
- Кара: на 1,6 бара
- Мечтае да кара: 911
Re: Лампата на зарядката НЕсвети ,а генератора НЕзарежда !!!????
Виж лампата да не е изгоряла,защото ако е,генератора няма да зарежда 
Та смени я и пак мери.

Та смени я и пак мери.
- ~Мишо~
- старши ентусиаст
-
- Кара: видимо доволен
- Мечтае да кара: само за удоволствие...
- Детайли за колата: E36 318i - Вярната!
E30 316i - Непокорната
ML 400 CDI - Мецанко
Най-вероятно като го свалиш няма да има четки на регулатора.
- Вот такая жизнь, эх, несправедливая!... Я вам обещаю, проживу её красиво я!
Чукане в рейката - отстраняване
Семерина на коляновия вал (предна) - подмяна
Отстраняване теч на масло от филтърната кутия + смяна лагери на генератор
Стартер М43 малко снимки как излиза на светло...
Резервоар и бензиномери - общо устройство
Чукане в рейката - отстраняване
Семерина на коляновия вал (предна) - подмяна
Отстраняване теч на масло от филтърната кутия + смяна лагери на генератор
Стартер М43 малко снимки как излиза на светло...
Резервоар и бензиномери - общо устройство
bmwdriver написа:Виж лампата да не е изгоряла,защото ако е,генератора няма да зарежда
Та смени я и пак мери.
Колега , тва сериозно ли ?

Колега виж си четките и си провери диодите и лагерчетата или втулки нз какво имат там.
- mitrax
- ентусиаст
-
- Кара: coupe e36 m42 , цоупе е46 325ci
- Мечтае да кара: ///M
vladobate написа:bmwdriver написа:Виж лампата да не е изгоряла,защото ако е,генератора няма да зарежда
Та смени я и пак мери.
напълно сериозно е това , лампата участва във веригата за възбуждането на генератора и без нея генератора не работи.

mitrax написа:vladobate написа:bmwdriver написа:Виж лампата да не е изгоряла,защото ако е,генератора няма да зарежда
Та смени я и пак мери.
напълно сериозно е това , лампата участва във веригата за възбуждането на генератора и без нея генератора не работи.
Не, колеги, не сте съвсем прави!

В таблото има шунтиращ крушката елемент (дали е резистор, или някаква активна схема, не съм ровил). Т.е. и да изгори крушката, токът преминава от D+ през въпросния шунт и възбуждането работи. В прикачения файл има част от ел.схемата, където се вижда какво имам предвид!
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- ares2
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е30Е36Е39E34<---E63E65
~Мишо~ написа:Най-вероятно като го свалиш няма да има четки на регулатора.

- Даниел Дацов
- Потребител
-
Здравейте ,колеги!
Проблема е решен
!
Днеска го разглобих и се оказаха ЧЕТКИ .Дето се казва нямаше "ни една"-старите бяха износени на максимум.В Косер ме изненадаха с цена -17 лева та всичко се оправи .Сега генератора зарежда 14-14.1 V на празен ход /на ниски обороти/,а лампата си заработи нормално.
Благодаря на всички колеги за експресните отговори
!
Да сте живи и здрави и безавариино шофиране
Проблема е решен

Днеска го разглобих и се оказаха ЧЕТКИ .Дето се казва нямаше "ни една"-старите бяха износени на максимум.В Косер ме изненадаха с цена -17 лева та всичко се оправи .Сега генератора зарежда 14-14.1 V на празен ход /на ниски обороти/,а лампата си заработи нормално.
Благодаря на всички колеги за експресните отговори

Да сте живи и здрави и безавариино шофиране

- metodi80
- старши ентусиаст
-
Даниел Дацов написа:Днеска го разглобих и се оказаха ЧЕТКИ ..В Косер ме изненадаха с цена -17 лева та всичко се оправи .:
Колега , цената само на четките в Косер е 2 лв. Това което си купил ти за 17 лв вероятно е целия реле-регулатор (който включва четките + едно транзисторче )...
- Даниел Дацов
- Потребител
-
Точно така -грешката е моя !Става въпрос за реле-регулатора /с цена 17 лева/.Извинявам се ако съм подвел някой!
- mitrax
- ентусиаст
-
- Кара: coupe e36 m42 , цоупе е46 325ci
- Мечтае да кара: ///M
jdl написа:mitrax написа:vladobate написа:bmwdriver написа:Виж лампата да не е изгоряла,защото ако е,генератора няма да зарежда
Та смени я и пак мери.
Не, колеги, не сте съвсем прави!Това не е жигула (пък и там беше принципно по-различна схемата, по спомен)
Ако беше така, гордият собственик на БМВ, тръгнал на път, трябва при нужда позорно да сваля таблото, да слага нова крушчица, само и само да продължи до крайната си цел. Немецът не очаквам да се осере така при проектирането.
В таблото има шунтиращ крушката елемент (дали е резистор, или някаква активна схема, не съм ровил). Т.е. и да изгори крушката, токът преминава от D+ през въпросния шунт и възбуждането работи. В прикачения файл има част от ел.схемата, където се вижда какво имам предвид!
хм ... явно си прав , аз го изпитах след като покарах без табло и закъсах за акумолатор , но с това резисторче паралелно на лампата няма да има проблеми ако изгори лампишката

хубаво че колегата отстрани проблема

13 мнения
• Страница 1 от 1