проблем с е36 - виене, стъргане помогнете, моля

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E39 530I M sport
Мечтае да кара: //M5
Детайли за колата: Saloon Manual Transmission

проблем с е36 - виене, стъргане помогнете, моля

Мнение от g_dobreff » 10 Мар 2011, 11:44

Здравейте, колеги
карам е36 м43б18. Преди два дни ми се наложи да пътувам извънградско. Както карах, изведнъж започнах да чувам странно стъргане някъде отпред, което се усилва и намалява в зависимост от скоростта, с която се движа. При движение с над 80 км/ч почти не се чува като до 100 км/ч изчезва напълно. Направих експеримент. Стъргането се чува при движение със изключен и със запален двигател, на включена и изключена предавка. 100% съм сигурен, че не е лагер на главина, защото наскоро сменях два такива и звукът при тях беше коренно различен + това на всеки 10 км спирах да проверявам дали колелата са загрели - бяха студени. Стъргането е много специфично, моите предположения са скоростна кутия, кардан, диференциял или някой лагер около тях (не съм много запознат с устройството по предаване на движението на задните колела(висящи лагери и други)). Моля колегите, сблъскали се с подобен проблем да споделят информацията с която разполагат. Благодаря предварително :help: :help: :help:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW ///M335i

Re: проблем с е36 - виене, стъргане помогнете, моля

Мнение от Monoid » 10 Мар 2011, 13:32

Koлега имах сходен проблем или може би същият незнам при тебе как звучи това нещо , но при мен имаше странен звук точно при увелиение на скороста над 80 км и имаше знаение на коя предавка съм. Значи шумът беше нещо като жужене на стършел или нещо подобно с две думи отвратително за слушане :)И ходих на 5 сервиза , които ми казваха все различни неща и накрая се оказа , че е гуменото каре зад скоростната кутия. Значи , когато карах на долна предавка , тоест 2ра /4та се едвам се чуваше даже почти не , но включа ли на 3та или 5та ме побъркваше. Моят съвет е да локализираш точно шума от къде идва за да може да се установи по лесно проблема , заслушаи се дали идва от пред някъде ,колела или скоростен лост както беше при моят случай.
Единственото нещо по-хубаво от шведската тройка е БАВАРСКАТА тройка.
Are you ///M Enough?

Авточасти AutoPower.BG

костинбродчанин
Аватар
Кара: е60 530д
Мечтае да кара: М3 Компакт
Детайли за колата: Няма много...

Мнение от vladi_a_i » 10 Мар 2011, 15:54

Погледни алтернатора...при мен се беше отвил един болт отвътре на капачката дето държи лагера и скрибуцаше доста силно,но го хванах по стужките :yes:
БМВ и пак БМВ и пак БМВ...БМВ

старши ентусиаст
Аватар
Кара: '04 BMW 330i // '96 BMW 320i
Мечтае да кара: '96 BMW M3

Мнение от BiTurbo » 10 Мар 2011, 17:23

vladi_a_i написа:Погледни алтернатора...при мен се беше отвил един болт отвътре на капачката дето държи лагера и скрибуцаше доста силно,но го хванах по стужките :yes:

е едва ли ще е алтернатора, колегата е писал по-горе, че стърженето се чува и при изгасен двигател.

С тестовете, които си направил си ограничил проблема, което е добре. Сега трябва да прегледаш всички въртящи се части, които при движение на колата се въртят И при изклюен мотор, а именно диференциал, скорости, кардан(висящ лагер) и по лагеруването на колелата, там някъде трябва да е ;)

На първо време може да видиш има ли масло в скоростите и диференциала и да се опиташ да локализаираш от къде идва звука (както те посъветваха по-горе)
Изображение

костинбродчанин
Аватар
Кара: е60 530д
Мечтае да кара: М3 Компакт
Детайли за колата: Няма много...

Мнение от vladi_a_i » 10 Мар 2011, 18:03

BiTurbo написа:
vladi_a_i написа:Погледни алтернатора...при мен се беше отвил един болт отвътре на капачката дето държи лагера и скрибуцаше доста силно,но го хванах по стужките :yes:

е едва ли ще е алтернатора, колегата е писал по-горе, че стърженето се чува и при изгасен двигател.

С тестовете, които си направил си ограничил проблема, което е добре. Сега трябва да прегледаш всички въртящи се части, които при движение на колата се въртят И при изклюен мотор, а именно диференциал, скорости, кардан(висящ лагер) и по лагеруването на колелата, там някъде трябва да е ;)

На първо време може да видиш има ли масло в скоростите и диференциала и да се опиташ да локализаираш от къде идва звука (както те посъветваха по-горе)

Погрешно съм го прочел,извинявам се,колегата да си погледне предпазните ламарини който се хващат за шенкелите...
БМВ и пак БМВ и пак БМВ...БМВ

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E39 530I M sport
Мечтае да кара: //M5
Детайли за колата: Saloon Manual Transmission

Мнение от g_dobreff » 10 Мар 2011, 18:38

Благодаря ви, колеги.
Действам по въпроса. При някакво развитие ще отбележа какво съм открил.

ентусиаст
Аватар
Кара: 24 Клапанова гад!!!
Мечтае да кара: М3 Е36 3.2

Мнение от delas_328 » 12 Мар 2011, 23:46

vladi_a_i написа:
BiTurbo написа:

Погрешно съм го прочел,извинявам се,колегата да си погледне предпазните ламарини който се хващат за шенкелите...

Колега миналата седмица като си сменях гумите джантите бяха спекли и от блъскане ми се разтропаха тези ламарини и много ме дразнят как да ги оправя,даже като си затварям вратата и дрънкат :ranting:
По-добре известен пияч, отколкото анонимен алкохолик!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 318i и 530i
Детайли за колата: ...
BMW 318i M43B18 1996
BMW 530i M54B30 2001

Мнение от rocky66 » 14 Мар 2011, 15:06

delas_328 написа:
vladi_a_i написа:Погрешно съм го прочел,извинявам се,колегата да си погледне предпазните ламарини който се хващат за шенкелите...
Колега миналата седмица като си сменях гумите джантите бяха спекли и от блъскане ми се разтропаха тези ламарини и много ме дразнят как да ги оправя,даже като си затварям вратата и дрънкат :ranting:
При мен, от лугата бяха станали на "вестник". Запрята се ламарината и започва да стърже по диска :ranting:. Просто откърших парчетата и сега не се чува. Потърсих начин да ги сменя, но се оказа, че са нитовани (някой ми каза, че това са болчета скъсани при монтажа и остава само заоблена глава) и се сменят заедно с главината. Като механик, мисля, че има начин да се сменят, но е доста играчка и трудно ще се намери някой да го направи.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 92,318 sedan

Мнение от BorisMW » 14 Мар 2011, 21:11

delas_328 написа:Колега миналата седмица като си сменях гумите джантите бяха спекли и от блъскане ми се разтропаха тези ламарини и много ме дразнят как да ги оправя,даже като си затварям вратата и дрънкат :ranting:

Це-О :mhihi: --заваряване и си готов за около година,тъй като като караш по паветата,заварката понякое време здава багажа и пак заварка.
Нищо не е свършило докато не свърши!
http://www.youtube.com/watch?v=hcvQxaUClNw

Назад към E36