Гарнитура на ангренажна кутия

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 316i
Мечтае да кара: Camaro RS/SS 1968

Гарнитура на ангренажна кутия

Мнение от georgi9909 » 11 Фев 2011, 13:34

Здравейте колеги.Преди няколко седмици забелязах омасляване на двигателя от страната на ангренажната верига и също така върху кормилната рейка.Заведох я на доктор и отговора му беше, че трябва да се сменят гарнитурките на въпросната кутия и една симеринга.Та ето и въпроса ми: Смяната не тези гарнитури сложна ли е и трябва ли да се разглобява половината двигател за да се сменят?Също така, ако може да ми кажете какви инструменти и принадлежности ще са ми нужни за смяната им, ще съм благодарен.
П.П Моля Ви, не ми казвайте да отида при човек, който разбира.Искам сам да си ги сменя.Предполагам, че не е толкова сложно и не ми трябват космически познания.
Колчетата нанасят поражения на вашите коли само в случай на самоотбрана.
Изображение

СТАРШИНАТА НА ФОРУМА
Аватар
Мечтае да кара: Е38 740IL

Re: Гарнитура на ангренажна кутия

Мнение от LiTtLeRoCk » 11 Фев 2011, 13:39

Да беше написал за,кой двигател става въпрос!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: '04 BMW 330i // '96 BMW 320i
Мечтае да кара: '96 BMW M3

Мнение от BiTurbo » 11 Фев 2011, 13:58

сигурно е М43, а като гледам ква кола кара Б16, те го имат този проблем. Тва там отпред не е лесно да се сменят тия неща иначе не ти трябват никакви специални инструменти. Сваляш капака на клапаните и почваш надолу..... ма тряя да се сваля и термостат и водна помпа, а те кой знае в какво състояне ще са сигурно ще ти се разпаднат в ръцете :mhihi: Ама дерзай щом ти се занимава, направо може и тях да смениш тамън :)

За смяната на семеринга има и тема даже.
http://www.bmwpower-bg.net/forums/viewtopic.php?f=8&t=148791
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 323CI
Мечтае да кара: E36 M3 evo с валове

Мнение от vankatagsi » 11 Фев 2011, 15:37

Ако е тази гарнитура между кутията и блока си е много работа и не е за някой, който няма добър поглед на нещата. Сваля се капак , клапани, ангренаж, водна помпа, термостата, виско, картер/в ншкой случай може и без него/ и тн. Абе работа си е.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 1996 318i, 1987 318i M10B18
Мечтае да кара: E30 M3
Детайли за колата: 1996-та е36 318 М43В18, 2000-а Е36 компакт М43В19, 1987-ма Е30 М10В18 Л-джет

Мнение от michev » 11 Фев 2011, 17:34

Колегата говори за кола с верига и за капака върху веригата, та няма да му се налага да сваля ангренаж. По темата - ако нямаш условия, инструмент и познания не се захващай, работата не е сложна,но не е за човек, който не си е цапал ръцете. Първо провери теча да не е от гумената гарнитурка между двете части на капака, 95 на сто от там ти е проблема, и ако съм прав работата е много по-лесна.http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=11&fg=10 Номер 17 на схемата е въпросната гарнитура.
only rear wheel drive

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от georgi9909 » 11 Фев 2011, 19:36

Колегата говори за кола с верига и за капака върху веригата, та няма да му се налага да сваля ангренаж. По темата - ако нямаш условия, инструмент и познания не се захващай, работата не е сложна,но не е за човек, който не си е цапал ръцете. Първо провери теча да не е от гумената гарнитурка между двете части на капака, 95 на сто от там ти е проблема, и ако съм прав работата е много по-лесна.http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=11&fg=10 Номер 17 на схемата е въпросната гарнитура.

Колега така или иначе като го свалям ще ги сменя всички гарнитури и уплътнения (25,26,17 от горната схема). Инструмент има, условия също, за ръцете спокойно цапал съм ги, но не с двигатели :D но се надявам в скоро време и с тях да съм се оцапал но поне да съм свършил хубава работа.
П.П. Щом ще свалям капака на клапаните трябва и неговата гарнитура да сменя нали.
П.П.И има ли смисъл да се подсигурявам с термоустойчив силикон.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от metodi80 » 11 Фев 2011, 20:03

Преди да почнеш да разглабяш иди да ти измият от пред двигателя , за да можеш със сигурност да видиш от къде точно е теча .... Аз също се съмнявах в семеринга на коляновия вал , от който ти предполагаш , че ти тече , но в последсвие се оказа , че теча е от конзолата на масления филтър ...
И за смяната на семеринга (предния) на коляновия вал , и за смяната на гарнитурите и О-пръстена на филтърната кутия има тема в полезни на Мишо (за смяната на семеринга ти дадоха линк вече ...).
Казваш , че ти тече също и от гарнитурата м/у горния и долния ангренажен капак ....

За да я смениш трябва да направиш следното :
Отвиваш капака на клапаните , махаш гарнитурата , изтоваш антифриза (от пробката на радиатора) , махаш термостата , след това отвиваш болтовете , които придържат горния ангренажен капак , хващаш с две ръце от горната му страна и теглиш към теб , за да се отдели от главата ... и си готов ... Пред теб ще се открие следната гледка :

Изображение

Махаш старата гарнитура , налагаш новата в/у долния ангренажен капак .... , и ТУК ИДВА ВАЖНАТА ЧАСТ !!!!
Когато наложиш горния капак на мястото му , ще забележиш , че горния край/ръб на капака се надига с около 1 мм над ръба на главата ! Ако го стегнеш така , без да е изравнен с галвата , просто няма да може да легне гарнитурата и капака на клапаните (или другия вариянт е да стягаш то тогава , докъто превърти болт или прекълцаш гарнитурата !). За целта трябва горния ангренажен капак да се натисне на долу , така че да се изравни с главта ... ,но на ръка няма стане , ако ще да си най -силния човек на земята !
Какво трябва да се направи ....
Налагаш капака на мястото му , навиваш болтовете колкото позволяват (възжмоно е да не се навиват лесно , понеже отворите за болтовете на самия капак , се разминават с отворите на главата , за това не бива да се насилват , а просто да се навият на ръка до колкото позволяват...).
След това зад колелото на веригата (в самата глава) се виждат ето тези отвори :

Изображение

Има ги и от ляво и от дясно на колелото ...

След това се взима подходящ лост (по възможност леко закривен ) , този лост се застопорява от едната страна именно в отворите от горната снимка , а от другата страна се притиска самия капак (хубаво е м/у лоста и капака да се постави нещо , за да не се нарани капака ) :

Изображение

След това се натиска , докато горния ръб на ангренажния капак не се изравни с горния ръб на главата (опипва се с пръст докато не се усети , че двете повърхности са равни ). Щом двете части са изравнени се стяга САМО ГОРНИ БОЛТ.
След това по аналогичен начин и от другата страна :

Изображение

Изображение

Пак се притиска докато не се изравни капака с главата и се стягат вече всички болтове . Това е процедурата по смяната на тая гарнитура ....
Последна промяна metodi80 на 11 Фев 2011, 20:09, променена общо 1 път

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E61 530d ; E46 330ci convertible
Мечтае да кара: Всичко що е BMW
Детайли за колата: E61 3.0d ++
E46 3.0i ++

Мнение от Biogame » 11 Фев 2011, 20:06

metodi80 написа: ..... ....

:bowdown: :bowdown: :bowdown: :bowdown:
Евала за обяснението.
:driving: :dunno: :driving:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от georgi9909 » 11 Фев 2011, 23:56

Колега metodi80 гарнитурата на долния капак, не е ли добре и нея да сменя така или иначе ще отварям там.Пък и гарнитурата на капака на главата трябва да сменя нали?Защото отвори ли се трябва да се смени поне така съм чувал.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от metodi80 » 12 Фев 2011, 10:15

georgi9909 написа:Колега metodi80 гарнитурата на долния капак, не е ли добре и нея да сменя така или иначе ще отварям там.Пък и гарнитурата на капака на главата трябва да сменя нали?Защото отвори ли се трябва да се смени поне така съм чувал.

Значи виж колега .... Долния ангренажен капак няма защо да го сваляш (ако мислиш , че се сваля заради семеринга на коляновия вал , то в грешка си ... Семеринга на колянови вал се сменява само като се махне ролката от пред ... Виж темата на Мишо , там е подробно описано със снимки ...). Долния ангренажен капак не го сваляй (освен ако нямаш теч от гаринтурата му ) , защото там разправията е голяма .... До сега колкото такива двигатели съм ровил , никога не е имало теч от гарнитурата на долния ангренажен капак . Течовете винаги са или от тази малката гарнитурка м/у горния и долния капак , или от семеринга на коляновия вал или от филтърната конзола. Гарнитурата на капака на двигателя е хубаво да я смениш ... Не е вярно , че при всяко отваряне на капака на клапаните трябва да се сменява гарнитура (ако е стара е хубаво да се смени или ако тече , но ако гарнитурата е сравнително нова няма проблеми да се отвори без да се сменя. Моята например я смених преди известно време , след това съм отварял капака 2-3 пъти без да я сменявам и няма ядове ...)
Преди всичко отиди да измият двигателя (но не много ) само от пред , където предполагаш , че ти тече , след това покарай и виж точно от къде тече ... ! Не се хвърляй да сменяваш , без да си видял точно от къде идва теча ...
Искам да добавя, че е възможно теча да е пак от гумената гарнитурка , но тази , която е м/у блока и главата , която се пада точно с/уположно на номер 17 ... Ако тече от там ще трябва или да се примириш с това , че тече, или да отваряш главата , понеже другата гумена гарнитурка не може да се смени без да се свали главата ... По мои наблюдения , когато дойде време да се смени номер 17 , обикновено едновременно или малко след това се налага смяна й на другата малка гумена гарнитурка , която е м/у блока и главата ...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от georgi9909 » 12 Фев 2011, 11:43

Колега metodi80 благодаря за изчерпателния отговор :bowdown: :bowdown: :bowdown: :bowdown:
Изображение

Назад към E36