Въпрос за джанти
Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори
45 мнения
• Страница 3 от 3 • 1, 2, 3
- michev
- старши ентусиаст
-
- Кара: 1996 318i, 1987 318i M10B18
- Мечтае да кара: E30 M3
- Детайли за колата: 1996-та е36 318 М43В18, 2000-а Е36 компакт М43В19, 1987-ма Е30 М10В18 Л-джет
Re: Въпрос за джанти
Моето момче, на даскало за последно ходих точно преди 24 години, а колата къде си я карам ни най-малко не те касае. Позволи ми да познавам колата си и състоянието и по-добре от теб. Май мнение, различно от твоето ти е трудно да приемеш, ама форумите са за това, може и да го проумееш някой ден.
Последна промяна michev на 25 Яну 2011, 17:59, променена общо 2 пъти
only rear wheel drive
- VaLy0
- младши ентусиаст
-
- Кара: S50 @_@
Nikito_nn написа:Опа опа, да спазваме добрия тон колегане се нервирай. Само да ти кажа, че не си оцелил човека
, в Сливен специало карам доста често, че даже и по околностите. Цялата ми рода е там, а и аз специано съм роден там, така че много добре ми е познат града
Не каза с какви джанти си

- VaLy0
- младши ентусиаст
-
michev написа:Моето момче, на даскало за последно ходих точно преди 24 години, а колата къде си я карам ни най-малко не те касае. Позволи ми да познавам колата си и състоянието и по-добре от теб. Май мнение, различно от твоето ти е трудно да приемеш, ама форумите са за това, може и да го проумееш някой ден.
"Моето момче" ще викаш на сина си ако имаш, а мен изобщо не ме касае къде я караш и кво я правиш колата си, просто трябваше да се уточниш щото така само против себе си говориш, нали се сещаш

- michev
- старши ентусиаст
-
- Кара: 1996 318i, 1987 318i M10B18
- Мечтае да кара: E30 M3
- Детайли за колата: 1996-та е36 318 М43В18, 2000-а Е36 компакт М43В19, 1987-ма Е30 М10В18 Л-джет
Щом трябва да съм пунктоален - кара се по пътищата на България като напълно нормален семеен автомобил, примерно 70 към 30 процента градско/извънградско.
only rear wheel drive
- taba4ko
- ентусиаст
-
- Кара: 12' F30 335i
към колегата дето кара "бързия" ис на газ......ти май изобщо си нямаш и представа от гуми.
- за 3-4 реда си изброил десетина размера гуми, дето нито един с един нямат нещо общо. първо гумите се делят на два типа: зимни и летни. после всеки тип гуми се дели вече на размери и цолажи. при зимните гуми първо се гледа ширината на гумата, който зависи от местата на които се кара колата. после чак се гледа нейния размер (диаметъра и процентното отношение на ширината спрямо дебелината). изобщо не ме бърка да дойда в твоя град и да си повозя зимните 17''. само ще седиш и ще мигаш на парцали... умно... умно.
- друго което явно не знаеш, е че има значение колата с какъв размер гуми я караш, само и единствено заради показанията на километража. цолажа не играе роля ако запазваш външния диаметър на гумата. има специални калкулатори които изчисляват въсросния диаметър и преценяваш дали те устройва новия размер гума. при положение, че оригинално гумите на е36 са 205/60/15, какви 15'' на 55 или 60 ще слагаш? единствено си уцелил 195/65/15 ама предполагам е на късмет...не че не може и на други размери, но както вече споменах се променят показанията на километража.
- 16'' дето ги споменаваш пак нещо не си в час. да предположим че говориш за гума 225 широка, щото са 50 - 55 нищо не значи. та 225/50/16 е по-скъпа от 225/55/16 и струва колкото 225/45/17 , но не стои като последната на колата. аз лично си смених 16-ките със 17'' от посочените размери. разликата е само от около 200 грама на гума с джанта като маса, при еднакви показа. или иначе казано няма и кило повече. смятам че върви също толкова добре колкото и преди тази маниполация.
- това дали хората имат пари или нямат пак не ти е работа. естествено всеки сами си преценява възможностите, но ако имаш нископрофилни гуми значи караш леко леко иначе правиш джанти. все пак сме България и нямаме пътища.
това ти го казвам не за да се обиждам или ти да се засягаш, а защото тази тема мисля че е за джанти, не за гуми. колегата е питал нещо и са му отговорили. даже и аз съм му отговорил.
към автора на темата - много дванти ще влезнаи и без преправяне, ама гумите за тях ще са скъпи. както ти казах в предишният ми пост, джантите от 5-ца влизат и не опират, но с неподходящ размер гуми ще промениш показанията на километража. моят съвет е да си намериш джанти от 3-ка за да си спокоен
- за 3-4 реда си изброил десетина размера гуми, дето нито един с един нямат нещо общо. първо гумите се делят на два типа: зимни и летни. после всеки тип гуми се дели вече на размери и цолажи. при зимните гуми първо се гледа ширината на гумата, който зависи от местата на които се кара колата. после чак се гледа нейния размер (диаметъра и процентното отношение на ширината спрямо дебелината). изобщо не ме бърка да дойда в твоя град и да си повозя зимните 17''. само ще седиш и ще мигаш на парцали... умно... умно.
- друго което явно не знаеш, е че има значение колата с какъв размер гуми я караш, само и единствено заради показанията на километража. цолажа не играе роля ако запазваш външния диаметър на гумата. има специални калкулатори които изчисляват въсросния диаметър и преценяваш дали те устройва новия размер гума. при положение, че оригинално гумите на е36 са 205/60/15, какви 15'' на 55 или 60 ще слагаш? единствено си уцелил 195/65/15 ама предполагам е на късмет...не че не може и на други размери, но както вече споменах се променят показанията на километража.
- 16'' дето ги споменаваш пак нещо не си в час. да предположим че говориш за гума 225 широка, щото са 50 - 55 нищо не значи. та 225/50/16 е по-скъпа от 225/55/16 и струва колкото 225/45/17 , но не стои като последната на колата. аз лично си смених 16-ките със 17'' от посочените размери. разликата е само от около 200 грама на гума с джанта като маса, при еднакви показа. или иначе казано няма и кило повече. смятам че върви също толкова добре колкото и преди тази маниполация.
- това дали хората имат пари или нямат пак не ти е работа. естествено всеки сами си преценява възможностите, но ако имаш нископрофилни гуми значи караш леко леко иначе правиш джанти. все пак сме България и нямаме пътища.
това ти го казвам не за да се обиждам или ти да се засягаш, а защото тази тема мисля че е за джанти, не за гуми. колегата е питал нещо и са му отговорили. даже и аз съм му отговорил.
към автора на темата - много дванти ще влезнаи и без преправяне, ама гумите за тях ще са скъпи. както ти казах в предишният ми пост, джантите от 5-ца влизат и не опират, но с неподходящ размер гуми ще промениш показанията на километража. моят съвет е да си намериш джанти от 3-ка за да си спокоен

- vladi_a_i
- костинбродчанин
-
- Кара: е60 530д
- Мечтае да кара: М3 Компакт
- Детайли за колата: Няма много...
Аз затова си карам зимата с 195 65 15,а лятото с 205 55 16.Повече от 7,5 инча не,а за етто на джантите 35 лятото,а зимата с ет20 железарки.
БМВ и пак БМВ и пак БМВ...БМВ
- VaLy0
- младши ентусиаст
-
taba4ko написа:към колегата дето кара "бързия" ис на газ......ти май изобщо си нямаш и представа от гуми.
- за 3-4 реда си изброил десетина размера гуми, дето нито един с един нямат нещо общо.
Първо не съм те питал за мнение, но щом си решил да обясняваш добре, някой може и да научи нещо "ново"!!! Отначало като видях колко си писал си викам брееее ще има нещо интересно, после като прочетох се отчаях........ всички разбират какво съм написал, не беше нужно толко подробно и технически да го обясняваш, ама ти явно си по теорията там с калкулатори и простотии

А да не говоря за първото ти мнение за джантите 17 цола с ЕТ13 и 8J и гуми 215 дето не опирали на старото ти купе

16 цолова джанта с ЕТ20 7.5J и гума 215/50 дори и с височина 45 с ниско окачване опира отзад, тъй че заблуждавай някой друг, тук няма смисъл

- Coulthard
- младши ентусиаст
-
- Кара: ше 325tds
- Мечтае да кара: e46 330xd
С нетърпение очаквам ключаря, че да ви приключи празният разговор. Има сигурно 20 теми кое как и къде влиза пак се оплюнчихте кат деца.
Относно темата в Е36 влиза всичко, лично аз съм карал с ЕТ10 16" 8.5J и гуми 205/55/16 с подгънати вежди и много леко раздут калник
Относно темата в Е36 влиза всичко, лично аз съм карал с ЕТ10 16" 8.5J и гуми 205/55/16 с подгънати вежди и много леко раздут калник
- VaLy0
- младши ентусиаст
-
Coulthard написа:С нетърпение очаквам ключаря, че да ви приключи празният разговор. Има сигурно 20 теми кое как и къде влиза пак се оплюнчихте кат деца.
Всичко влиза, но трябва компромиси да има-дали с по тясна гума или по ниска.....винаги може да се нагласи, с леко рязане и подгъване както казваш също става няма проблем

а относно въпроса на колегата пуснал темата.... за тея джанти гума 205/40 би трябвало да стане, може да пробваш и с 215/40 но мисля че ще пристъргва, трябва да пробваш няма какво да си тренираме пръстите тук

Хе хе какво се изпокарахте бе колеги ? Спокойно .
Причината при мене за 15" е , че колата ми е направена за състезания и не ми е "рентабилно" да карам със 17" и да съблюдавам размери , дали ще стържи отпред и т.н. За това си взех 15" ЕТ35 със гуми и отпред и отзад 205/55/15 с цел да не се гъне гумата в завой . Километража ми до километър верен . На ежедневката ми размера е спазен от до (джанти , гуми) и ми дава 7км/ч отклонение . Така , че недейте да спорите помежду си - всеки си има причини и доводи . Тук сме да си помагаме , не да се цакаме . Мисля , че автора е получил отговорите , които го касаят . Нека да не спорим повече

- delas_328
- ентусиаст
-
- Кара: 24 Клапанова гад!!!
- Мечтае да кара: М3 Е36 3.2
Широчината на джантата обикновено е по-малка от тази на гумата, за да се получи сигурно прикрепване. Например, гума с широчина 185 мм трябва да се монтира на джанта с широчина 6 инча (152,4 мм), въпреки, че 7 инча (177,8 мм) е размер, по-близък до 185 мм. За да се получи по-добро прикрепване гумата трябва да е по широка от джантата с около 30 мм. Това е така, защото широчината на гумата се измерва в най-изпъкналата й част, където разстоянието е по-голямо от това между вътрешните ръбове, прикрепящи гумата към джантата.
Пък ако се загледате на табелката на лявата врата е много добре упоменато какви гуми с какво налягане трябват за колата!
Пък ако се загледате на табелката на лявата врата е много добре упоменато какви гуми с какво налягане трябват за колата!
По-добре известен пияч, отколкото анонимен алкохолик!
- Nikito_nn
- ентусиаст
-
- Кара: му се с шпер
VaLy0 написа:Nikito_nn написа:Опа опа, да спазваме добрия тон колегане се нервирай. Само да ти кажа, че не си оцелил човека
, в Сливен специало карам доста често, че даже и по околностите. Цялата ми рода е там, а и аз специано съм роден там, така че много добре ми е познат града
Не каза с какви джанти си
Зимата с железни с гуми 195/65/15, иначе с "Brock B2" 8.5J ET35 с гуми 215/45/17.
- VaLy0
- младши ентусиаст
-
Nikito_nn написа:Зимата с железни с гуми 195/65/15, иначе с "Brock B2" 8.5J ET35 с гуми 215/45/17.
Сега зимата и аз съм с такива 15-ки, а лятото съм с 16-ки, но гледам в повечето случаи да са по високи гумите, а когато са за простотии и т.н. ниски и така

- dicho0o
- младши ентусиаст
-
- Кара: E91 LCI/е36 дрифтачка
Nikito_nn написа:7S\/E7OSLA\/ написа:Може и без да правиш калниците- има едни гуми дето в краищата са с наклонен ръб и си влизат идеално
Какви са тез гуми дето са с наклонен ръб бе колега
На това му се вика тясна гума на широка джанта.Прави се с цел да не опира толкова много.
45 мнения
• Страница 3 от 3 • 1, 2, 3