АСЦ как?

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BigBlockV8
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

Re: АСЦ как?

Мнение от Nickelback » 29 Яну 2011, 18:02

tosho_72 написа:Извинявам се за въпроса но как може да се рабере с ASC ли си или ASC+T

:OT:
Ами доколкото съм чел, при чисто ASC, системата само отнема газта откъм дросела. Има там някакъв throttle actuator, не го знам точно, не съм ровил още да го търся...
На моята Е36-ца пък е ASC+T, при което освен, че ми отнема газта, задейства задните спирачки.
Дори когато сработи системата, чувам ясно как задните накладки леко застъргват по дисковете :mhihi: Задните ми дискове вече са бая износени, може заради това да се чува... :dunno:
Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: се на жена си
Мечтае да кара: нещо с шест дросела

Мнение от mladfen » 29 Яну 2011, 18:37

Nickelback написа:
Le Transporteur написа:Според скиците в Реал-а схемата на Е36 с АБС е 3-канална, а на Е36 с АБС/АСЦ+Т е 4-канална.
Nickelback, сигурен ли си , че си с 3-канална и заводско монтирано АСЦ+Т?

За ASC+T не съм сигурен, че триканална :dunno: Като цяло просто съм чел по чужди форуми, че Е36 са с триканална система. Разбира се, не вярвам на 100% :|

При ASC+T хидравличната схема е 4-ри пътна, иначе се обезсмисля понятието "тракшън".
При ABS/ASC схемата е трипътна без значение дали е с дискове или барабани, потърсете схемите и ще ви се изясни всичко.
След повече секс се чувстваш далеч по-добре, отколкото след повече алкохол!!!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от mladfen » 29 Яну 2011, 18:41

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Le Transporteur » 29 Яну 2011, 18:42

На моята Е36-ца пък е ASC+T, при което освен, че ми отнема газта, задейства задните спирачки.
Дори когато сработи системата, чувам ясно как задните накладки леко застъргват по дисковете :mhihi: Задните ми дискове вече са бая износени, може заради това да се чува... :dunno:

По-важно е дали товари фрикционните дискове на шпера. Дано никога не разбереш, че го е правило, но все пак темата отправя този въпрос. :paranoid:
Странно за система с АБС, че е с три канала, вероятно се взима предвид, че при спиране задницата олеква еднакво и сколонността към блокиране на двете колела е голяма, затова са решили задните колела да са на един канал. :roll:
Аз предполагам, че всички Е36 са с АСЦ+Т (т.е. които имат тази система)
"Башак": ...еее БМВ караш, а ти е скъпо!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от mladfen » 29 Яну 2011, 18:49

Le Transporteur написа:По-важно е дали товари фрикционните дискове на шпера. Дано никога не разбереш, че го е правило, но все пак темата отправя този въпрос. :paranoid:

Точно това е според мен причината за да не се препоръчва съвместната на шпер и ASC+Т

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nickelback » 29 Яну 2011, 19:03

Le Transporteur написа:

По-важно е дали товари фрикционните дискове на шпера. Дано никога не разбереш, че го е правило, но все пак темата отправя този въпрос. :paranoid:
Странно за система с АБС, че е с три канала, вероятно се взима предвид, че при спиране задницата олеква еднакво и сколонността към блокиране на двете колела е голяма, затова са решили задните колела да са на един канал. :roll:
Аз предполагам, че всички Е36 са с АСЦ+Т (т.е. които имат тази система)

Хм, да приемем, че ABS-a e четириканален, както наистина се вижда от схемите :yes: Това означава, че би трябвало, да има отделни ротационни датчици (не знам), които да следят ъгловата скорост на колелата поотделно. И щом ABS-а е четири канален, би трябвало да се подава независимо спирачно усилие към всяко от задните колела.
И ако в даден момент шпера е заключил и идва момента, в който ASC+T трябва да сработи, то модула ще измери ъловите скорости на всяко от колелата чрез независимите датчици и ще изработи съответната спирачна реакция към всяко от колелата. Но тъй като шпера е заключил, то ъгловата скорост на двете колела трябва да е почти 100% еднаква. Съответно системата трябва да изработи еднакво спирачно усилие към всяко от колелата.
Не би трябвало при зацепен шпер да има натоварване на фрикционните дискове щом колелата се въртят с еднакви обороти и съответно върху тях се упражнява еднакво спирачно усилие.
Не е ли така според вас? :dunno:
Изображение Изображение

Лето две и седемнаесто.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: M340i
Мечтае да кара: Калибра
Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин

Мнение от vicho » 29 Яну 2011, 19:39

angelBMW написа:Някой правил ли е такова нещо на колата си която го няма ?От стария донор двигателя имаше асц но тогава не си спомням защо не го сложих и в момента ме интересува как мога да прекарам инсталация за АСЦ,с блокиран диф съм.
Отговори от сорта на защо ти е зимата в снега е по добре без него,щом са го дали като опция значи върши работа и искам да разбера каква е тя,месец за експерименти :mhihi: мотора е м52б28

няма да стане! :nono:
You said: "Time will change!" What if it changes you?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от mladfen » 29 Яну 2011, 19:40

Следят се и оборотите на предните колела и така се изчислава спирачното усилие към някое от задните или и двете за да се предотврати преплъзването.
Т.е. на завой вътрешните колела се движат с по-ниска скорост, а ако си и със шпер той пък от своя страна ще се стреми да заключи и системите започват да се борят една с друга, ASC+Т да спре колелото, а шпера да преудолей спирачното усилие и да го задвижи.
От което чисто теоритично не бе трябвало да излезе нищо хубаво.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nickelback » 29 Яну 2011, 19:52

mladfen написа:Следят се и оборотите на предните колела и така се изчислава спирачното усилие към някое от задните или и двете за да се предотврати преплъзването.
Т.е. на завой вътрешните колела се движат с по-ниска скорост, а ако си и със шпер той пък от своя страна ще се стреми да заключи и системите започват да се борят една с друга, ASC+Т да спре колелото, а шпера да преудолей спирачното усилие и да го задвижи.
От което чисто теоритично не бе трябвало да излезе нищо хубаво.

Най-вероятно си прав... :dunno: Само БМВ като клиенти и SW third party-то дето са правили АСЦ-то знаят точно как работи системата :)
За какво ли ми е това ASC, изкорубвам го още утре :mhihi:
Изображение Изображение

Лето две и седемнаесто.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е30,е46,е60
Мечтае да кара: е30-ката си с турбо
Детайли за колата: лимузинкa

Мнение от angelBMW » 30 Яну 2011, 1:00

В крайна сметка АСЦ+ЛСД :no: до момента освен теории нищо друго не видях

старши ентусиаст
Аватар
Кара: видимо доволен
Мечтае да кара: само за удоволствие...
Детайли за колата: E36 318i - Вярната!
E30 316i - Непокорната
ML 400 CDI - Мецанко

Мнение от ~Мишо~ » 30 Яну 2011, 9:00

mladfen написа:...При ABS/ASC схемата е трипътна без значение дали е с дискове или барабани, потърсете схемите и ще ви се изясни всичко.

:nono: На брат ми TDSа е с 4 канален АВС,колата е проверявана по вин,няма и никога не е имала ASC+Т. Търсили сме модул за АВС щото не работеше и съм напълно сигурен. ;)

п.п. Незнам дали е опция,колата е автоматик с доста екстри.

Предишна

Назад към E36