катализатор и ламба сонда
Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори
15 мнения
• Страница 1 от 1
- vasko_bawarec
- Потребител
-
- Кара: 320-ка E36
катализатор и ламба сонда
колеги според вас може ли от запушен катализатор да гори ламбда сондата
- Gottlos
- младши ентусиаст
-
Купих колата с изгоряла ламбда сонда,смених я с нова.След няма и 10хил.км. пак изгоря.Отидох при един майстор(знам му името,но според мен пак си е майстор
),погледа,послуша,помириса изгорелите газове и ми каза да махна или сменя катализатора и да си взема нова ламбда сонда.Изпълних препоръките и от тогава около 40хил.км. и 2 години и половина нямам проблеми. Така че може и да може. 

- vasko_bawarec
- Потребител
-
благодаря за отговора аз за два месеца смех 3 сонди и сега сам решил да махна катализатора и да сложа сонда кажи каква сонда си сложил
- Gottlos
- младши ентусиаст
-
Re: катализатор и ламба сонда
може колега така изгоря и моита сонда махни катализатора и сложи 1 малко гарне няма да имаш повече проблеми 

- metodi80
- старши ентусиаст
-
Е защо па от запушен катализатор да гори ламбда ?!
Къде е логиката , ако може някой да ми обясни ... щото аз не я намирам
На повечето коли сондата е след катализатора ..... И какво запушва се катализатора и сондата и става "лошо" ?!

На повечето коли сондата е след катализатора ..... И какво запушва се катализатора и сондата и става "лошо" ?!
- Gottlos
- младши ентусиаст
-
metodi80 написа:Е защо па от запушен катализатор да гори ламбда ?!Къде е логиката , ако може някой да ми обясни ... щото аз не я намирам
![]()
А сега де?! На моята (М42) май беше преди катализатора.Ако,както казваш, е след катализатора няма логика да гори(да се разваля).Само че няма и логика ламдата да е след катализатора.Поне аз не съм виждал.Или са на колекторите или преди катализатора.А логиката,според мен е-запушва се катализатора,изгорелите газове се задържат в изпускателната система,температурата се повишава и сондичката и става топличко,и не отчита вярно или направо си се сбъгясва.Като лаик аз така си обяснявям

- metodi80
- старши ентусиаст
-
Gottlos написа:metodi80 написа:Е защо па от запушен катализатор да гори ламбда ?!Къде е логиката , ако може някой да ми обясни ... щото аз не я намирам
![]()
А сега де?! На моята (М42) май беше преди катализатора.Ако,както казваш, е след катализатора няма логика да гори(да се разваля).Само че няма и логика ламдата да е след катализатора.Поне аз не съм виждал.Или са на колекторите или преди катализатора.А логиката,според мен е-запушва се катализатора,изгорелите газове се задържат в изпускателната система,температурата се повишава и сондичката и става топличко,и не отчита вярно или направо си се сбъгясва.Като лаик аз така си обяснявям
Сондата е преди катализатора, да много правилно .... (просто в бързането съм го написал грешно ....). Иначе това , което казваш си го помислих и аз , но не ми се струва правдоподобна причина за подобен проблем..... Но да не оспамвам повече , защото не мога да изразя компетентно мнение по въпроса , нека някой , който е на ясно да каже дали наистина е така .....
Gottlos написа:metodi80 написа:Е защо па от запушен катализатор да гори ламбда ?!Къде е логиката , ако може някой да ми обясни ... щото аз не я намирам
![]()

BMW-"Шофирай с удоволствие"

- vasko_bawarec
- Потребител
-
сондата е задалжително преди катализатора за мери изгорелите газове от мотора преди да се обработят от него ,а по новите коли имат и слет катализатора за да следят да ли тои функционира правилно
- ~Мишо~
- старши ентусиаст
-
- Кара: видимо доволен
- Мечтае да кара: само за удоволствие...
- Детайли за колата: E36 318i - Вярната!
E30 316i - Непокорната
ML 400 CDI - Мецанко
Gottlos написа:...А логиката,според мен е-запушва се катализатора,изгорелите газове се задържат в изпускателната система,температурата се повишава и сондичката и става топличко,и не отчита вярно или направо си се сбъгясва...

- Вот такая жизнь, эх, несправедливая!... Я вам обещаю, проживу её красиво я!
Чукане в рейката - отстраняване
Семерина на коляновия вал (предна) - подмяна
Отстраняване теч на масло от филтърната кутия + смяна лагери на генератор
Стартер М43 малко снимки как излиза на светло...
Резервоар и бензиномери - общо устройство
Чукане в рейката - отстраняване
Семерина на коляновия вал (предна) - подмяна
Отстраняване теч на масло от филтърната кутия + смяна лагери на генератор
Стартер М43 малко снимки как излиза на светло...
Резервоар и бензиномери - общо устройство
- vasko_bawarec
- Потребител
-
да ви кажа все пак какво стана днеска махнах катализатора и ламбда сондата започна да си работи савсем адекватно тека че явно имат общо
Благодаря на всички за отзива ви
- metodi80
- старши ентусиаст
-
vasko_bawarec написа:да ви кажа все пак какво стана днеска махнах катализатора и ламбда сондата започна да си работи савсем адекватно тека че явно имат общо
Да в раздел 'сервизно обслужване " в подраздел "полезни теми" има една тема , в която колега е обяснил перфектно на какво се дължи проблема. Можеби ако темата беше тук щеше да се види от повече хора ....
- ildivvy
- старши ентусиаст
-
- Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
- Мечтае да кара: BMW M2
Здравейте!Днес се наложи да махна катализатора на колата.Беше изгнил по шевовете на "кожуха","издишаше" вече от там,ръсеше ръжда,понамирисваше също по малко,иначе не съм я усещал да е завишен разхода или да не върви.Прочетох доста от старите теми за катализаторите в търсачката и искам да питам повечето колеги,които са го сменили с резонаторно гърне преди години (гледам има такива със сменени още през 05' и 06'),какви са отзивите след този период?При мен звука си е почти същия,дори на място със сигурност е по-тиха ( в движение мисля,че също почти няма разлика),все пак не ми "ръмжи" през шевовете.Двигателя работи по-леко и спокойно,малко по-добре се форсира,като че ли,това за направена една обиколка на града.След някое време ще пиша и какви са резултите за по-дълъг период.Интересно ми е да чуя и другите с повече "изминат" период.Благодаря предварително!
Ex: 96' BMW318ti

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!
Вече съм фен на Марио Драги!
" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев
Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

- ildivvy
- старши ентусиаст
-
- Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
- Мечтае да кара: BMW M2
Да добавя още нещо по въпроса.Попрочетох и из другите форуми какво е положението и навсякъде е едно и също горе-доло.Разгледах и доста снимки на разрязани резонаторни гърнета и катализаторни гърнета.Двете са еднакви по своя принцип и действие,като разликата е,че катализаторното би трябвало да е направено по образец на оригиналния катализатор на конкретния модел кола (имам впредвид: камери,размери,дупки),а не че съдържа нов кат.елемент.Рез.гърне от своя страна,явно е направено по-стандартно,да става за повече модели,а и да се произвежда по-лесно и евтино (по-големи серии).Според мен затова и има доста противоречиви мнения.Просто на някои коли пасва по-добре,а на други излиза не съвсем подходящо!Та по повод призива да се слагат катализаторни гърнета,поне в смисъла за по-малки емисии на вредни,изгорели газове,мисля че няма смисъл.Те просто нямат нов каталитичен елемент!Единствено се предполага,че направени за конкретния модел,трябва да осигуряват същата скорост на изг.газове,както и тихата работа на двигателя без вредни изпадания в резонанс в някои режими.
Разбира се това е моето мнение след преглада на доста изписано по форумите и видяните,доста и различни,снимки на съдържанието на двата вида гърнета.
Разбира се това е моето мнение след преглада на доста изписано по форумите и видяните,доста и различни,снимки на съдържанието на двата вида гърнета.
Ex: 96' BMW318ti

15 мнения
• Страница 1 от 1