Скърцане при навиване на волана на ляво.

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

Потребител
Аватар
Кара: Е36 318i

Скърцане при навиване на волана на ляво.

Мнение от Boris2086 » 30 Сеп 2009, 13:40

Понякога се чува при навиване на място или с много малка скорост на волана наляво скърцане а при навиване на дясно няма такова нещо.От какво може да е това.Благодаря предварително.

старши ентусиаст
Аватар

Re: Скърцане при навиване на волана на ляво.

Мнение от fedoracore » 30 Сеп 2009, 13:56

http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic ... F%F0%E5%E9

прочети темата ,проблема е един лагер
Изображение

Потребител
Аватар
Кара: БМВ 316

Мнение от mery21 » 01 Окт 2009, 23:21

Изображение

Здравейте, аз имах същия проблем. От месец април до септември поне 4 пъти разглобявахме волана. Първо сменихме лагер номер 2. Беше наистина за смяна. След около седмица скърцането започна отново - първо слабо, а след няколко седмици и по-силно. Изчетох всички форуми, пръсках със спрей, мазах с грес, смених маслото на хидравликата. Скръцането се оправяше, но след около ден отново започваше да стърже и скърца. Ходих при двама "майстори", които ме успокояваха, че не е опасно. Единият каза, че е от лентовия кабел, който е за аербега /а той струва към 200 лв./
При едно от разглобяванията махнахме аербега и завъртяхме кормилния прът, скърцането продължаваше, което означава, че не е от лентовия кабел. Какво беше тогава - никой не можа да ми каже.
Аз, обаче, бях упорита и продължих да търся проблема. Не веднъж с брат ми разглобявахме волана, той също има БМВ 316 - 1993 г., моето е 1996 г., но воланите се оказаха различни и не успяхме да открием проблема.
И така, аз си карам, ходя на почивка и т.н. успокоена от "майсторите", че няма опасно. Докато един ден, добре, че бях в града, волана започна да затяга и да скърца яко. Вече знаех, че трябва да предприема нещо. Отидох при трети специалист. Той разглоби целия прът и се оказа, че лагер номер 7 направо се е скапал, даже почнал да поврежда и пръта.
Така че, колега, провери тези два лагера и не вярвай на разни гаражни механици, че няма опасност. Представи си при мен какво можеше да се случи - да карам с голяма скорост и на завой да затегне, със сигурност първото дърво щеше да е моето.
Ако сам си разглобяваш волана внимавай с втулките 5 и 3 как са поставени и да ги сложиш по същия начин, че единият от майсторите ми първо беше загубил едната втулка и волана се движеше нагоре-надолу. Втулката струва 3 лв., но я чаках от Германия 10 дни. После се оказа, че номер 3 е обърната обратно и зегерката влиза в нея, съответно втулка 5 няма кака да се задържи.
Изобщо голямо ходене по мъките беше.
При последното сглобяване стоях на главата на монтьора и го контролирах да не обърка нещо. Да не ти говоря как "майстор" слага зегерка - отне му поне 30 мин. Разбира се, аз знаех как да стане, но проклетия "механик" не ме послуша /нали съм жена/ и се мъчи с все сила. Добре, че накрая успя без да повреди нещо.
Сега след смяната на лагер 2 и 7 волана е перфектен - върти се лесно и няма никакви звуци.
Дано при теб нещата са по-прости. Успех

ентусиаст
Аватар
Кара: Само компоти:)

Мнение от santo_bansko » 02 Окт 2009, 0:18

mery21 написа: /нали съм жена/

:OT: Що няма повече такива жени в форума :bowdown:
Изображение

Назад към E36