Сечение на проводник за халогени? - КЛЮЧ
Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори
19 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2
- metodi80
- старши ентусиаст
-
Значи понеже се заформя сериозен спор ще кажа следното .... първо наистина има формули за изчисляване на тези неща ... това е едната истина ... ето ги и тях :
Големината на ток може да се определи по формулата:
I=P/(U.cos(φ))
В тази формула I е големината на тока [A], U е напрежението [V], P е мощността [W], а cos(φ) е фактора на мощността.
Трябва да се има предвид освен максимално допустимия ток, и пада на напрежение (когато проводникът е дълъг, може да се окаже, че има твърде голямо съпротивление, особено ако не се охлажда добре).Тук много голямо значение има материала. Пада на напрежение може да се сметне по формулата:
U=I.ρ.L/S
U - пад на напрежение (ефективна стойност) [V]
I - големината на тока (ефективна стойност), която протича през проводника [A]
ρ - специфично съпротивление на проводника [Ω.m]
L - дължина на проводника [m]
S - сечение на проводника [m2] (квадратни метри , а не квадратни милиметри!)
Сечението на проводниците и кабелите за ниско напрежение се с определя с оглед на следните условия:
Допустимо нагряване при номинален режим
Iдоп = Iм/(K1*K2)
където:
Iдоп е допустимият ток на проводника или кабела;
Iм - максималният продължителен ток, А;
К1 - корекционен коефициент на допустимия ток на проводниците и кабелите в зависимост от броя на едновременно захранените проводници и кабели
K2 - корекционен коефициент на допустимия ток на проводниците и кабелите в зависимост от околната температура.
Да не продължавам по натам , че става май банално .... след като се изчислят тези неща се прави справка с едни таблички .... и тук идва следващата истина , че има стандарти , а ето ги и нашите:
- Наредба номер 3 за устройстовто на електрическите уредби
-БДС HD 384 и IEC 364
- БДС EN 60898 или БДС EN 60947-2
и така се определя сечението на проводник ...както стана ясно тук влизат физика , математика , материалознание , електротехника ... за това колеги пак казвам не се карайте за глупости ....
МОЛЯ МОДЕРАТОРИТЕ ДА ЗАКЛЮЧАТ ТЕМАТА ......
I=P/(U.cos(φ))
В тази формула I е големината на тока [A], U е напрежението [V], P е мощността [W], а cos(φ) е фактора на мощността.
Трябва да се има предвид освен максимално допустимия ток, и пада на напрежение (когато проводникът е дълъг, може да се окаже, че има твърде голямо съпротивление, особено ако не се охлажда добре).Тук много голямо значение има материала. Пада на напрежение може да се сметне по формулата:
U=I.ρ.L/S
Сечението на проводниците и кабелите за ниско напрежение се с определя с оглед на следните условия:
Iдоп = Iм/(K1*K2)
където:
К1 - корекционен коефициент на допустимия ток на проводниците и кабелите в зависимост от броя на едновременно захранените проводници и кабели
K2 - корекционен коефициент на допустимия ток на проводниците и кабелите в зависимост от околната температура.
Да не продължавам по натам , че става май банално .... след като се изчислят тези неща се прави справка с едни таблички .... и тук идва следващата истина , че има стандарти , а ето ги и нашите:
-БДС HD 384 и IEC 364
и така се определя сечението на проводник ...както стана ясно тук влизат физика , математика , материалознание , електротехника ... за това колеги пак казвам не се карайте за глупости ....
Последна промяна metodi80 на 24 Яну 2009, 3:35, променена общо 1 път
- DirtySouth
- старши ентусиаст
-
- Кара: E36 Coupe 328i , Е36 Sedan 316i
- Мечтае да кара: E36 M3 , E30 M3 , E31 850csi и все такива гадни стари кочини
Nasko_325TD написа:stony1 написа:DirtySouth написа:Тоя кабел е пълен боклук и се ползва за колони главно защото е евтин ... Земи си братле силиконов да знаеш че няма ядове , иначе на секи 5 ампера по квадрат кабел
Nasko_325TD и кой са формулите ? Че ми е интересно аз все си мислех че се работи на стандарти руски , еропейски , американски и тн
Тоя кабел колега не се ползва за тонколони, защото е евтин, а защото издържа на големи натоварвания. И като не си наясно с нещата не се опитвай да даваш компетентно мнение.
Шшш пич,абе аз тва съм завършил бе,ти къде си учил ми кажи!Щото аз съм завършил ТЕТ в Пловдив!?
Ай кът си много отворен?
Отвори физиката и ще разбереш доста за електротехниката!
С тая диплома можеш да си избършеш знаеш кое

- Nasko_325TD
- старши ентусиаст
-
- Кара: E38 740i idividual
- Мечтае да кара: безаварийно
- Детайли за колата: Нормнална!
metodi80 написа:Значи понеже се заформя сериозен спор ще кажа следното .... първо наистина има формули за изчисляване на тези неща ... това е едната истина ... ето ги и тях :
I=P/(U.cos(φ))
U=I.ρ.L/S
Iдоп = Iм/(K1*K2)
където:
-БДС HD 384 и IEC 364
Аз няма къкво повече да кажа!Евала колега!И аз това щях да му вадя на човечеца,ама ти ме изпревари!
- Nasko_325TD
- старши ентусиаст
-
- Кара: E38 740i idividual
- Мечтае да кара: безаварийно
- Детайли за колата: Нормнална!
DirtySouth написа:Nasko_325TD написа:stony1 написа:DirtySouth написа:Тоя кабел е пълен боклук и се ползва за колони главно защото е евтин ... Земи си братле силиконов да знаеш че няма ядове , иначе на секи 5 ампера по квадрат кабел
Nasko_325TD и кой са формулите ? Че ми е интересно аз все си мислех че се работи на стандарти руски , еропейски , американски и тн
Тоя кабел колега не се ползва за тонколони, защото е евтин, а защото издържа на големи натоварвания. И като не си наясно с нещата не се опитвай да даваш компетентно мнение.
Шшш пич,абе аз тва съм завършил бе,ти къде си учил ми кажи!Щото аз съм завършил ТЕТ в Пловдив!?
Ай кът си много отворен?
Отвори физиката и ще разбереш доста за електротехниката!
С тая диплома можеш да си избършеш знаеш коеЗащото аз освен че съм го завръшил го и работя ,а даже имам няколко блока и къщи зад гърба си
И физиката няма кво да я отварям защото следва европейските изискваня без който немога да си издам обекта ,а ти чети кво е било преди 50 години и се кефи
като пичовете дето учат аналоговите централи само дето сега всичко е цифрово
Виж сега няма да споря с майстори като теб(така ти викам "майсторе" щото не ти знам името)!Сичко ти е дадено-чети!Всичко добро ти желая,айде жив и здрав!

vld:ако има какво да доизяснявате ,продължете си на ЛС ,тук не е мястото

19 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2