Относно тунинг на автоматика

5-та серия ('88-'95)

Модератор: Технически модератори

Потребител
Аватар

Относно тунинг на автоматика

Мнение от cassper06 » 03 Май 2008, 11:25

Здравей те приятели!!! Пише ви един ваш колега който има желанието да си преработи автоматичната кутия на 520-ката.Кутията ми е ZF 5 HP-18. Имам желанието да я направя типтроник.Това възможно ли е изобщо, и ако да как? Искам да знам дали е възможно по електронен път да се управлява смяната на предавките, т.е. да си ги сменям когато аз реша, а не когато компютъра си знае. Ако някой има информация относно въпроса нека да сподели. Благодаря ви предварително ;)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: мфили

Мнение от cod-cdbp » 03 Май 2008, 16:32

голем филм :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi:
купи си Е30 автоматик пък и направи типтроник
не разбрахте ли че тия коли са най-хубави като са оригинални :help: :help:
Изображение

Аватар
Кара: E34

Re: Относно тунинг на автоматика

Мнение от ivan. » 03 Май 2008, 19:45

cassper06 написа:Здравей те приятели!!! Пише ви един ваш колега който има желанието да си преработи автоматичната кутия на 520-ката.Кутията ми е ZF 5 HP-18. Имам желанието да я направя типтроник.Това възможно ли е изобщо, и ако да как? Искам да знам дали е възможно по електронен път да се управлява смяната на предавките, т.е. да си ги сменям когато аз реша, а не когато компютъра си знае. Ако някой има информация относно въпроса нека да сподели. Благодаря ви предварително ;)
Aз доколкото знам тази кутия си превклу4ва скоростите електронно,има електромагнит с отиващ към него + и - (ток)за всяка скорост,командват се от компутър,взимащ информация от два дат4ика за обороти и един за налягъне или темп.на маслото :roll: И аз го мислих този ''тунинг'' и стигнах до извода,4е за да минеш на режим типтроник трябва автомати4но да се блокира оригиналния комп.на кутията и ръ4но да се подава+на електромагнита за желаната скорост.Мисля,4е е много възможно за 4овек занимащ се с електроника :roll:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от cod-cdbp » 03 Май 2008, 19:51

е аз съм сигурен че е възможно и ако седна мога да го направя
въпроса е че не си заслужава според мен на такава кола
ама ако е на кола с която да си експериментираме давайте да го направим
Изображение

Аватар

Мнение от ivan. » 03 Май 2008, 19:57

_65536_kb_sec_ написа:е аз съм сигурен че е възможно и ако седна мога да го направя
въпроса е че не си заслужава според мен на такава кола
ама ако е на кола с която да си експериментираме давайте да го направим
моята съм я правил да върви само на 1-ва за кратко(просто не бях сложил жицата за другите скорости),но дотам ми свършиха познанията :mhihi: :mhihi: ,ако си навит съм съгласен нали само мозъка ще ти трябва за този експеримент-имам напълно здрав

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от cod-cdbp » 03 Май 2008, 20:35

еми мога да седна да разгледам схемата на компа на автомата
някъде ми се мотаеше схема на пиновете
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от cassper06 » 07 Май 2008, 17:49

Колеги съгласен съм че не е много желателно да експериментирам с автоматика, но какво пък толкова?Няма какво да му се случи!!! Пък и за идеята бих го направил. Да управлението се извършва от електромагнитни клапани които управляват маслото което се подава към съединителите на отделните предвки. Проверил сам че от кутията излизат 14 проводника с които се управляват предавките. Дори съм си снимал как изглежда буксата. Необходима ми е информация за това какжо и каде се подава през тази букса за да не ги търся с налучкване.Ако някой може да ми даде такава информация ще съм му благодарен. А колегата който разполага с схема на компютъра на автоматика, ще те помоля да ми я даде6 за да я разгледам и да помисля какжо може да се направи относно идеята ми.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от cod-cdbp » 07 Май 2008, 20:06

ако бях на твое място бих се запасил с още едини автоматик или една ръчна + кардан че ако стане издънката да не остана без кола ;)
иначе идеята е напълно релизируема
нека и Дилян Пенчев ако иска да вземе участие, той ако се хване на хорото знам че ще го играе до край ;)
Изображение

Аватар

Мнение от ivan. » 08 Май 2008, 9:47

cassper06 написа:Колеги съгласен съм че не е много желателно да експериментирам с автоматика, но какво пък толкова?Няма какво да му се случи!!! Пък и за идеята бих го направил. Да управлението се извършва от електромагнитни клапани които управляват маслото което се подава към съединителите на отделните предвки. Проверил сам че от кутията излизат 14 проводника с които се управляват предавките. Дори съм си снимал как изглежда буксата. Необходима ми е информация за това какжо и каде се подава през тази букса за да не ги търся с налучкване.Ако някой може да ми даде такава информация ще съм му благодарен. А колегата който разполага с схема на компютъра на автоматика, ще те помоля да ми я даде6 за да я разгледам и да помисля какжо може да се направи относно идеята ми.
Колега виждал съм 2 вида букси, вида в които има 4етири пина в средата(като в квадрат)и другите осем са по окръжноста на буксата -6 пина за дат4иците,7 за електромагнитите и 1 които е общ за вси4ки електромагнити(лилав цвят е жицата на общия).Тук има доста полезна информация zf-group.com/pdf/5HP18.pdf

Назад към E34