Врътките за парното?

5-та серия ('88-'95)

Модератор: Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: f11

Врътките за парното?

Мнение от barro » 23 Ное 2007, 12:23

Защо само Е34-те имат по две врътки за парното? Отдавна имам Е34 и все ми е било чудно коя точно за какво е? Опитвам се да разбера от книжката, но на немски нищо не разбирам. Ако някой обясни точно благодаря му предварутелно.
Изображение
I Don't Drive Fast I Just Fly Low

Аватар
Кара: E34

Мнение от ivan. » 23 Ное 2007, 12:28

защото е на две зони.Ката дадеш лявата в краино положение ,дясната зона се изолира.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от barro » 23 Ное 2007, 13:03

И сега в какво положение трябва да са, че да има оптимален ефект през лятото и през зимата?

ентусиаст
Аватар
Кара: E38

Мнение от the_gate » 23 Ное 2007, 13:21

barro написа:И сега в какво положение трябва да са, че да има оптимален ефект през лятото и през зимата?

ми сега е студено :roll: ...значи за да има оптимален ефект ....трябва ( да са в червената зона) да се завъртят на дясно ;)
нали все пак искаш да ти духа топло :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от barro » 23 Ное 2007, 13:37

Да това е ясно, че за топлото трябва да е на червено. Новъпросът ми е за какво точно служи дясната врътка и също така за какво служи лявата? Аз иначе досега все двете ги въртя или на топло или на студено. А ако лявата е на студено а дясната на червено какво се получава и обратно? Между тях е избразен символа на предното стъкло. За коя врътка се отнася?

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от tsb_bg » 23 Ное 2007, 13:38

Климатика е двузонов и двете врътки управляват лява и дясна зона независимо една от друга.
На лявата врътка има две положения в двата края на скалата (студено-топло) където при завъртане до края се усеща едно щракване. При тези положения климатика работи съответно на студено/топло без да се регулира температурата

Как да ги настройваш зависи само от теб (нормално е в двете зони да се поддържа почти еднаква температура)

Сватбаря
Аватар
Кара: Opel Zafira А OPC

Мнение от Penchev » 23 Ное 2007, 17:28

Koлега, ако ти си зиморничав а човека до теб обратното ти си пускаш лявата врътка на топло а другия човк си я гласи примерно на 22 градуса :idea: Има един клапанен блок на парното за лява и дясна половина отопление и климатизация на купето ,който работи под давлението на въпросните врътки на таблото.Ако искаш максимално топло или пък директно външен студен въздух въртиш само лявата до щракване, така и двата клапана отварят или затварят максимално притока на охладителна течност до радиаторчетата в купето - обезмисля се въртенето на двете врътки.Когато искаш някаква по специална температура ,тогава лявата не трябва да е в крайните положения :idea:

Има обаче една вероятност ако клапанния блок не работи коректно да не можеш да регулираш плавно или изобщо температурата в някоя от двете половини по отделно а само при крайно топло или крайно студено.

Аз имах такъв проблем за кратко преди да ми се скапе въпросния блок, лявата половина ми работеше само на максимум топло или на максимум студено,след което направо,блокира на студено. В момента съм с чисто нов оригинален клапанен блок и такова удоволствие не съм изпитвал много отдавна - жега ама жестока или пък много приятна температура в двете половини на купето.

p.s. От скоро с новите клапани усетих ,че на 23 градуса примерно, отвреме на време влиза малко по-хладен въздух,после по-топъл за да се поддържат желаните градуси относително точно.За това служи и онзи отвор между вентилаторната врътка и лявата половина :idea:

Георги Пенчев
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от barro » 23 Ное 2007, 21:09

Благодаря за изчерпателното обяснение!

ентусиаст
Аватар
Кара: само БМВ-а

Мнение от Pavlinius » 23 Ное 2007, 22:02

Ае при мен май не съм забелязал дясната врътка да прави нещо. Тя и се върти малко по-лесно все едно нищо не е закачено към нея. Абе ще трябва да потествам, щото обикновено нея хич не я пипам :).
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е34 М51Д25

Мнение от Wenzy » 24 Ное 2007, 0:15

И при мен дяснате се върти лесно явно по принцип трябва да е така.
Някой може ли да ми каже как да направя задните духалки да духат топло,че мойте духат яко студено и снощи на стадиона замалко да ми се размине да ударя една чур.а :mhihi: :mhihi: :mhihi: и ако искате да знаете не е смешно

Сватбаря
Аватар

Мнение от Penchev » 24 Ное 2007, 0:48

Wenzy написа:И при мен дяснате се върти лесно явно по принцип трябва да е така.
Някой може ли да ми каже как да направя задните духалки да духат топло,че мойте духат яко студено и снощи на стадиона замалко да ми се размине да ударя една чур.а :mhihi: :mhihi: :mhihi: и ако искате да знаете не е смешно

Колега, от задните дюзи няма да духне никога топло ! При Е39 първо поколение даже няма тази възможност.При фейслифта от 2001 година има втора врътка със синьо и червено квадратче,освен основното за спиране и пускане на струята :idea: Там може да се пуска и топло...
Ей това за мен не е домислено.Защо автомобилите със зимен пакет го нямат,като просто става въпрос за една клапа :?:

Пускай да духа в краката яко и направо ще се подпалите още толкова на задната седалка :mhihi:

Георги Пенчев
Изображение

Аватар
Кара: от моабет на моабет

Мнение от dinozab » 24 Ное 2007, 9:55

Penchev написа:
Wenzy написа:И при мен дяснате се върти лесно явно по принцип трябва да е така.

Колега, от задните дюзи няма да духне никога топло ! При Е39 първо поколение даже няма тази възможност.При фейслифта от 2001 година има втора врътка със синьо и червено квадратче,освен основното за спиране и пускане на струята :idea: Там може да се пуска и топло...
Ей това за мен не е домислено.Защо автомобилите със зимен пакет го нямат,като просто става въпрос за една клапа :?:

Пускай да духа в краката яко и направо ще се подпалите още толкова на задната седалка :mhihi:

Георги Пенчев

Гоше а защо като свалях задните въздувади на врътката за пускането и спирането на струята има платка с букса но кабел няма :dunno:

http://bmwfans.info/original/images/8640_z.img

за тая №4 става въпрос и в Дару тая майна струва 239.40 BGL :shock:
Явно нещо трябва да командва ама що няма кабел до там :roll:

Сватбаря
Аватар

Мнение от Penchev » 24 Ное 2007, 21:09

Дино, ти ме разби :shock:
Moже би е за осветление :roll:

Георги Пенчев
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е34 М51Д25

Мнение от Wenzy » 25 Ное 2007, 5:33

Гошка неможе да е само за осветление и платката да е 240лв. :confused:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Жи55АЕМЖИ
Мечтае да кара: 911 turbo
Детайли за колата: 630cc - injectors
HX52 Holset
MS 1 Extra - ECU
Inovate wide band

Мнение от ///peter » 25 Ное 2007, 10:20

абе а са като сте разбирачи, кажете що като рових за реостата за вентилатора, от тогава ми духа само топло, като навия я врътките на студено не се случва нищо? :D

Следваща

Назад към E34