шум от компресора на климатика?
Модератор: Технически модератори
10 мнения
• Страница 1 от 1
шум от компресора на климатика?
Здравейте,
Не знам дали правилно съм насочил темата към компресора на климатика, но така поне ми се струва. Имам следния проблем! Колата е 525 М50 - 1993, климатик (не е климатроник), такааа, климата си работи супер - тук навън сега стига до 45c, но понякога при ниски обороти, примерно на място се чува страшно виене (дори хората по улицата се обръщат!!!) за около 2-3 секунди. Не съм забелязъл да го прави на високите обороти.
Друго което ми прави впечатление е когато работи климатика в купето се чува леко едно съскане, за което аз си мисля,че системата трябва да се допълни или презареди с газ, но все още не съм я водил на 'доктор' защото вътре си е студ и не се оплаквам, но ме притеснява да не откаже отраз! Може ли да има връзка едното с другото?
Моля някой ако е имал подобен проблем да сподели за лечението.
Благодаря предварително
Не знам дали правилно съм насочил темата към компресора на климатика, но така поне ми се струва. Имам следния проблем! Колата е 525 М50 - 1993, климатик (не е климатроник), такааа, климата си работи супер - тук навън сега стига до 45c, но понякога при ниски обороти, примерно на място се чува страшно виене (дори хората по улицата се обръщат!!!) за около 2-3 секунди. Не съм забелязъл да го прави на високите обороти.
Друго което ми прави впечатление е когато работи климатика в купето се чува леко едно съскане, за което аз си мисля,че системата трябва да се допълни или презареди с газ, но все още не съм я водил на 'доктор' защото вътре си е студ и не се оплаквам, но ме притеснява да не откаже отраз! Може ли да има връзка едното с другото?
Моля някой ако е имал подобен проблем да сподели за лечението.
Благодаря предварително
мисля, че имам идея!
напоследък се порових из форумите и мисля че имам идея за какво става дума. Ремъка на компресора има ролка и амортисьорче за оптягане, там може да е проблема....
на друго място четох, че в компресора има някакво специално масло и евентуално може да трябва да се допълни или смени, но за такова нещо не съм чувал досега...
така а сега въпроса ми е - дали някой е сменял ролката и амортисьорчето за ремъка на компресора и как мога да съм сигурен че е от там преди да се захващам с каквото и да е, а също и какво знаете за това масло в компресора.
Благодаря
на друго място четох, че в компресора има някакво специално масло и евентуално може да трябва да се допълни или смени, но за такова нещо не съм чувал досега...
така а сега въпроса ми е - дали някой е сменял ролката и амортисьорчето за ремъка на компресора и как мога да съм сигурен че е от там преди да се захващам с каквото и да е, а също и какво знаете за това масло в компресора.
Благодаря
- маречков
- ентусиаст
-
- Кара: е34,е39, МL320, е70 4.8 и F 15
Сменяй ремъка. Ролката, като свалиш ремъка я хващаш и завърташ с ръка, ако чуеш едно леко ромулкане е за смяна. Амортесьорчето е малко вероятно да е заминало. Но все пак го провери, като го натискаш трябва много трудно да се свива.
Това за маслото
- Ти да си чувал някой да сменя масло на климатик? Някой те будалка и иска да ти вземе май париците.
То масло има, ама не се сменя.
Сменяй ремък и ролка и
.
Ей как ти завиждам за тея 45 градуса.
Айде със здраве.
Това за маслото

То масло има, ама не се сменя.
Сменяй ремък и ролка и

Ей как ти завиждам за тея 45 градуса.
Айде със здраве.
ремък и ролка
Благодаря на Маречков за отговора. между другото и аз съм от В.Търново. Наистина нещата отиват към ремък и ролка. А за 45с, въобще не е за завиждане, въпреки че рядко ги стигаме, сега нормалната температура е около 35-36с.
- маречков
- ентусиаст
-
- Кара: е34,е39, МL320, е70 4.8 и F 15
Re: ремък и ролка
DE 525i написа:Благодаря на Маречков за отговора. между другото и аз съм от В.Търново. Наистина нещата отиват към ремък и ролка. А за 45с, въобще не е за завиждане, въпреки че рядко ги стигаме, сега нормалната температура е около 35-36с.
Е кат си дойдеш от тия 45 градуса, можеш да драснеш едно л.с. пък и аз да видя маймуна от форума

Айде със здраве.
Не е от ролката и ремъка!?
Такаааа, излиза, че не е от ролката която опъва ремъка. Вчера ги смених и пак същата работа, всичко там изглежда ОК, включително и амортисьорчето което опъва ролката. Шума се появявя когато включва компресора и то при ниски обороти, примерно когато съм спрял на светофар (аз съм с автоматик, ако това има въобще някакво значение), и се чува за 2-3 секунди, след това изчезва и така пак, важното е че не се чува всеки път когато включи компресора.
Сега мисля да презардя системата с газ и да видя дали е от там... не виждам какво друго да гледам- някакви идеи?
Благодаря.
Сега мисля да презардя системата с газ и да видя дали е от там... не виждам какво друго да гледам- някакви идеи?
Благодаря.
- ///Явор
- Летящия холандец
-
- Кара: M3E30х2,M3E36х2,M3E92,M5E39х2 и др.
Re: Не е от ролката и ремъка!?
Ако системата ти се нуждае от фреон компресора изобщо няма да тръгне.Или ще тръгне за момент и ще спре.А ти сам казваш че си духа студено.Проблема е някъде другаде.
още подробности...
Виенето се предава по шасито на колата. Сега забелязах, че вътре в купето се чува по добре отколкото от вън, дори при отворен капак. Дори имам съмнения, че идва от към предната броня където е радиаторчето на климатик-а, но идея си нямам какво има там.
Коагато работи клима-та вътре в купето се чува едно леко съскане (като дишането на стария асматик Дарт Вейдър от StarWars).
Ако е лагер на компресора, няма ли да вие постоянно? какво общо могат да имат оборотите и натоварването на агрегатите, защото шума се чува само при по голямо натоварване, т.е. ниски обороти и всичко включено - клима, вентилатор, спирачки и т.н.
Коагато работи клима-та вътре в купето се чува едно леко съскане (като дишането на стария асматик Дарт Вейдър от StarWars).
Ако е лагер на компресора, няма ли да вие постоянно? какво общо могат да имат оборотите и натоварването на агрегатите, защото шума се чува само при по голямо натоварване, т.е. ниски обороти и всичко включено - клима, вентилатор, спирачки и т.н.
10 мнения
• Страница 1 от 1