Бавен компютър (бош) - претриса на газ?

5-та серия ('88-'95)

Модератор: Технически модератори

Потребител
Аватар

Бавен компютър (бош) - претриса на газ?

Мнение от x1l0n » 13 Авг 2015, 14:06

Здравейте,

Имам проблем с моята е34 (m50b20 без ванос с bosch) - тресе на ниски обороти. Четох много теми с подобни проблеми и се впуснах в проверки. Бобините и свещите са добри, веригата е правилно зацепена клапаните са ОК (компресията е равна навсякъде), нямам запушване на картерните газове, дебитомерът показва нормални стойности, ТПС-а също показва нормални стойности, нямам маслени течове, охладителната система е в изрядно състояние, от никъде не смуче никакъв въздух - всичко е проверено със спрей и със сваляне на маркучи и внимателното им оглеждане. Това което е в неясно състояние е ламбда сондата - като беше вързана колата към компютър и показваше 0.0V до 0.1V понякога и никаква друга стойност при каквото и да е натоварване. Преди да хукна да си купя ламбда сондата се консултирах с още един майстор, който ме светна, че тъй като имам ГАЗов инжекцион (куча марка емегаз) и бошовия компютър на моето бмв от това ми притрисало. Бошът бил бавен за корекции и от това претрисало на газ, а тресяло на бензин, защото си помнел. Склонен съм да вярвам за втората част - че има нужда да покарам повече на бензин, за да "забрави" корекциите които прави поради газовия инжекцион. НО не съм убеден в първото - какво значи че е боша е бавен за корекции? Никой ли няма m50b20 с тази електроника и газов инжекцион без да му тресе на ниски обороти?
Моля ви за съвет, колеги!

EDIT: Докато чакам одобрение на новия ми пост...
Покарах на бензин, престана да тресе толкова много, НО не работи идеално на празен ход и зад колата ВОНИ на неидоизгоряла смес (бензин). Все още си поклаща.
Смених ламбда сондата с чисто нова (неуниверсална) и естествено нищо не се промени. Опитахме да почетем с DIS-а, но по технически (лаптопски и кабелни) причини имаше известни затруднения, но имам следните данни:
-температурен датчик за входящ въздух показва верни стойности
-температурен датчик за охладителната течност също показва верни стойности
-дебитомерът показва около 2.3~2.5V на празен ход, което май му е нормална стойност (???)
-оборотите показвани на DIS бяха 720

За съжаление не можа да сработи достатъчно време че да прочете и стойностите от новата ламбда какви са. Направихме още едно свързане с Delphi-то и там пак показваше 0.0V - 0.1V. При изключване на ламбда сондата от конектра стойностите вече не се променяха - стояха си на чиста нула.

Някой може ли да помогне с идея? Вече не знам какво да проверим/сменим. Всички датчици дотук показват разумни стойности, никъде не засмуква въздух, бобини-свещи са наред, има си компресия на всички цилиндри... А клатенето си продължава.
Последна промяна x1l0n на 16 Авг 2015, 19:45, променена общо 1 път

ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E83 3.0i, ex e46, Е34, Е36
Детайли за колата: M54B30, Mystic blau metallic, High speed setup, s861a

Re: Бавен компютър (бош) - претриса на газ?

Мнение от The Heartlistener » 15 Авг 2015, 7:31

Вързан на "универсална" диагностика М3.1 все това си показва като стойност за ламбдата. Тоя филм го играх с Аутоком на Делфи. 3 ламбди съм сменил - бошови, 3 мотроника имам и все 0.0-0.1 показва.
На ДИС-а обаче стойностите си се менят.

П.П. Разни майстори - разни измислени понятия, при мен също го има лекото претрисане и малко по-грубата работа като цяло /на напълно загрял мотор/, но само на газ и знам от какво е. На бензин работи перфектно.
Ако не можеш да правиш велики неща, прави дребни неща по велик начин...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 1602, E30 pre-face, E36 coupe
Мечтае да кара: зил 130

Мнение от M10 » 15 Авг 2015, 9:57

:OT: клокни го компа :mhihi:

Потребител
Аватар

Мнение от x1l0n » 15 Авг 2015, 10:37

Покарах на бензин, престана да тресе толкова много, НО не работи идеално на празен ход и зад колата ВОНИ на неидоизгоряла смес (бензин). Все още си поклаща.
Смених ламбда сондата с чисто нова (неуниверсална) и естествено нищо не се промени. Опитахме да почетем с DIS-а, но по технически (лаптопски и кабелни) причини имаше известни затруднения, но имам следните данни:
-температурен датчик за входящ въздух показва верни стойности
-температурен датчик за охладителната течност също показва верни стойности
-дебитомерът показва около 2.3~2.5V на празен ход, което май му е нормална стойност (???)
-оборотите показвани на DIS бяха 720

За съжаление не можа да сработи достатъчно време че да прочете и стойностите от новата ламбда какви са. Направихме още едно свързане с Delphi-то и там пак показваше 0.0V - 0.1V. При изключване на ламбда сондата от конектра стойностите вече не се променяха - стояха си на чиста нула.

Някой може ли да помогне с идея? Вече не знам какво да проверим/сменим. Всички датчици дотук показват разумни стойности, никъде не засмуква въздух, бобини-свещи са наред, има си компресия на всички цилиндри... А клатенето си продължава.

Потребител
Аватар

Мнение от x1l0n » 24 Авг 2015, 9:49

Един познат ми разказа, че можело да пробвам да си "ресетна" компютъра, което си мислех че съм правил вече (за половин час без акумулатор). Но той ми каза че трябвало 2 дни да е без ток колата ?! Има ли нещо такова - да трябва толкова дълго време да е откачена от акумулатор, за да си забрави евентуално запаметените корекции?

ентусиаст
Аватар

Мнение от The Heartlistener » 28 Авг 2015, 17:37

Остави го колкото са ти казали, но не вярвам нещата да се оправят от това :). След като си сигурен в изчистването на всички други варианти /което никога не е сигурно при М50 :lol:/, опитай с друг мотроник, първо за проба. Достатъчно елементи от електронния "пълнеж" в платките могат да не работят коректно за толкова годинки, от това идват проблемите, независимо от добрия отчет на датчиците при диагностика. Преди години имах проблем на оригиналния, един цилиндър зачезваше, симптоми-всякакви, докато го занема напълно...а преди това нали се сещаш - филм безкрай, а това, а онова...Та после още два с озезаема разлика в работата на двигателя въпреки точния подбор по бошов номер и версия на чип...
Но ако стигнеш до подмяна на компа, трябва да се внимава въпреки съвпадението на цветовия етикет и номера - заради версията на чипа - с ламбда или без/има и такива/, със или без климатик...За да няма нови изненади после :).

Потребител
Аватар

Мнение от x1l0n » 28 Авг 2015, 21:35

@The Heartlistener - така както ми го казваш ми звучи напълно невъзможно да уцеля съвпадащ компютър... толкова ли са кекавия тия бошове сериозно?
Някой колега дали има за проба такъв ?

ентусиаст
Аватар

Мнение от The Heartlistener » 30 Авг 2015, 20:28

:lol: Не бе, колега...има си номерации, освен цветния етикет с номера на Бош, гледай и номерцата на бмв - белия.
Не са кекави, напротив, в сравнение с други...просто електроника на много, много години.
С какъв номер си по Бош - 0261200405 /зеления/ предполагам, ако колата е с клима?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E34 M5 20 JAHRE
Мечтае да кара: E34 520 на метан

Мнение от sixstraight » 30 Авг 2015, 22:48

Ако си търсиш комп на него има рамата на колата и може да видиш с каква окомплектовка е била отделно има 4ри цифрен номер на софтуера който нз дали е толкова от значение но аз си търсих да съвпада. Трябва да гледаш дали е давен, там където седи се събират листа и при дъжд се пълни с вода от което колата придърпва понякога във движение или при някой проливен дъжд изгаря както при мен след отваряне се оказа че се е киснал доста време имаше някакви бяло-кафяви налепи окиси и гадости.
Всички пътища водят към НАДИН :twisted:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 04 Сеп 2015, 21:45

x1l0n написа:Един познат ми разказа, че можело да пробвам да си "ресетна" компютъра, което си мислех че съм правил вече (за половин час без акумулатор). Но той ми каза че трябвало 2 дни да е без ток колата ?! Има ли нещо такова - да трябва толкова дълго време да е откачена от акумулатор, за да си забрави евентуално запаметените корекции?

Проблема ти е типичен за клеясали инжектори заради газта ,кофти бобини или свещи.Ако проблема с нестабилния празен ход липсва на газ можеш да изключиш бобините и свещите като причина .Компютъра на М50 не е бавен , ГИ е бавен и може да има проблеми с празния ход заради малките бензинови времена но не и обратното .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E34 M5 20 JAHRE
Мечтае да кара: E34 520 на метан

Мнение от sixstraight » 04 Сеп 2015, 23:13

Смени си компа колега от него е от тия бошове нищо не става имам 1 тотално сдал който леко накъсваше но вече не пали имам и 1 който изкара година и малко и сдаде от раз в движение и прекъсва зверски, возя един леко прекъсващ авариен колкото да се прибера и сега взех друг който ужким не накъсва с него и колата върви прилично. Лошото е че все не ми се вярва и се почва едно мерене на колянов и разп вал, сонда, дебитомер, тпс и др. Като се окаже че всичко е ток се обвинява газовата вадят се лаптопи кабели и се почва и така до смяна компа и колата спи. Ако ти прдърпва от време на време колата не на равни интервали и на газ и на бензин и си сигурен в другите компоненти то компа ти е за смяна. Може сам да се убедиш като метнеш друг комп или ако си със сонда може да си сложиш ламбда монитор, за съжаление с таблата и компютрите е така :banghead:
Всички пътища водят към НАДИН :twisted:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: мфили

Мнение от cod-cdbp » 07 Сеп 2015, 8:35

A вентилаторчето на кутията с компютрите работи ли :winky:
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от The Heartlistener » 07 Сеп 2015, 9:51

...ма ний нямаме таз екстра :D

Потребител
Аватар

Мнение от x1l0n » 07 Сеп 2015, 10:16

Не съм писал наскоро, защото все още не съм направил нужните интервенции, но ето какво се случва:
премерен е вакуумът и е прекален слаб (10 инча живачен стълб вместо правилните 20) и неспокоен ("плава" нагоре-надолу при празен ход и загряла кола). На лов за кофти маркучета съм и тъй като при пръскане със спрей нищо не се променя ще подменям наред всички в неидеално състояние. Започнах с (натурално) остарелия въздуховод между дебитомера и колектора 13541427780. Разлика не усетих, разбира се. Ще ъпдейтвам когато има развитие или подменя всичко останало :D
Иначе вече и ламбдата е проверена като стойности и работи прилично.

ентусиаст
Аватар

Мнение от The Heartlistener » 10 Сеп 2015, 11:20

...щом си на лов за утечки покрай маркучляка не е зле да смениш и гарнитурките на колектора към главата. Все пак е свалян...поне веднъж.

Следваща

Назад към E34