Смяна на лагер на задна главина.

5-та серия ('88-'95)

Модератор: Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар

Смяна на лагер на задна главина.

Мнение от pecata90 » 28 Мар 2015, 14:08

Здравейте, колеги! Много отдавна не съм имал нужда от помощ, но сега ми се налага да сменям задните лагери на главините. Питането ми е, какъв е размера на шестостенната гайка, и има ли някакви особености при демонтирането и монтирането на лагера? Колата е 520 88г. М20В20.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е34 с ... ръжда

Re: Смяна на лагер на задна главина.

Мнение от ивчо » 28 Мар 2015, 16:38

Механджията написа:е, пример, аз снощи клатих здраво мойта, сутринта с кеф станах, кафенце, после вместо обичайните 15мин до бачкането пътувах близо 25... лежерно така, кефаджийско.... а тия дет бързат, дали са ебали? :mhihi:

The night is dark and full of lo6o :mhihi: :paranoid:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от pecata90 » 29 Мар 2015, 22:21

Много благодаря колега за полезната информация!
Следващия въпрос ми е дали някой може да ми даде някакви размери за тази скоба за лагера?

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 525tds
Мечтае да кара: MIG29

Мнение от jogr » 30 Мар 2015, 17:39

Влизаш в bmwfans.info намираш си колата, виждаш какъв размер е лагери и почваш да се търсиш, приспособяваш или купуваш скоби, железа и т.н. Аз лично, понеже обичам да си разглабям :lol: и нямам подемник, свалих целият носач и направих всичко на пресата- бързо, лесно, просто. Препоръчвам ти, ако нямаш нужното оборудване и "знания", посети сервиз. Не, че нещо, но и те са хора хранят семейства. Малко, да не кажа доста, ни е лоша чертата (на нас Българите), като мислим, че от всичко разбираме- реално не е така. Без лоши чувства някой да не се обиди, има много момчета които не се занимават професионално, но наистина ги разбират нещата! :yes:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от pecata90 » 30 Мар 2015, 20:01

Благодаря за предложенията, колега, но въпроса ми беше друг! ;)

ентусиаст
Аватар
Кара: Е83 3.0 D
Мечтае да кара: Е30 М3 и Lancia Delta integrale evo 16v

Мнение от M-TEAM » 01 Апр 2015, 19:22

Или се зареждаш с търпение и му теглиш един як бой ,почистваш после добре шенкела и влиза много лесно лагера стига да не го подведеш накриво.
BMW E30 M3-one dream
skype-bmwpower5555

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от pecata90 » 04 Апр 2015, 8:53

Поръмах си на един стругар такава скоба да ми я направи и утре ще сменям лагерите! Като направя снимки още вечерта ще ги кача и ако прецените ползвайте я като полезна. :)

кандидат ентусиаст
Аватар

Re: Смяна на лагер на задна главина + снимки.

Мнение от pecata90 » 07 Апр 2015, 19:53

Нужни инструменти :
- гайковерт пневматичен;
- камък за гидоре за обикновенна шестостенна глава : 17, 15, 36;
- камък за гидоре с шестостенен накрайник: 8;
- шестограм: 5;
- удължител за гидоре;
- двустранно тъп чук (голям колкото вдлъбнатата част на главината) ;
- обикновен голям чук около 2-3 кг.;
- скоба за избиване и набиване на лагера;
- И ключове за скобата които са около 24.

Начин на смяна.
Първо сваляме гумата за да може да се върти свободно полуоската.
Изображение
Като е свалена гумата може да се продължи с развиването на болтовете на полуоската с камък с шестостен 8, след което махаме полуоската.
Изображение
Следващата стъпка е развиване на гайката на главината с камък 36, че ако се наложи да дръпнати ръчната за да не се върти главината, но преди да се развие трябва да се премахне предпазната шайба.
Изображение
Изображение
След това сваляме спирачния апарат и супорта с камък 15.
Изображение
Сваляме и спирачния диск с шестограм 5, след което разглобяваме и ръчната спирачка. (самото разглобяване на ръчната спирачка не съм го описал, понеже си има тема и за това)
Изображение
След като се изчисти всичко около главината може да пристъпим към избиването на главината. За тази цел подлагаме нещо като заострено арматурно желязо от към резбата на главината и избиваме главината. (понеже както ще видите оста си има технологичен конус.)
Изображение
След като се избие оста на главината се получава това.
Изображение
На остта остава едната гривна на лагера.
Изображение
След това махаме зегарката и поставяме частите на скобата за избиване и почваме да навиваме гайките.
Изображение
Изображение
Като излезе лагера почистваме хубаво леглото на лагера и премахваме едната вътрешна гривна от главината (аз използвах флекс да зарежа гривната и да я счупя със секач, но може и друг начин ако предпочитате).
Изображение
Изображение
След като сме почистили всичко пристъпваме към набиване на лагера. Монтираме скобата за набиване и поставяме лагера, и навиваме гайките докато лагера не опре докрай в леглото си. (съжалявам, че имам снимки на вече набит лагер само) :(
Изображение
Изображение
Слагаме зегърката и набиваме главината , като внимаваме да не извадиме задната гривна на лагера понеже трябва доста удряне с чука, като тъпия се поставя във вдлъбнатата част. Като поставихме главината слагаме фланеца към полуоската и завиваме гайката. (Тука да отбележа, че трябва да се набива главината и притягаме гайката. Препоръчвам да сглобите след това ръчната спирачка , с диска и спирачката, понеже ако не е влезнала докрай главината ще се появи проблем с апарата и курорта към диска. ) Като се убедите, че всичко пасва и диска е в центъра на супорта на апарата вече затягаме хубаво гайката и слагате новата ламаринка. (Тя се набива с тръба или по голям камък за гидоре за да легне около гайката като се самоогъне.) Продължава се към монтирането на полуоската и слагането на гумата и тест драйф.
Последна промяна pecata90 на 06 Май 2015, 11:01, променена общо 1 път

старши ентусиаст
Аватар
Кара: е30 м50б25
Мечтае да кара: и да си свирка...

Мнение от KPETEH » 15 Апр 2015, 14:59

http://postimage.org/
Е тука снимките една по една и после линковете за форум в мнението. Евала за труда да го изпишеш, а със снимките си за 6+ :yes:
"Крайно мнение, породено от висше чувство на справедливост с цел заличаване на простите, тарикате и селяните, които погазват моралните ценности на народа..." "Винаги има време да станеш дебел..."

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от pecata90 » 06 Май 2015, 11:03

Някой ако има нужда от скобата за лагер може да се обади и да му помогна. Ето и няколко снимки на самата скоба:
Изображение
Изображение

Назад към E34